– Bibliotekarer bør anmelde bøker

– Bibliotekarer bør anmelde utgivelsene som avisredaksjonene overser. Det mener bibliotekar Ingela Nøding etter at to litteraturprisvinnere ikke ble anmeldt i tradisjonelle medier.

Ingela Nøding

GIR BØKER OPPMERKSOMHET: Litteraturkritikken har blitt demokratisert, mener Ingela Nøding ved Deichmanske Hovedbibliotek.

Foto: Frank Michaelsen

I går ble Kulturdepartementets litteraturpriser delt ut. To av dem gikk til bøker som ikke er anmeldt av de store mediene.

– Det siste halve året har vi sett at definisjonsmakten over hvilke bøker som fortjener oppmerksomhet er i ferd med å skifte eier for alvor. Fra kritikerne i de store mediehusene til bloggerne, nettforaene og bibliotekene, sier Ingela Nøding som er redaktør for Deichmanske biblioteks litteraturblogg.

Heldigvis blir jeg ikke lagt merke til

– En bok helt utenom det vanlige, sa juryen. Ikke anmeldt, men veldig omtalt.

 Liv Marit Weberg

Liv Marit Weberg synes ikke det er noe problem at debutromanen hennes ikke ble anmeldt av pressen.

– Avisredaksjoner må kutte i anmelderstaben, folk vurderer, anmelder og diskuterer engasjert på bokblogger og nettsamfunn, mens bibliotekene jobber aktivt med å skrive om og formidle de ukjente litterære stemmene. Fremdeles har mediehusene et stort publikum og anmeldelser av god kvalitet, men litteratur- og kulturkritikken er blitt sterkt demokratisert.

Prisvinner ble ikke anmeldt

Liv Marit Weberg ble tildelt Litteraturprisen for debutromanen «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til» av Kulturdepartementet for beste barne- og ungdomsbok 2014.

Boka var likevel ikke blant de rundt 300 norske skjønnlitterære debutene utgitt i fjor som ble anmeldt i de tradisjonelle mediene.

Debutanten synes ikke det gjør noe at boka ikke har blitt anmeldt.

– Jeg synes ikke det er noe problem at den ikke fikk så mye oppmerksomhet i pressen, altså av riksdekkende media, sa Liv Marit Weberg til NRK etter prisutdelingen.

– Jeg så blant annet at bokbloggere skrev om den, for eksempel nettsamfunnet Bokelskere. Da jeg gikk inn der, så jeg at det var mange som fulgte den og hadde gitt den karakter.

Heller ikke vinneren av Kulturdepartementets debutantpris ble fanget opp av riksdekkende medier for sin roman« Kaoshjerte». Lise Forfang Grimnes takket juryen for anerkjennelsen og bokbloggere for all oppmerksomheten.

Barnebokkritikk har også anmeldt denne debutromanen og spiller en tydelig rolle i det kvalifiserte anmelderiet av barne- og ungdomslitteratur.

Et kjapt googlesøk viser videre at blant annet barnebokkritikk.no, uprisen, bibliotekarer i Hordaland og bloggeren Beathes bokhylle har brukt hele den kritiske karakterskalaen til å omtale boka, grundig og dedikert.

Ingela Nøding om «Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til» / blogg.deichman.no

– Bibliotekarer bør anmelde

Hvilken rolle synes du bibliotekarene bør spille i meningssamtalen om bøker?

– Vi som jobber på bibliotek har en unik posisjon som ukommersielle bokformidlere, svarer Ingela Nøding på Deichmanske.

– Den posisjonen bør vi utnytte til fulle, ved å intervjue debutanter, anmelde utgivelsene som avisredaksjonene overser og engasjere oss i den offentlige samtalen om litteratur!

Kulturstrøm

 • Utgir norsk stumfilm

  Nasjonalbiblioteket utgir en blu-ray med det som er bevart av cirka 20 norske stumfilmer fra 1910-tallet, under tittelen «Stumme filmspor». To av filmene er nesten komplette: Melodramaet «Under forvandlingens lov», som kombinerer historiefortelling med attraksjonsscener, og «Revolutionens datter» (bildet), en folkekomedie ispedd både arbeideropprør, kjærlighet og boksing.

  Stillbilde fra den norske stumfilmen Revolutionens datter
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.