NRK Meny
Normal

– Det bør bli like enkelt å sponse kulturen som idretten

Sponsorsjefene i både Telenor og Sparebankstiftelsen DNB ønsker mer likebehandling mellom kultur, idrett og humanitære formål.

Kulturminister Thorhild Widvey på filmpolitisk seminar under filmfestivalen i Haugesund mandag.

STATSBUDSJETTET: Private penger til kulturen var kulturminister Thorhild Widveys store mål da hun la frem kulturbudsjettet i fjor. I dag kommer svaret på om hun har lykkes eller ikke.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

André Støylen

LIKEBEHANDLING: André Støylen i DNB mener det bør bli mer lønnsomt å sponse kulturen.

Foto: Sverre Chr. Jarild/Lysbordet

Skatteinsentiver, eller skattefordeler for det private næringslivs gaver til kulturformål, var et av kulturminister Thorhild Widveys store mål da hun la frem kulturbudsjettet i fjor.

Klokken 10 blir det klart om hun har lykkes eller ikke.

Hvis hun skal lykkes må det bli like gunstig å sponse kulturlivet som idretten, mener administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB, Norges største private kulturfinansier.

– Hvis man vil ha flere private bedrifter til å støtte kulturen, bør man se på skattesystemet, sier direktør André Støylen.

Ønsker likebehandling

Hvert år bevilger Sparebankstiftelsen 250 millioner kroner til ulike kulturformål. Støylen peker på en skjevhet i skattesystemet som gir idretten en fordel over kulturen.

– Bedrifter som sponser idrett kan få trukket fra den utgiften. Det er ikke mulig når det gjelder kultursponsing eller humanitær sponsing, sier Støylen.

– Det er et håp og et ønske fra min side om at det blir mer likebehandling mellom idrett og kultur.

Han får støtte fra Petter Svendsen, sponsorsjef i Telenor. De sponser blant annet Nobels Fredssenter, Stavanger konserthus og Trøndelag Teater, i tillegg til idretten.

– Kulturen burde vært gjort noe med for lengst. Den bør ha like fradragsmuligheter som idretten, og det synes jeg også humanitære organisasjoner bør ha, sier Svendsen.

– Håpløst å lokke frem nye aktører

Sponsorsjef Jacob Lund

KRITISK: Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund, tror ikke kulturministeren klarer å lokke frem nye aktører på grunnlag det første året med gaveforsterkningsordningen.

Foto: Johs Apold / NRK

Til nå har kulturministeren brukt andre måter å lokke privat kapital til kulturfeltet. Den såkalte gaveforsterkningsordningen innebærer at staten bidrar med ekstra penger til museer som tiltrekker seg får støtte fra private givere.

I år er det allerede kjent at ordningen vil bli utvidet, både i omfang og størrelse. Men den har fått kritikk for ikke å klare å utløse nye midler, som jo er kulturministerens mål.

– Jeg tror det er ganske håpløst å lokke frem nye aktører på grunnlag av dette, sier tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund, som nå driver selskapet Sponsorconsult.

Han mener kulturministerens prosjekt har dårlige forutsetninger for å lykkes.

– Det finnes mange mennesker med veldig mange penger i Norge. Men de som vil inn i kultursektoren, med midler, tror jeg har funnet sin plass allerede, sier Lund.

Tror gavevolumet vil øke

Jens Ulltveit-Moe

BEMIDLET: Investor Jens Ulltveit-Moe er positiv til gaveforsterkningsordningen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

En av dem er investor Jens Ulltveit-Moe.

Han mener det er et godt trekk av kulturministeren å utvide gaveforsterkningsordningen, fordi det kan motivere flere til å gi.

– Det er jo noe nytt i Norge at vi har en ganske stor gruppe velstående mennesker med en finansiell formue, og evne, til å gi gaver. Det har økt gavevolumet noe, og jeg tror det vil øke mer i kommende år. Jeg synes det er viktig at det jeg gjør utløser penger fra staten.