– Biblioteket var nøkkelen

For meg var biblioteket selve nøkkelen til å komme inn i det norske samfunnet, fortalte forfatter Amal Aden på Nordisk Bibliotekkonferanse i Oslo.

Amal Aden

Den norsk-somaliske forfatteren og samfunnsdebattanten Amal Aden har engasjert seg innvandrings- og integreringspolitikk.

Foto: NRK

Temaet for konferansen som har gått av stabelen denne uken, er hvordan bibliotekene fungerer som inkluderingsarena.

– Nedskjæringer i biblioteksektoren er en katastrofe for integreringssaken, sier bibliotekar Sophie Essmat, til Klassekampen.no .

Biblioteker legges ned

Bibliotekene har blitt en budsjett-taper under Kulturløftet, viser en evaluering. Nedskjæringer i norske kommuner har ført til at hver fjerde bibliotekfilial er blitt lagt ned mellom 1995 og 2005.

Sophie Essmat er leder for Flerkult, som er Norsk Bibliotekforenings spesialgruppe for flerkulturelle tjenester. Under konferansen fortalte hun om forskningsprosjektet Place, som handler om biblioteket som sosial møteblass. Hun har gjort flere intervjuer med minoritetskvinner som bruker bibliotekene. Konklusjonen er at bibliotekene spiller en viktig rolle i integreringen.

Gruer seg til sommeren

Amal Aden kom til Noreg frå Somalia i 1996.

Amal Aden kom til Norge fra Somalia i 1996.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Leder i Norsk bibliotekforening, Ingeborg Rygh Hjorthen, fikk et sterkt inntrykk da Amal Aden fortalte om minoritetsjenter hun har snakket med som sier de gruer seg til sommerferien – for da stenger biblioteket.

– Det forteller noe om ressurssituasjonen. Det er ingen biblioteker som vil stenge for sommerferien, men ressursene strekker ikke til. I stedet for å satse på bibliotek, kutter man gang på gang, enda det viktigste for biblioteket bare er at det er åpent og at det er bra. Bibliotekene er gode på å få mye ut av lite. Det er ikke de store løftene som skal til, sier Rygh Hjorthen.

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.