Hopp til innhold

– Fakkeltoget burde ha gått opp Tøyengata

Operadirektør Tom Remlov hadde orkesterplass da fakkeltoget for Munch-museum i Bjørvika slanget seg forbi operahuset i Oslo. Selv mener han toget burde ha holdt seg i en helt annen bydel.

Tom Remlov

Tom Remlov satt i operarestaurenten da fakkeltoget for Lambda kom forbi.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Appel for Lambda

Lamda-tilhengerne gikk i fakkeltog i Oslo sentrum tirsdag.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

– Jeg synes ikke de bør legge museet hit, sier Remlov i det fakkeltoget er i ferd med å passere operaen.

Flere hundre kunstinteresserte var møtt fram for å vise sin støtte til at det nye Munch-museet plasseres i Bjørvika, det såkalte Lambda-alternativet.

I toget var flere norske kulturpersonligheter, blant annet Magne Furuholmen og Karin Hellandsjø, tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter.

Men Tom Remlov var ikke ute i kulden med en fakkel i hånden. Han satt og nøt en sen middag i Opera-restauranten da fakkeltoget nærmet seg.

– Fakkeltoget er som sådan morsomt, jeg er bare uenig med dem. Jeg synes toget skulle ha gått opp Tøyengata. Da hadde jeg gledelig tent min fakkel, sier Remlov, som påpeker at han uttaler seg som privatperson.

Erkerival

I et innlegg i dagens Aftenposten markerer han sterk støtte til at et nytt Munch-museum bør plasseres på Tøyen.

Remlov er dermed som erkerival å regne for Lambda-tilhengerne, som spaserte opp til den planlagte tomten i Bjørvika like bortenfor Remlovs boltreplass i operaen.

– Selvsagt bør vi bygge nytt muesum. Og selvsagt bør vi ikke spare på noe når vi skal forvalte arven etter Munch. Jeg er bare uenig i hvor det skal ligge, sier Remlov.

Han har selv tatt tiden på gåturen opp til Munch-museet på Tøyen fra Oslo sentrum, og mener at det kun tar 12 minutter.

– Operaen har skapt en helt ny situasjon i Bjørvika ved å erobre et nytt område til byen. Munch-museet bør brukes til erobre Tøyen-området. På den måten får vi skapt en akse som også vil live opp strekningen i mellom, sier Remlov.

Tror ikke på synergi

Mange av Lambda-tilhengerne har pekt på synergieffekten ved å plassere museet i Bjørvika.

1,7 millioner mennesker besøker Operaen i året, og det er anslått at besøkstallet for et Munch-museum vil bli høyere i Bjørvika enn på Tøyen.

– Jeg har ikke noen tro på noen gjensidig befruktning. På Tøyen vil museet gi en ekstra gevinst til byen. Dersom det legges her, vil det ikke skape noen ekstra gevinst, sier Remlov.

Lambda-fakkeltog

Fakkeltoget gikk fra Rådhuset i Oslo og endte opp på Lambda-tomten i Bjørvika, like bortenfor operaen.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober