NRK Meny
Normal

Dokumenterer nettkrigere fra ulike steder i verden

Fotograf Kyrre Lien har de tre siste årene reist til ulike steder av verden og undersøkt den "mørke" siden av kommentarfeltet på nett.

Fotograf Kyrre Lien har reist rundt i verden og møtt mennesker som ytrer seg hatefullt eller fordomsfullt på nett.

I dag åpner Kyrre Lien utstilling på Youngstorget i Oslo. Utstillingen er en forhåndspremiere på prosjektet "The Internet Warriors" som skal lanseres både nasjonalt og internasjonalt fredag.

Kyrre Lien

Fotograf Kyrre Lien.

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard


– Inn mot helga skal prosjektet publiseres i The Guardian, The Observer og VG, forteller fotografen.

Overraskende

I prosjektet har Lien reist til en rekke land og møtt personer som er svært aktive nettdebattanter. Personene ytrer seg gjerne med hatefulle eller fordomsfulle kommentarer.

– Litt av målet er å prøve å skape en forståelse for hvem disse menneskene er, og prøve å bli bedre kjent med dem.

For Lien har det vært overraskende på ulike måter å jobbe med prosjektet.

– De har familie, venner og jobb- men de bruker allikevel veldig mye tid på nett for å ytre seg.

På reise

Fotografen har lest gjennom tusenvis av kommentarer for å finne frem til personene han har møtt i prosjektet. Blant annet har han møtt en bestemor fra Russland, som er imot homofili, og en Trump-supporter under det amerikanske valget.

USA

Kyrre møtte blant annet en mann som støttet Donald Trump under valgkampen.

Foto: Privat

– Jeg har reist en del rundt i verden. Målet har vært å skape et internasjonalt prosjekt, hvor vi har sett på likheter ved de ulike menneskene.

Skape forståelse

Lien forteller at han ønsker å skape mer forståelse på tvers av holdninger.

«Man kan hate de holdningene de står for, men jeg tror det er viktig å lytte til dem»

Fotograf Kyrre Lien


– Jeg ønsker at vi skal skjønne litt mer at de som for eksempel skriver veldig hatefullt på ytre venstre eller ytre høyre, er mennesker som deg og meg.

Han trekker frem Brexit og Trump i USA og sier at det er en del stemmer der ute som ikke høres i media til daglig.

– Man kan hate de holdningene de står for, men jeg tror det er viktig å lytte til dem.

Kulturstrøm

 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

  En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

  David Bowie
 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.