– Sibirkulde-oppslag er tabloid møl

Meteorolog John Smits mener at det er «latterlig» at tabloidaviser som Dagbladet omtaler normale temperaturer som ekstremvær på forsidene.

Meteorolog John Smiths er kritisk til Dagbladets Sibirkulde-oppslag.

Meteorolog John Smits mener man bør spare uttrykk som «sprengkulde» og «sibirkulde» til temperaturen kryper under minus 40 grader.

Foto: NRK/Faksimile Dagbladet

«BRRRR! Norge fryser. Så lenge varer SIBIRKULDA» står det skrevet med store blåfrosne bokstaver på forsiden av tirsdagens utgave av Dagbladet.

Inne i avisen har Dagbladet brukt fire helsider og skrevet to artikler som forteller hvordan nordmenn i landet takler kulda.

– «Sibirkulda slår tilbake», står det i overskriften, men det laveste temperaturen jeg finner i avisens egen oversikt er minus 16 grader. Det er jo en helt normal januarkulde i dette vinterlandet Norge, sier John Smits, meteorolog ved Meteorologisk institutt til NRK.no.

Kuldeoppslag på Dagbladet

Tirsdagens utgave av Dagbladet

Foto: Faksimile fra Dagbladet

– Overdriver for å selge aviser

Smits mener det ikke er dekning for saken slik den blir fremstilt i dagens avis.

– Sibirkulde er kulde man har øst for Uralfjellene nord i Asia. Der er det jo steinkaldt med temperaturer ned mot 50 på vinteren. Den kulda vi opplever nå med temperaturer på minus 20 til minus 30 grader er langt fra noen sibirkulde, sier Smits.

Les også: Varsler iskulde før ny vinterstorm

– Minus 16 er i hvert fall ikke noe å bruke fire sider på, sier meteorologen, som mener «nyheten» har blitt overdrevet for å selge flere aviser.

– De fleste leserne skjønner nok at dette er noe avisene har tatt i egen penn. Dette er ikke noe som kommer fra meteorologene. Vi vil jo sjelden bruke den type betegnelser. Dette er tabloid møl som har blitt smurt sammen i en avisredaksjon, sier Smits.

– Gir et feil inntrykk

Ina Ynnesdal Sulen ved StormGeo var en av meteorologene som ble intervjuet i Dagbladets artikkel «Sibir-kulda slår tilbake». Hun mener også at fremstillingen av saken gir et feil inntrykk av hvor kaldt det egentlig kommer til å bli.

– Jeg føler at sitatene mine ble satt i en sammenheng som det ikke er dekning for slik det fremstår i saken, sier Sulen til NRK.no.

– Når man ser forsida og overskriftene og deretter leser innholdet i artiklene med de faktiske temperaturprognosene, ser man at forsiden ikke står i stil med intervjuet som er inni, sier Sulen.

Hun mener temperaturer som minus 16 til minus 20 er normalt på steder som for eksempel i indre strøk av Østlandet.

Avviser kritikken

Beverfjord

Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord avviser kritikken.

Foto: Marte Garmann

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, mener avisen har dekning for forsideoppslaget.

– Både Norsk Meteorologisk institutt og StormGeo har bekreftet overfor Dagbladet at det har blitt meldt en kuldebølge, sier Beverfjord til NRK.no.

– John Smits står selv frem på NRK i dag med nyheten om at det i natt ble målt 32,4 minusgrader i Østerdalen, noe som er årets kaldeste temperatur. Så å si at dette ikke er noen kuldetopp, stemmer jo ikke, mener hun.

Les også: Her var det kaldest i natt

– Er det ikke litt i overkant å skrive Sibir-kulde når det er snakk om temperaturer som er ganske normale for en norsk vinter?

– Når Dagbladet, Aftonbladet og Expressen skriver om Sibir-kulde og russerkulde på dagens førstesider, refererer vi til kulde som kommer fra Sibir, og ikke at det er like lave temperaturer slik som i Sibir. Det kommer tydelig frem i brødteksten hva vi mener når vi skriver Sibir-kulde, sier Beverfjord.

– Det kommer frem også helt tydelig i brødteksten hva vi mener når vi skriver Sibir-kulde. Dette er et velkjent uttrykk som ofte brukes i avisene, sier nyhetsredaktøren.

– Været er viktig

Hun er ikke enig i kritikken fra meteorologene om at avisen ikke har dekning for forsideoppslaget og titlene i dagens utgave.

– Det er klart at når vi skal presentere saken på forsiden, har vi ikke plass til å forklare at sibirkulde er kulde som kommer fra Sibir. Men det er ingen tvil om at det ble meldt kuldetopp, og da synes vi det er ok å skrive «brrr».

Les også: Slik kler du deg kult i kulda

Nyhetsredaktøren står fast ved at meteorologene i dagens oppslag er sitert ordrett, og synes ikke at tabloidavisene er noe særlig verre enn andre når det gjelder saker om været.

– At VG og Dagbladet har et par væroppslag i måneden, er ikke så voldsomt. Folk er ekstremt opptatt av endringer i været, også når det gjelder mindre endringer i temperaturer og værforhold, mener Dagbladet-redaktøren.

Er du enig med Dagbladet i at været er viktig, eller synes du som meteorologene at media overdriver altfor mye? Si din mening her!

Kulturstrøm

 • Filmer mer tilgjengelige i 2021

  Warner Bros opplyser torsdag at de i 2021 kommer til å gjøre nye filmer tilgjengelige både på kino og på strømmetjenesten HBO Max samme dag, melder New York Times. Tiltaket innføres etter at kinoer har måttet stenge som følge av pandemien.

  Filmplakat i Hollywood.
  Foto: Valerie Macon / AFP
 • Dialektpris til Victor Sotberg

  YouTubar og programleiar Victor Sotberg frå Steinkjer har vunne Dialektprisen 2020. Prisen blir kvart år delt ut av Norsk Målungdom. – Det betyr heilt sjukt mykje for meg. Ikkje berre fordi eg er veldig stolt over mi trønderske dialekt, men fordi eg er glad i dialektar sånn generelt, seier 29-åringen til Norsk Målungdom.

  Victor Sotberg debuterer som artist med BlimE-låta 2020
  Foto: Svend Even Hærra / NRK
 • Operaen strømmer gratis i desember

  Den Norske Opera & Ballett får ikke ha publikum i salen, men strømmer opera, ballett og konsertopplevelser gratis fra lørdag 12. desember med premiere på Barberen i Sevilla.