NRK Meny
Normal

– Mange pakistanere i Norge blir oppdratt til å godta henteekteskap

Ulrik Imtiaz Rolfsen lager nok en gang film om det norsk-pakistanske miljøet, denne gang om henteekteskap. – Det er dramatisk for dem som må godta å gifte seg med en ukjent, sier han.

 Ulrik Imtiaz Rolfsen i Nyhetsmorgen

Ulrik Imtiaz Rolfsen har en norsk-pakistansk far og en norsk mor, og har selv blitt forsøkt giftet bort flere ganger.

– Når du bor i Norge er du verdifull i Pakistan. De som har flyttet hit får høyst sannsynligvis et mye bedre liv enn de som blir igjen, og det er fremdeles et stort press på dem som flyttet om å gjøre livet bedre for slektninger i Pakistan, sier Rolfsen til NRK.

Kjenner mange som er tvunget inn i ekteskap

Filmskaperen har laget filmene «Izzat» og årets «Haram», med handling i det norsk-pakistanske miljøet i Norge. I tillegg har han laget tv-serien «Taxi» som gikk på NRK.

Selv kjenner han mange som er vokst opp i Norge og tvunget inn i ekteskap med en fra Pakistan.

– Ekteskap er problemfylt for mange uansett. Om du i tillegg ikke har noe felles, kommer fra helt forskjellige verdener og også lever forskjellige liv, da blir det enda mer vanskelig.

I kveld viser NRK Brennpunkt-dokumentaren «Frivillig Tvang», hvor Imtiaz Rolfsen har fulgt fire unge norskpakistanere, og deres forhold til henteekteskap.

– Dramatisk å gifte seg med en man ikke kjenner

Tall fra SSB, viser at 49,4 prosent av norskfødte menn og 44,2 prosent av norskfødte kvinner med pakistanske foreldre, gifter seg med noen fra foreldrenes hjemland.

– Det er dramatisk for dem som må godta dette. De får en ektefelle fra en helt annen verdensdel som de ikke har noe annet enn hudfarge til felles med, sier Rolfsen.

Grunnen til det høye tallet, er ifølge Rolfsen måten mange norskpakistanere blir oppdratt på.

– De godtar det fordi de blir oppdratt slik. Foreldrene lærer dem at de ikke er norske når de er bitte små, og dermed godtar de også dette presset. De anser ofte henteekteskap som sitt eget valg, og tar valget i den tro at det er deres eget valg.

– Forsøker å ikke generalisere

Imtiaz Rolfsen har tidligere fått kritikk for å generalisere, og for å male norskpakistanere med bred pensel. Beskyldningene handler om at han ikke skaper et korrekt bilde av hvordan pakistanere i Norge egentlig lever.

– Derfor har jeg laget denne dokumentaren hvor jeg lar fire veldig ulike norskpakistanere fortelle sin historie, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen til NRK.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valg av ektefelle - menn» i nytt vindu

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valg av ektefelle - kvinner» i nytt vindu

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.