NRK Meny
Normal

– Bjelland bør ikke utpeke ny direktør

Styreleder Christian Bjelland bør ikke få ansvaret med å finne ny direktør til Nasjonalmuseet, mener BI-professor i ledelse Jan Grund.

Professor på BI, Jan Grund, i 1996.
Foto: HELGE HANSE / Scanpix

– Nåværende styre har funnet to direktører som ikke har fungert. Det er ikke lett å få en tredje sjanse, sier Grund.

– Begynner i feil ende

Allis Helleland er den andre direktøren som forlater Nasjonalmuseet under styreleder Christian Bjelland. I går fikk både hun og styret strykkarakter i en omfattende rapport. Helleland trakk seg på dagen, styret ble sittende.

Les: Allis Helland trekker seg

Også forgjenger Sune Nordgren gikk etter internt bråk ved museet, og siden 2003 har 12 mellomledere forlatt sine stillinger.Når styret nå skal finne en ny direktør, begynner de i feil ende, mener professor Jan Grund.

– Dette er et risikabelt prosjekt. Man bør få et skifte på styreledernivå, sier Grund.

Les: Nasjonalmuseets nye sjef

Kulturminister Trond Giske har uttrykt tillit til styret, men Grund mener et styre også må ha tillit blant de ansatte.

– Det styret som skal utnevne direktør bør ha autoritet og tillitt slik at direktøren som blir valgt også blir akseptert hos de ansatte. Vi kan ikke ha den situasjonen som har pågått så lenge, at det har vært store konflikter mellom de ansatte, ledelsen og styret. De må spille på lag. Spesielt når eieren ikke har så definerte plikter siden Nasjonalmuseet er organisert som en stiftelse, sier Grund.

– Noe er skikkelig galt

Dersom styret skal gå, må de avsette seg selv, eller bli sittende ut perioden. Slik er det med dagens styremodell. Men norske kunstnere har ingen tillit til at styret under Christian Bjellands ledelse skal utpeke nok en direktør.

– Mye tyder på at noe er skikkelig galt i selve styringsstrukturen. Hvis det samme styret egentlig ikke handler nytt, så bør man unngå at det skjer en tredje gang, mener Gjert Gjertsen, leder i Norske Billedkunstnere.

Les: Får massiv kritikk

Heller ikke Unge Kunstneres Samfund vil gi Bjelland en tredje mulighet.

– Det er mye rot. De har ansatt to ledere tidligere som ikke har fungert. Jeg ser ikke noen grunn til at de skal få sjansen til å ansette enda en person når de ikke har klart det tidligere, sier styreleder Sverre Gulesen.

– Opptatt av å lage konflikter

Jan Grund mener at det kan bli en svært krevende oppgave å finne ny direktør.

– Dette er en av Norges vanskeligste lederoppgaver. Du skal kombinere det kunstneriske med det administrative og samtidig ha relasjonelle evner og forstå hele det politiske systemet. Det er ekstremt viktig at denne typen institusjonen har ledere som klarer å få det beste ut av de ansatte. Som Nils Arne Eggen sier om Rosenborg, "Det gjelder å spille hverandre gode". Det ser ut som dette museet ikke har vært preget av ledere som skal spille hverandre gode, men mer opptatt av å lage konflikter, sier Grund.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters