Hopp til innhold

– Ble tryggere på meg selv!

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik angrer ikke på sitt politiske liv og sier han ble tryggere på seg selv etter sykemeldingen i 1998.

Kjell Magne Bondevik er FNs spesialutsending til Afrikas Horn.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Boka som ble lansert på en pressekonferanse i dag heter "Ett liv i spenning" og det er spenning på flere plan Bondevik sikter til.

– Jeg har opplevd indre psykiske spenninger, spenninger mellom min bakrunn fra den vestlandsk indremisjonen og det mer urbane livet jeg lever i Oslo, spenninger innad i Krf og spenninger i forhold til andre politiske partier, spesielt på 70-tallet, sier Kjell Magne Bondevik.

Vært til hjelp

– Er du litt lei av fokuset på den episoden som ledet fram til sykemeldingen i 1998?

– Nå begynner jeg nesten å bli litt lei, men glad jeg har vært åpen på det for det har vært til hjelp for mange. Det er ingen grunn til å mystifisere en psykisk lidelse. Men nå har jeg gitt mitt bidrag, sier Kjell Magne Bondevik.

– Lærte du noe av den hendelsen?

– Jeg lærte å sette grenser og forstod at forhold mellom kropp og sjel er skjørt. I tillegg ble jeg tryggere på meg selv, sier Bondevik.

Angrer ikke

Kjell Magne Bondevik kunne blitt prest, men angrer i dag ikke på at han valgte politikken.

–Jeg tror det ville vært et liv med mye mindre spenning enn det jeg har opplevd, men jeg angrer ikke på det valget jeg tok. Nå banker hjertet mitt spesielt for fred, menneskerettigeter og internasjonalt arbeid, og det kommer jeg til å jobbe med fremover, sier Bondevik.

Hør intervjuet med Bondevik her

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad