NRK Meny
Normal

– Dagbladet kjøpte falske historier

Åsne Seierstad kommer med harde anklager mot Dagbladet i sin nye bok. – Dette er selvsagt uriktig, sier avisens nyhetsredaktør.

Faksimile Dagbladet

Denne artikkelen har Dagbladet nylig både beklaget og skrevet om, men avviser blankt resten av anklagene fra Åsne Seierstad.

Foto: Faksimile Dagbladet

I 2013 dro to norske søstre på 16 og 19 år til Syria for å «kjempe som gode muslimer». Hjemme i Bærum satt en desperat far som ikke fikk kontakt med barna sine.

Åsne Seierstad og Marit Christensen

Åsne Seierstad kommer med sterke beskyldninger mot Dagbladet i sin nye bok,

Foto: Claudio Bersciani / Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Han dro for å lete etter dem, og finansierte turene blant annet med midler fra venner. I Åsne Seierstads bok «To søstre» hevdes det at faren også solgte historier til Dagbladet - historier som ikke var sanne.

En av disse historiene handler om en bøddel som skulle være norsk statsborger, noe han umulig kunne ha vært, skriver Seierstad i boka.

Skylder på informanten

Selv sier faren at han aldri har prøvd å lure avisen.

– Jeg bare videreformidlet informasjonen jeg fikk fra Syria. Så lenge de fleste vestlige medier ikke har representanter i Syria, og spesielt ikke i IS-kontrollerte områder, så har det nesten vært en gullgruve av informasjon, sier faren til NRK.

Han hevder at penger ikke var motivasjonen for hans del.

– Penger var ikke et tema. Det var en viktig del av min aktivitet for å bekjempe radikalisering, sier han.

Dagbladet: – Dette stemmer ikke

I boken påstår også Seierstad at Dagbladet har begått en journalistisk dødssynd, ved å røpe en kilde overfor PST. Hun skriver også at PST ikke var kjent med en konkret sak om at 272 IS-krigere skjulte seg i Europa, og at avisen dermed spilte på frykt.

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, avviser begge påstandene blankt.

– Det er selvsagt uriktig at Dagbladet har røpet en kilde overfor PST. Det stemmer heller ikke at PST avviste opplysningene og at vi dermed publiserte mot bedre viten, sier Hansen.

Han mener det er beklagelig at Seierstad kommer med det han beskriver som feilaktige beskyldninger uten at de har fått anledning til å svare før etter at boka har kommet ut.

– Vi skal selvsagt tåle at det blir satt lyskastere på vårt arbeid. Sånn skal det være. Men når de kommer med påstander om arbeidsmetode og publisering, bør de ta kontakt i forkant, sier Hansen til NRK.

Åsne Seierstad viser til at hun har tatt kontakt med Dagbladet, både journalister og avdelingsleder og har fått mail fra dem om at de ikke ville stille opp til intervju.

I saken om bøddelen innrømmer de likevel å ha gjort feil.

– Vi har funnet at informasjonen er feil, og det beklager vi. Derfor har vi lagt inn en tydelig beklagelse og rettelse i den.

Kan leserne stole på det dere skriver om Syria?

– Dette er et krevende felt å dekke for alle parter, men vi har selvfølgelig ansvar for at det som publiseres er korrekt. Det er lagt inn en tydelig rettelse i saken, gjentar Hansen.

Åsne Seierstad står likevel på sitt.

Kildekritikken til Dagbladet er svært mangelfull. Jeg er forundret over at Dagbladet ikke vil innrømme dette.

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix