Hopp til innhold

– Barn er veldig åpne for bøker med utfordrende tema

– Barn må få tilgang til bøker med utfordrende tema, mener Constance Ørbeck-Nilssen. Hun får støtte fra forfatterkollega Gro Dahle.

Constance Ørbeck-Nilssen

Constance Ørbeck-Nilssen tror mange foreldre kan være litt redde for å gi barna noe annet enn koselige og morsomme bøker. Hun håper flere kan se verdien i de mer utfordrende bøkene.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Kapittel-festivalen: Rundt hundre 10-åringer var samlet på Sandnes bibliotek da Constance Ørbeck-Nilssen, sammen med illustratør Akin Duzakin, fortalte fra bildeboken «Hvorfor er jeg her?».

Mens Duzakin viste tegninger av flyktninger, fikk Ørbeck-Nilsen barna til å leve seg inn i historiene. Hvem er dere på disse bildene, spurte hun barna.

– Jeg er han med ryggsekk. Familien min har mistet alt på grunn av krig, og nå har jeg reist ut i verden for å tjene penger til dem, sa en gutt som ikke hadde rukket å ta av seg sykkelhjelmen.

Håper foreldre er bevisste

Ørbeck-Nilssen leser ofte for barn på bibliotek og litteraturarrangement. Stadig hender det at barna blir med på å bygge ut historiene hun har skrevet.

– På Litteraturfestivalen på Lillehammer kom det mange barn fra Syria og Afghanistan. Flere av dem overtok og fortalte sine sterke historier, forteller hun.

Ørbeck-Nilssen erfarer at barn er svært åpne for bøker med utfordrende tema, men hun tror mange foreldre kan være litt redde for å gi barna noe annet enn koselige og morsomme bøker.

– Jeg ønsker ikke å moralisere, for jeg vet at det kan sitte litt inne å gi et barn en vond og vanskelig bok. Men jeg håper at foreldre er bevisste på hvor stor betydning disse bøkene kan ha.

– Barn kan lære veldig mye av slike bøker. Triste historier kan hjelpe barna til å utvikle empati, legger hun til.

Constance Ørbeck-Nilssen

Constance Ørbeck-Nilssen har erfart at barn er veldig åpne for bøker med utfordrende tema. Hun håper foreldre kan bli mer bevisste på hvor stor betydning disse bøkene kan ha.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Det har blitt større aksept for utfordrende barnebøker

Ørbeck-Nilssen får støtte fra sin forfatterkollega Gro Dahle, som har blitt godt kjent for å skrive om utfordrende tema som vold og skilsmisse.

Gro Dahle

Gro Dahle er i disse dager aktuell med bildeboken «Blekkspruten», som er en bok om overgrep mot barn. Forfatteren tror ikke det kommer noe særlig med negative reaksjoner.

Foto: Simon Dahle Nyhus

Men Dahle opplever at det er større aksept for denne type bøker nå enn det var for bare 10-15 år siden. Da hun gav ut «Sinna mann» i 2003 var ikke alle like begeistret.

– Jeg hørte om bibliotekarer som låste den bort eller satt boken på altfor høye hyller. I avisene var det flere kritiske anmeldelser, kommentarer og leserinnlegg. Men nå opplever jeg at det er helt forandret. Mange er glade for at boken finnes.

Når hun nå kommer med bildeboken «Blekkspruten», en bok om overgrep mot barn, tror hun ikke det vil bli like mange reaksjoner som i 2003.

– Det blir nok ikke noe særlig med oppstyr nå. Men jeg blir jo glad hvis det blir det. For da blir jo problemstillingen enda mer synlig, sier hun.

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.