– Kultureliten er besatt av trening

Den norske kultureliten er besatt av trening, og altfor lite opptatt av mat, mener forfatter og tv-kokk Andreas Viestad.

Andreas Viestad

Andreas Viestad vanker stadig mindre på forlagsfester, fordi han er lei av alt fokuset på trening.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Viestad er matskribent, forfatter og tv-programleder. Nå tar han et oppgjør med det han kaller kultur-trening.

Stølhet – den nye fyllesyken

– Kultureliten er jo helt besatt av kroppen sin – av trening. De løper, spiller fotball, sykler, svømmer og går på ski. Dette snakker, skriver, twitrer og forteller de om på Facebook, sier Andreas Viestad i Sommer i P2.

– Den beste måten å kjenne igjen en intellektuell i disse dager, er å se på superundertøy og bandasjer etter treningsskader, mener han.

– Det kan virke som om stølhet er den nye fyllesyken, for journalister og kunstnere, slik som Aslak Nore skrev om på Twitter .

– Et mysterium

Andreas Viestad

Mat og lukt er de sansene som sitter sterkest. Likevel er mat noe av det som er mest forbundet med snobberi, mener Andreas Viestad.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Viestad er svært forundret over at nordmenn ikke er mer interessert i gourmet-mat, som kultureliten i de fleste andre land.

– Nesten alle andre lands intellektuelle er besatt av mat. De møtes på restauranter og kafèer. Men det gjør ikke de yngre generasjonene av norske intellektuelle. Det er et mysterium at nordmenn skiller seg sånn ut fra intellektuelle i andre land.

I begynnelsen trodde han det dreide seg om forholdet mellom sjel og kropp – at man altså ikke skulle bry seg for mye om kroppen, fordi sjelen er viktigst. Men slik kan det umulig henge sammen, for det finnes samtidig et altfor sterkt fokus på kropp og trening, mener han.

– Kanskje er det overvintret pietisme som melder seg, eller kanskje er det frykten for å bli for borgerlig.

Snobberi

Mat og lukt er de sansene som sitter sterkest. Likevel er mat noe av det som er mest forbundet med snobberi, bemerker Viestad.

– I den grad man bryr seg om kokebøker og oppskrifter, er det et fenomen man analyserer, og i liten grad noe man deltar i.

Lørdagskommentaren i Dagbladet, hvor kjente intellektuelle synser, er full av harselering om de mange ulike typene olivenolje som finnes i butikkene, og om hvor tåpelig det er å kjøpe dyre egg, påpeker han.

Dropper forlagsfester

For noen år siden snakket man om bøker på forlagsfester. Men nå handler det mest om trening og om personlige erfaringer ved trening, mener Viestad. Forfatteren går derfor stadig sjeldnere på forlagsfester.

– Trening er ikke noe man bør snakke om, men noe som man bør gjøre for seg selv, mens ingen ser på. Trening er som masturbasjon. Det er helt i orden, kanskje det til og med er sunt. Men å snakke om det i tide og utide, er nærmest sykelig, sier Andreas Viestad.


Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP