Hopp til innhold

– Barn er veldig åpne for bøker med utfordrende tema

– Barn må få tilgang til bøker med utfordrende tema, mener Constance Ørbeck-Nilssen. Hun får støtte fra forfatterkollega Gro Dahle.

Constance Ørbeck-Nilssen

Constance Ørbeck-Nilssen tror mange foreldre kan være litt redde for å gi barna noe annet enn koselige og morsomme bøker. Hun håper flere kan se verdien i de mer utfordrende bøkene.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Kapittel-festivalen: Rundt hundre 10-åringer var samlet på Sandnes bibliotek da Constance Ørbeck-Nilssen, sammen med illustratør Akin Duzakin, fortalte fra bildeboken «Hvorfor er jeg her?».

Mens Duzakin viste tegninger av flyktninger, fikk Ørbeck-Nilsen barna til å leve seg inn i historiene. Hvem er dere på disse bildene, spurte hun barna.

– Jeg er han med ryggsekk. Familien min har mistet alt på grunn av krig, og nå har jeg reist ut i verden for å tjene penger til dem, sa en gutt som ikke hadde rukket å ta av seg sykkelhjelmen.

Håper foreldre er bevisste

Ørbeck-Nilssen leser ofte for barn på bibliotek og litteraturarrangement. Stadig hender det at barna blir med på å bygge ut historiene hun har skrevet.

– På Litteraturfestivalen på Lillehammer kom det mange barn fra Syria og Afghanistan. Flere av dem overtok og fortalte sine sterke historier, forteller hun.

Ørbeck-Nilssen erfarer at barn er svært åpne for bøker med utfordrende tema, men hun tror mange foreldre kan være litt redde for å gi barna noe annet enn koselige og morsomme bøker.

– Jeg ønsker ikke å moralisere, for jeg vet at det kan sitte litt inne å gi et barn en vond og vanskelig bok. Men jeg håper at foreldre er bevisste på hvor stor betydning disse bøkene kan ha.

– Barn kan lære veldig mye av slike bøker. Triste historier kan hjelpe barna til å utvikle empati, legger hun til.

Constance Ørbeck-Nilssen

Constance Ørbeck-Nilssen har erfart at barn er veldig åpne for bøker med utfordrende tema. Hun håper foreldre kan bli mer bevisste på hvor stor betydning disse bøkene kan ha.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Det har blitt større aksept for utfordrende barnebøker

Ørbeck-Nilssen får støtte fra sin forfatterkollega Gro Dahle, som har blitt godt kjent for å skrive om utfordrende tema som vold og skilsmisse.

Gro Dahle

Gro Dahle er i disse dager aktuell med bildeboken «Blekkspruten», som er en bok om overgrep mot barn. Forfatteren tror ikke det kommer noe særlig med negative reaksjoner.

Foto: Simon Dahle Nyhus

Men Dahle opplever at det er større aksept for denne type bøker nå enn det var for bare 10-15 år siden. Da hun gav ut «Sinna mann» i 2003 var ikke alle like begeistret.

– Jeg hørte om bibliotekarer som låste den bort eller satt boken på altfor høye hyller. I avisene var det flere kritiske anmeldelser, kommentarer og leserinnlegg. Men nå opplever jeg at det er helt forandret. Mange er glade for at boken finnes.

Når hun nå kommer med bildeboken «Blekkspruten», en bok om overgrep mot barn, tror hun ikke det vil bli like mange reaksjoner som i 2003.

– Det blir nok ikke noe særlig med oppstyr nå. Men jeg blir jo glad hvis det blir det. For da blir jo problemstillingen enda mer synlig, sier hun.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)