Juritzen: – Det var aldri aktuelt å la Breivik lese manuskriptet

Juritzen forlag bekrefter at de gir ut Jens Breiviks bok om forholdet til sønnen, og at far og sønn har snakket sammen i løpet av arbeidet med boka. Men Anders Behring Breivik har selv aldri lest manuskriptet.

Arve Juritzen

BEKREFTET BREIVIK-BOK: Arve Juritzen presenterte Jens Breiviks bok under forlagets høstlansering onsdag.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Jens Breivik

SKRIVER BOK: Jens Breivik flyttet fra familien da Anders Behring Breivik var ett år gammel, og de to hadde begrenset kontakt gjennom oppveksten hans. Nå skriver faren bok om forholdet dem imellom. Bildet er fra da NRK møtte Jens Breivik i Frankrike i 2011.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Jeg føler skyld. Og jeg føler ansvar. Hva om jeg hadde vært en bedre far? Ville Anders gjort det han gjorde da?

Jens Breivik / «Min skyld? En fars historie»
«Min skyld? En fars historie»

HAR SKREVET BOK OM SØNNEN: Jens Breiviks bok om forholdet til sønnen og følelsene etter 22. juli kommer ut i oktober.

Foto: Juritzen forlag
Trond Henry Blattmann

SKEPTISK: Trond Henry Blattmann i den nasjonale støttegruppa mener farens historie tilfører lite nytt, og kan gi etterlatte og pårørende en ekstra belastning.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

I forbindelse med Juritzen forlags høstlansering i Oslo i dag bekreftet forlegger Arve Juritzen at forlaget tenker å gi ut Anders Behring Breiviks fars bok om forholdet til sønnen, slik P4 meldte tirsdag.

Les: Breiviks far skriver bok

Forfatteren selv var ikke til stede under pressemøtet onsdag.

– Oppgjør med seg selv

Boka «Min skyld? En fars historie» presenterer farens egen fremstilling av forholdet til sønnen, og er planlagt utgitt i oktober.

Bakgrunnen er Jens Breiviks ønske om å korrigere inntrykket som har vært gitt av ham frem til nå, både gjennom medieoppslag og gjennom tidligere bøker om massedrapsmannens familiebakgrunn.

– Han har vært fremstilt som en som ikke gjorde jobben sin som far og som var en dårlig ektemann. Han har aldri tatt til motmæle før nå.

Juritzen presiserer imidlertid at boka ikke først og fremst er ment som et oppgjør med andres fremstilling, men snarere farens oppgjør med seg selv og sitt liv.

– Dette er en fortelling om hvordan dagene etter 22. juli var for faren til Norges verste massedrapsmann, og hans frykt for å være i Norge i dag.

Anonym medforfatter

Det har vært kjent siden 2012 at Jens Breivik jobbet med et bokmanuskript, men det var først i dag at forlaget bekreftet at de vil gi ut boken.

Les: Breiviks far skriver bok

Arve Juritzen sier det var Jens Breivik selv som tok kontakt med forlaget med ønske om å gi ut manuset.

Forlaget har på sin side koblet ham sammen med en medforfatter, som har hjulpet ham med manuskriptet.

Juritzen ønsket imidlertid ikke å gå ut med navnet på forfatteren onsdag, og begrunner det med at vedkommende må få arbeidsro til å fullføre manuskriptet.

Har hatt kontakt med sønnen

Det ferdige manuskriptet skal ifølge forlaget være radikalt omarbeidet fra det utkastet Jens Breivik hadde i 2012.

På lanseringen kom det frem at Jens Breivik har vært i kontakt med sønnen i løpet av arbeidet med boken.

Juritzen avviser imidlertid at Anders Behring Breivik har fått lese gjennom hele eller deler av manuskriptet.

– Det har aldri vært aktuelt å la Anders Behring Breivik lese gjennom dette manuset, fortalte Juritzen som svar på spørsmål fra salen.

Ifølge forleggeren har de så langt ikke mottatt noen reaksjoner på planene om bokutgivelsen.

– Vi har selvfølgelig tenkt nøye gjennom om det er riktig å utgi boka med tanke på dem som ble drept og skadd og de etterlatte og pårørende. Men vi ser at det er mange av de etterlatte og pårørende som synes det er viktig, og vi er kommet til at vi synes det er vår jobb å sørge for at mest mulig dokumentasjon om denne hendelsen kommer frem, sier Juritzen.

Skeptisk støttegruppe

Leder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, Trond Henry Blattmann, er svært skeptisk til Juritzens planer om å gi ut Jens Breiviks bok.

– Det som skjedde 22. juli preget hele landet, og selvfølgelig også forfattere og mediefolk. Det er naturlig at det kommer ut bøker, men vi synes at det substansielle innholdet her virker heller tynt, sier Blattmann til NRK.

Han peker på at Jens Breivik flyttet fra familien da Anders Behring Breivik var svært ung, og at de to hadde lite kontakt gjennom sistnevntes oppvekst.

Samtidig tror Blattmann at mange av de pårørende og etterlatte vil oppleve medietrykket rundt bokutgivelsen som belastende.

– Media får mye å spekulere i, det kommer på TV, i aviser og overalt. Men det har ingen oppbyggende effekt, det bidrar kun til en diskusjon som blir mye større enn den kanskje fortjener, sier Blattmann.

Jens Breivik i Brennpunkt

NETT-TV: NRKs Runar Henriksen Jørstad møtte Anders Behring Breiviks far og stefar i 2011. Se Brennpunkt-programmet her.

Kulturstrøm

 • Verdens beste barnefilm er norsk

  Verdens beste kortfilm for barn er nordnorsk. Barnefilmen Sparkekoret av regissør og manusforfatter Torfinn Iversen fra Sortland vant hovedprisen under verdens største filmfestival for barnefilm i Chigago, skriver Vol.no. Prisen gjør at de kvalifiserer seg til å søke om å bli nominert til Oscar. Filmen, som handler om oppvekst, foreldreforhold og en gutt som vil bli med i et kor, skal først vises på festivaler, men snart er den på filmtjenesten på biblioteket.

  Regissør og manusforfatter Torfinn Iversen fra Sortland i Vesterålen, Nordland.
  Foto: privat
 • Norge hylles av Ubisoft

  Spillprodusenten Ubisoft hyller Norges og kaller det nye spillet Assassint's Creed Vallhalla for verdens vakreste spillopplevelse. Det norsk-inspirerte spillet har blitt kritikerrost over hele verden. Assassin’s Creed-serien er en av verdens mest kjente og mest solgte dataspill-serier, står det i pressemeldingen.

  Fra dataspillet Assassin’s Creed: Valhalla
  Foto: Ubisoft