Hopp til innhold

– Barn er veldig åpne for bøker med utfordrende tema

– Barn må få tilgang til bøker med utfordrende tema, mener Constance Ørbeck-Nilssen. Hun får støtte fra forfatterkollega Gro Dahle.

Constance Ørbeck-Nilssen

Constance Ørbeck-Nilssen tror mange foreldre kan være litt redde for å gi barna noe annet enn koselige og morsomme bøker. Hun håper flere kan se verdien i de mer utfordrende bøkene.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Kapittel-festivalen: Rundt hundre 10-åringer var samlet på Sandnes bibliotek da Constance Ørbeck-Nilssen, sammen med illustratør Akin Duzakin, fortalte fra bildeboken «Hvorfor er jeg her?».

Mens Duzakin viste tegninger av flyktninger, fikk Ørbeck-Nilsen barna til å leve seg inn i historiene. Hvem er dere på disse bildene, spurte hun barna.

– Jeg er han med ryggsekk. Familien min har mistet alt på grunn av krig, og nå har jeg reist ut i verden for å tjene penger til dem, sa en gutt som ikke hadde rukket å ta av seg sykkelhjelmen.

Håper foreldre er bevisste

Ørbeck-Nilssen leser ofte for barn på bibliotek og litteraturarrangement. Stadig hender det at barna blir med på å bygge ut historiene hun har skrevet.

– På Litteraturfestivalen på Lillehammer kom det mange barn fra Syria og Afghanistan. Flere av dem overtok og fortalte sine sterke historier, forteller hun.

Ørbeck-Nilssen erfarer at barn er svært åpne for bøker med utfordrende tema, men hun tror mange foreldre kan være litt redde for å gi barna noe annet enn koselige og morsomme bøker.

– Jeg ønsker ikke å moralisere, for jeg vet at det kan sitte litt inne å gi et barn en vond og vanskelig bok. Men jeg håper at foreldre er bevisste på hvor stor betydning disse bøkene kan ha.

– Barn kan lære veldig mye av slike bøker. Triste historier kan hjelpe barna til å utvikle empati, legger hun til.

Constance Ørbeck-Nilssen

Constance Ørbeck-Nilssen har erfart at barn er veldig åpne for bøker med utfordrende tema. Hun håper foreldre kan bli mer bevisste på hvor stor betydning disse bøkene kan ha.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Det har blitt større aksept for utfordrende barnebøker

Ørbeck-Nilssen får støtte fra sin forfatterkollega Gro Dahle, som har blitt godt kjent for å skrive om utfordrende tema som vold og skilsmisse.

Gro Dahle

Gro Dahle er i disse dager aktuell med bildeboken «Blekkspruten», som er en bok om overgrep mot barn. Forfatteren tror ikke det kommer noe særlig med negative reaksjoner.

Foto: Simon Dahle Nyhus

Men Dahle opplever at det er større aksept for denne type bøker nå enn det var for bare 10-15 år siden. Da hun gav ut «Sinna mann» i 2003 var ikke alle like begeistret.

– Jeg hørte om bibliotekarer som låste den bort eller satt boken på altfor høye hyller. I avisene var det flere kritiske anmeldelser, kommentarer og leserinnlegg. Men nå opplever jeg at det er helt forandret. Mange er glade for at boken finnes.

Når hun nå kommer med bildeboken «Blekkspruten», en bok om overgrep mot barn, tror hun ikke det vil bli like mange reaksjoner som i 2003.

– Det blir nok ikke noe særlig med oppstyr nå. Men jeg blir jo glad hvis det blir det. For da blir jo problemstillingen enda mer synlig, sier hun.

Kulturstrøm

 • Hollywood-manusforfattere avslutter streik

  Fagforeningen Writers Guild of America (WGA) opplyser at medlemmene kommer tilbake på jobb onsdag.

  Ledere i fagforeningen har enstemmig stemt for å runde av streiken, heter det i en uttalelse fra WGA: Fagforeningen ble søndag enig med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerer blant annet Disney og Netflix, om en tariffavtale på tre år. Det skjedde etter at toppledere i Warner Bros, Netflix, Disney og NBCUniversal hadde vært direkte involvert i forhandlingene.

  Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

  Det er imidlertid ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne, og forhandlingene mellom skuespillernes fagforening Screen Actors Guild (SAG) og studioene har stoppet opp. Streiken blant skuespillere og manusforfattere har ført til at en rekke Hollywood-produksjoner har vært i limbo de siste månedene.

  Mandag kunngjorde også SAG-organiserte skuespillere som medvirker til videospill, at de vil gå ut i streik om ikke forhandlinger med spillprodusentene fører fram. (NTB)

  Leder Fran Drescher for skuespillerfagforeningen SAG (t.v.) og Meredith Stiehm, som leder manusforfatternes fagforening WGA, poserer sammen utenfor Paramounts studioer i Los Angeles. Manusforfatterne i Hollywood kommer tilbake på jobb onsdag, men skuespillerne er stadig i streik.
  Foto: Chris Pizzello / AP
 • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

  Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

  Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

   shakira
  Foto: AP