Helene Bøksle: – Det blir en hilsen til Vidar

Vamp har vært en inspirasjon for Helene Bøksle. I kveld fremfører hun låten «Tir n'a noir», og håper tidligere «Stjernekamp»-deltaker, Vidar Johnsen, liker tolkningen.

Helene Bøksle

«Tir n'a noir» er en av de vakreste norske visene Helene Bøksle vet om. I kveld er den en av to låter hun fremfører.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Med bare fem artister igjen i stjernekampen er det duket for en dobbel sjangerutfordring. I dag skal deltakerne få bryne seg på både norsk på norsk og latino. Helene Bøksle har blant annet latt valget falle på «Tir n'a noir» av Vamp.

– Jeg valgte den for en stund siden, og var veldig spent fordi Vidar (Johnsen, journ.anm.) også var med i konkurransen. «Tir n'a noir» er en sang som jeg synes han gjør utrolig nydelig, og jeg har dyp respekt for hans tolkning. Så jeg håper han liker min, sier Bøksle til NRK.no.

  • Se hva de andre artistene skal synge øverst i høyrespalten

Forrige lørdag var det riktignok tidligere Vamp-vokalist, Vidar Johnsen, som måtte forlate konkurransen etter å ha fremført «Der Vogelfänger bin ich ja» fra den tyske operaen Tryllefløyten.

(Saken fortsetter etter bildet)

Helene Bøksle opera

Forrige lørdag var opera den store utfordringen. Her fremfører Bøksle «Lascia Ch´io Pianga» av G.F. Händel.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Tror alle har et forhold til den

«Tir n'a noir» er opprinnelig et dikt av Kolbein Falkeid, tonesatt av Øyvind Staveland, og er en av de mest kjente sangene til Vamp. Bøksle var ikke i tvil da hun valgte låten til sjangeren norsk på norsk.

– Jeg synes dette er en av de vakreste norske visene som er gjort i nyere tid. Det er en sang jeg er virkelig glad i, og som rører meg veldig. Den kan fargelegge de gladeste og tristeste dager, og jeg tror alle har et forhold til den, sier hun.

Fjorårets «Stjernekamp»-vinner, Rita Eriksen, har medvirket på flere utgitte versjoner av «Tir n'a noir», og har vært med å fremføre den på en rekke Vamp-konserter.

Det er også en låt det er gjort utallige versjoner av. Bøksle understreker at hun skal gjøre den på sin måte.

– Dette er en sang som er veldig gjennomsiktig, og derfor blir det veldig avslørt om du ikke legger sjelen din i det. Jeg tror det er en sang som trenger at man er dønn ærlig, og jeg skal legge hele hjertet mitt i tolkningen. Jeg håper at de som har et forhold til låten synes det når frem, sier hun.

  • Er du nysgjerrig på hvordan Bøksle kommer til å tolke låten? Her kan du se henne fremføre den i 2009 (ekstern lenke)

Sang duett med Johnsen

Vidar Johnsen er ikke i tvil om at Bøksle kommer til å gjøre en bra opptreden med låten som han har sunget mye i sin tid som vokalist i Vamp.

Vidar Johnsen i stjernekamp

Vidar Johnsen fremførte «Der Vogelfänger bin ich ja» fra den tyske operaen Tryllefløytenvar forrige lørdag. Han var den som trakk det korteste strået.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Hun og jeg har sunget «Tir n'a noir» ved flere anledninger. Det blir garantert superfint, skriver han i en tekstmelding til NRK.no med et stort smil.

Bøksle forteller at låten blir en hilsen til Johnsen. Men de to har også sunget flere duetter sammen – som på hennes julealbum «Det Hev Ei Rose Sprunge» fra 2010, hvor de sang «Et Juleeventyr».

Store forbilder i Vamp

Vamp har betydd mye for Bøksle i karrieren, og hun innrømmer at hun har lært mye av gruppen.

– For meg så har Vamp på mange måter vært en veiviser. I mange sammenhenger har de vist vei musikalsk for meg, i tillegg til at musikerne har vært store forbilder innenfor det å jobbe hardt. De er tro mot budskapet sitt hele veien, sier hun.

Nå ser Bøksle frem til kveldens opptreden, men også til å slippe seg løs mens hun fremfører sin andre låt for kvelden – «Conga» av selveste Gloria Estefan.

– I dag blir det samba og karneval. Jeg skal finne frem dollyen i meg og vifte med stjerten, sier artisten.

Se Helene Bøksle øve på latinorytmer, hoftevrikking og pupperisting i videoen under.

Helene Bøksle øver til latinodans. I kveld fremfører hun blant annet "Conga" av Gloria Estefan.

Stjernekamp ser du i kveld på NRK 1 klokka 20.20.

Kulturstrøm

  • Avis og radiokanal inngår samarbeid

    Avisa Vårt Oslo og Radio Riks Oslo har blitt einige om å samarbeide for å styrke Oslo-dekninga og ta opp konkurransen om abonnentar og annonsørar, melder dei sjølve. Fyrste samarbeidssending på radio skjedde allereie på morgonkvisten søndag.