Hopp til innhold

– Deilig med den rike, råtne verden

Sosietetsliv, svik og spritsmugling. Her er Helle Vaaglands tips til sommerlektyre.

Helle Vaagland, Nasjonalgalleriet

Helle Vaagland, programleder for Nasjonalgalleriet på NRK.

Foto: NRK

Hvilken bok skal du lese på stranden i sommer, eventuelt søke tilflukt innendørs i, hvis været ikke skulle slå til?

F. Scott Fitzgerald, forfatter av Den store Gatsby.

F. Scott Fitzgerald, forfatter av Den store Gatsby.

Foto: Wikimedia Commons

Programleder Helle Vaagland i NRKs Nasjonalgalleriet velger å anbefale en gammel klassiker: The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald.

- Jeg så den fantastiske filmatiseringen fra 1974 først, men da jeg leste boka var den enda bedre, forteller programlederen til NRK.no.

Handlingen i The Great Gatsby er lagt til forbudstidens USA. Den amerikanske økonomien blomstret i årene før det store krakket i 1929. Alt salg av alkohol var forbudt.

- Dette er en ekte, amerikansk tragedie, forklarer Vaagland.

Den utspiller seg dels på Long Island, og dels i New York.

Rik og råtten

The Great Gatsby (Den store Gatsby) av F. Scott Fitzgerald.

Omslag til førsteutgaven av The Great Gatsby fra 1925.

Foto: Wikimedia Commons

- Det handler om Jay Gatsby som har blitt styrtrik på spritsmugling for å imponere rike Daisy, men han kan selvfølgelig aldri bli fin nok for henne som har «gamle penger». For oss som med litt for lite penger, er det deilig å lese om den råtne, rike verden, sier hun.

Romanen utkom første gang i 1925, men det var ikke før den ble publisert på nytt i 1945 og 1953 at den vant en virkelig stor leserskare.

Blant tidenes viktigste

Boken er i dag ansett som en av tidenes viktigste romaner og modell for «Den Store Amerikanske Romanen».

The Great Gatsby

Robert Redford og Mia Farrow i filmatiseringen av The Great Gatsby fra 1974.

Foto: NRK

The Great Gatsby er nummer to på storforlaget Modern Librarys liste over de 100 beste romanene i verden , etter James Joyces Ulysses.

Vaagland vil ikke si at The Great Gatsby er representativ for bøkene hun vanligvis foretrekker.

- Nei, denne leste jeg for flere år siden, mens jeg ennå hadde tid til å lese, forteller hun.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober