Hopp til innhold

– Mange pakistanere i Norge blir oppdratt til å godta henteekteskap

Ulrik Imtiaz Rolfsen lager nok en gang film om det norsk-pakistanske miljøet, denne gang om henteekteskap. – Det er dramatisk for dem som må godta å gifte seg med en ukjent, sier han.

 Ulrik Imtiaz Rolfsen i Nyhetsmorgen

Ulrik Imtiaz Rolfsen har en norsk-pakistansk far og en norsk mor, og har selv blitt forsøkt giftet bort flere ganger.

– Når du bor i Norge er du verdifull i Pakistan. De som har flyttet hit får høyst sannsynligvis et mye bedre liv enn de som blir igjen, og det er fremdeles et stort press på dem som flyttet om å gjøre livet bedre for slektninger i Pakistan, sier Rolfsen til NRK.

Kjenner mange som er tvunget inn i ekteskap

Filmskaperen har laget filmene «Izzat» og årets «Haram», med handling i det norsk-pakistanske miljøet i Norge. I tillegg har han laget tv-serien «Taxi» som gikk på NRK.

Selv kjenner han mange som er vokst opp i Norge og tvunget inn i ekteskap med en fra Pakistan.

– Ekteskap er problemfylt for mange uansett. Om du i tillegg ikke har noe felles, kommer fra helt forskjellige verdener og også lever forskjellige liv, da blir det enda mer vanskelig.

I kveld viser NRK Brennpunkt-dokumentaren «Frivillig Tvang», hvor Imtiaz Rolfsen har fulgt fire unge norskpakistanere, og deres forhold til henteekteskap.

– Dramatisk å gifte seg med en man ikke kjenner

Tall fra SSB, viser at 49,4 prosent av norskfødte menn og 44,2 prosent av norskfødte kvinner med pakistanske foreldre, gifter seg med noen fra foreldrenes hjemland.

– Det er dramatisk for dem som må godta dette. De får en ektefelle fra en helt annen verdensdel som de ikke har noe annet enn hudfarge til felles med, sier Rolfsen.

Grunnen til det høye tallet, er ifølge Rolfsen måten mange norskpakistanere blir oppdratt på.

– De godtar det fordi de blir oppdratt slik. Foreldrene lærer dem at de ikke er norske når de er bitte små, og dermed godtar de også dette presset. De anser ofte henteekteskap som sitt eget valg, og tar valget i den tro at det er deres eget valg.

– Forsøker å ikke generalisere

Imtiaz Rolfsen har tidligere fått kritikk for å generalisere, og for å male norskpakistanere med bred pensel. Beskyldningene handler om at han ikke skaper et korrekt bilde av hvordan pakistanere i Norge egentlig lever.

– Derfor har jeg laget denne dokumentaren hvor jeg lar fire veldig ulike norskpakistanere fortelle sin historie, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen til NRK.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valg av ektefelle - menn» i nytt vindu

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valg av ektefelle - kvinner» i nytt vindu

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.