NRK Meny
Normal

– Ble tryggere på meg selv!

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik angrer ikke på sitt politiske liv og sier han ble tryggere på seg selv etter sykemeldingen i 1998.

Kjell Magne Bondevik er FNs spesialutsending til Afrikas Horn.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Boka som ble lansert på en pressekonferanse i dag heter "Ett liv i spenning" og det er spenning på flere plan Bondevik sikter til.

– Jeg har opplevd indre psykiske spenninger, spenninger mellom min bakrunn fra den vestlandsk indremisjonen og det mer urbane livet jeg lever i Oslo, spenninger innad i Krf og spenninger i forhold til andre politiske partier, spesielt på 70-tallet, sier Kjell Magne Bondevik.

Vært til hjelp

– Er du litt lei av fokuset på den episoden som ledet fram til sykemeldingen i 1998?

– Nå begynner jeg nesten å bli litt lei, men glad jeg har vært åpen på det for det har vært til hjelp for mange. Det er ingen grunn til å mystifisere en psykisk lidelse. Men nå har jeg gitt mitt bidrag, sier Kjell Magne Bondevik.

– Lærte du noe av den hendelsen?

– Jeg lærte å sette grenser og forstod at forhold mellom kropp og sjel er skjørt. I tillegg ble jeg tryggere på meg selv, sier Bondevik.

Angrer ikke

Kjell Magne Bondevik kunne blitt prest, men angrer i dag ikke på at han valgte politikken.

–Jeg tror det ville vært et liv med mye mindre spenning enn det jeg har opplevd, men jeg angrer ikke på det valget jeg tok. Nå banker hjertet mitt spesielt for fred, menneskerettigeter og internasjonalt arbeid, og det kommer jeg til å jobbe med fremover, sier Bondevik.

Hør intervjuet med Bondevik her

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK