Hopp til innhold

– Biblioteket var nøkkelen

For meg var biblioteket selve nøkkelen til å komme inn i det norske samfunnet, fortalte forfatter Amal Aden på Nordisk Bibliotekkonferanse i Oslo.

Amal Aden

Den norsk-somaliske forfatteren og samfunnsdebattanten Amal Aden har engasjert seg innvandrings- og integreringspolitikk.

Foto: NRK

Temaet for konferansen som har gått av stabelen denne uken, er hvordan bibliotekene fungerer som inkluderingsarena.

– Nedskjæringer i biblioteksektoren er en katastrofe for integreringssaken, sier bibliotekar Sophie Essmat, til Klassekampen.no .

Biblioteker legges ned

Bibliotekene har blitt en budsjett-taper under Kulturløftet, viser en evaluering. Nedskjæringer i norske kommuner har ført til at hver fjerde bibliotekfilial er blitt lagt ned mellom 1995 og 2005.

Sophie Essmat er leder for Flerkult, som er Norsk Bibliotekforenings spesialgruppe for flerkulturelle tjenester. Under konferansen fortalte hun om forskningsprosjektet Place, som handler om biblioteket som sosial møteblass. Hun har gjort flere intervjuer med minoritetskvinner som bruker bibliotekene. Konklusjonen er at bibliotekene spiller en viktig rolle i integreringen.

Gruer seg til sommeren

Amal Aden kom til Noreg frå Somalia i 1996.

Amal Aden kom til Norge fra Somalia i 1996.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Leder i Norsk bibliotekforening, Ingeborg Rygh Hjorthen, fikk et sterkt inntrykk da Amal Aden fortalte om minoritetsjenter hun har snakket med som sier de gruer seg til sommerferien – for da stenger biblioteket.

– Det forteller noe om ressurssituasjonen. Det er ingen biblioteker som vil stenge for sommerferien, men ressursene strekker ikke til. I stedet for å satse på bibliotek, kutter man gang på gang, enda det viktigste for biblioteket bare er at det er åpent og at det er bra. Bibliotekene er gode på å få mye ut av lite. Det er ikke de store løftene som skal til, sier Rygh Hjorthen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)