– Dagbladet kjøpte falske historier

Åsne Seierstad kommer med harde anklager mot Dagbladet i sin nye bok. – Dette er selvsagt uriktig, sier avisens nyhetsredaktør.

Faksimile Dagbladet

Denne artikkelen har Dagbladet nylig både beklaget og skrevet om, men avviser blankt resten av anklagene fra Åsne Seierstad.

Foto: Faksimile Dagbladet

I 2013 dro to norske søstre på 16 og 19 år til Syria for å «kjempe som gode muslimer». Hjemme i Bærum satt en desperat far som ikke fikk kontakt med barna sine.

Åsne Seierstad og Marit Christensen

Åsne Seierstad kommer med sterke beskyldninger mot Dagbladet i sin nye bok,

Foto: Claudio Bersciani / Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Han dro for å lete etter dem, og finansierte turene blant annet med midler fra venner. I Åsne Seierstads bok «To søstre» hevdes det at faren også solgte historier til Dagbladet - historier som ikke var sanne.

En av disse historiene handler om en bøddel som skulle være norsk statsborger, noe han umulig kunne ha vært, skriver Seierstad i boka.

Skylder på informanten

Selv sier faren at han aldri har prøvd å lure avisen.

– Jeg bare videreformidlet informasjonen jeg fikk fra Syria. Så lenge de fleste vestlige medier ikke har representanter i Syria, og spesielt ikke i IS-kontrollerte områder, så har det nesten vært en gullgruve av informasjon, sier faren til NRK.

Han hevder at penger ikke var motivasjonen for hans del.

– Penger var ikke et tema. Det var en viktig del av min aktivitet for å bekjempe radikalisering, sier han.

Dagbladet: – Dette stemmer ikke

I boken påstår også Seierstad at Dagbladet har begått en journalistisk dødssynd, ved å røpe en kilde overfor PST. Hun skriver også at PST ikke var kjent med en konkret sak om at 272 IS-krigere skjulte seg i Europa, og at avisen dermed spilte på frykt.

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, avviser begge påstandene blankt.

– Det er selvsagt uriktig at Dagbladet har røpet en kilde overfor PST. Det stemmer heller ikke at PST avviste opplysningene og at vi dermed publiserte mot bedre viten, sier Hansen.

Han mener det er beklagelig at Seierstad kommer med det han beskriver som feilaktige beskyldninger uten at de har fått anledning til å svare før etter at boka har kommet ut.

– Vi skal selvsagt tåle at det blir satt lyskastere på vårt arbeid. Sånn skal det være. Men når de kommer med påstander om arbeidsmetode og publisering, bør de ta kontakt i forkant, sier Hansen til NRK.

Åsne Seierstad viser til at hun har tatt kontakt med Dagbladet, både journalister og avdelingsleder og har fått mail fra dem om at de ikke ville stille opp til intervju.

I saken om bøddelen innrømmer de likevel å ha gjort feil.

– Vi har funnet at informasjonen er feil, og det beklager vi. Derfor har vi lagt inn en tydelig beklagelse og rettelse i den.

Kan leserne stole på det dere skriver om Syria?

– Dette er et krevende felt å dekke for alle parter, men vi har selvfølgelig ansvar for at det som publiseres er korrekt. Det er lagt inn en tydelig rettelse i saken, gjentar Hansen.

Åsne Seierstad står likevel på sitt.

Kildekritikken til Dagbladet er svært mangelfull. Jeg er forundret over at Dagbladet ikke vil innrømme dette.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.