NRK Meny
Normal

– Bieberhysteri er sunt

De neste dagene vil de sterke følelsene til tusenvis av unge jenter komme til uttrykk gjennom hyl og tårer, men det er ingen ting å bekymre seg for, sier psykolog.

Beliebers

Det ble ville tilstander da Justin Bieber spilte på Operataket i Oslo i fjor, når har 66 000 kjøpt seg billett til de tre konsertene den unge canadieren holder i Oslo denne uka.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Idoldyrking er nemlig en slags trening på kjærlighet. Ungjentene får øve på å være forelska på trygg avstand, uten press om at de må gjøre noe mer, sier psykolog Ingrunn Skre ved Universitetet i Tromsø.

Oppmerksomheten rundt den canadiske popyndlingen har allerede tatt helt av før han har satt sine bein på norsk jord, og mer vil det sannsynligvis bli.

Ingunn Skre

Psykolog Ingrunn Skre mener det er fint at unge er avstandsforelska i popstjerner før de får sterke følelser for en person i nærmiljøet.

Foto: Universitetet i Tromsø

– Ungjentene bør nyte opplevelsen mens de kan, sier hun til NRK.

Slipper å møtes alene

– De får oppleve masse gode følelser, og det er det vi kaller positiv affekt. Det er en del stoffer som løsner i kroppen som gjør at de føler at de svever litt over bakken og blir myke innvendig, sier hun.

For mange er det den første smaken av forelskelse i en gutt, og da er det kanskje greit at man ikke skal treffes alene, mener psykologen.

– Det er ingen fare for at du skal måtte klosse deg fram med en virkelig person, for det kan være ganske vanskelig, sier hun.

Sammenligner med skrekkfilm

Flere vil få møte idolet på spesielle arrangement etter konsertene, og noen få får komme opp på scenen når han synger, men det er lite sannsynlig at noen av dem vil ende opp i armkoken hans permanent.

– Skulle de komme på tomannshånd med ham, ville det kanskje bli litt for sterkt, sier Skre.

Selv om arrangøren har rapportert noen urovekkende henvendelser fra desperate Bieber-fans, tror Skre at det både er trygt og sunt for de fleste å være forelska i Justin Bieber.

Hun sammenligner idoldyrkinga med opplevelsen av å se på skrekkfilm. Det er også en slags øvelse på å kjenne på sterke følelser mens man er trygg.

Guttene føler det samme

Det har også tidligere vært hysteri av bieberske dimensjoner i Norge, blant annet med New Kids on the Block, Backstreet Boys og Michael Jackson.

Det er ofte jentene som står fremst og hyler, men guttene «øver» seg også på å være forelska.

– Det er klart at gutter også kjenner på de samme følelsene, men det virker som om dette massehysteriet er noe jentene har best greie på, sier hun.

– Tror du noen av disse jentene vil få et varig «forhold» til Justin Bieber?

– Det kanskje noen få som vil ha dette hele livet, og komme på Norge Rundt med verdens største Biebersamling om 20 år, men de fleste vil nok gå videre til nye popstjerner og virkelige kjærester, sier Skre.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK