Hopp til innhold

– Jeg har nok hatt «kreft» noen ganger i løpet av mitt liv

Sven Nordin spiller naiv og grådig hypokonder i «Lilyhammer». Det er bare hypokondrien han kjenner seg igjen i.

Sven Nordin som advokat Julius Backe i den populære TV-serien Lilyhammer.

Sven Nordin spiller advokaten Julius Backe, som involveres i flere lysskye prosjekter med Frank Tagliano.

Foto: NRK/Rubicon

Sven Nordin er i kveld advokat Julius Backe for aller siste gang på NRK1. Den grådige, men naive hypokonderen er en av hovedpersonene i «Lilyhammer», som i kveld kommer i åttende og foreløpig siste episode.

– Litt av en fyr? Likner han på deg?

– Advokatyrket hans og det han holder på med er langt fra meg. Han er en jålete, selektiv gærning. Jeg tror ikke det er meg, men det må du kanskje spørre noen andre enn meg om, sier han.

– Det eneste kontaktpunktet er det med katastrofetenkningen og hypokondrien. Når jeg blir syk, er jeg sikker på at det er alvorlig, sier han.

– Jeg har nok hatt «kreft» noen ganger i løpet av mitt liv. Jeg leser for mange forsider på avisene, sier han.

– Det er det eneste du kjenner deg igjen i? Hvordan forberedte du deg til rollen da?

– Jeg snakket og drodlet med forfatterne, og prøvde å finne noe der. Det var jo noen advokatprofiler i nærmiljøet som kunne vært modeller, så det ble et utgangspunkt for hvordan rollen skulle være, sier han.

Nordin fikk noen utfordringer mens han utviklet rollefiguren Julius Backe.

– Han er jo en sjablong, en endimensjonert klisjè, men det må gjøres troverdig for at det ikke skal avfeies som rent tøv. Jobben var å skape et helt menneske, til tross for at han er veldig fargesterk, sier han.

– Ingen divatakter

Marian Saastad Ottesen roste sine kolleger og spesielt hovedrolleinnehaver Steven van Zandt, og mente han var helt kritisk for at serien slo så bra an. Nordin kaster seg på hyllesten. Det var rett og slett moro å jobbe med Lilyhammer i seks måneder.

– Tonen på settet har mye å gjøre med at Steven hadde god kjemi med oss andre. Han er en ydmyk fyr som ikke har noen divatakter, Gjennom hele innspillingen var han inkluderende og lett å jobbe med. Han skrøt fælt av oss alle, så det var lett å ha det koselig, sier han.

– Og så var det jævla gode folk på hele rollelista, og det var lagt ned ressurser i dette her. Det var veldrevet, noe som alltid er en glede når man skal jobbe såpass lenge med noen, at man får den plassen man skal ha, sier Nordin.

– Trigget nysgjerrigheten

Nordin dro til Sverige for å jobbe, rett etter innspillingen av serien. Han gikk dermed glipp av det meste av kontroverser, hyllester, gla’saker og kommentarer. Men han har fått med seg at serien ble og er en braksuksess.

– Jeg har fått med meg at det har vært gode seertall ja.

– Hvorfor er tallene så høye?

– Nei, det kan du si. Det vanlige er at folk ramler av, skrur av tv’en av eller switcher. Vi klarte på en eller annen måte å trigge nysgjerrigheten hos folk, for det er en så annerledes serie. Her er det eksklusive, amerikanske som møter trauste Norge, sier han.

– Samtidig er det stor grad av gjenkjennelse i mange av situasjonene. Byråkratiet rundt NAV har jo allerede et komisk skjær i Norge, det ser vi jo av serier som «NAV» og «Nårje», som begge maler ut klisjéene om Norge som er traust og velsmurt land. Man har møtt den hverdagen selv. Den norske snillismen, som kan ses på som litt latterlig noen ganger, sier han.

Vil ta opp kampen med Sverige og Danmark

Men snillismen er tatt svært godt imot, både i Norge og i USA, der serien ble gjort tilgjengelig på filmstreamingtjenesten Netflix i februar. Anmeldelsene har vært mange, og gode.

– Det er alltid hyggelig at noe som kommer fra vårt lille hjemland, slår an utenlands. Vi jobber jo for å komme oss opp med Sverige og Danmark på serieformatet, så om vi klarer å markere oss, er det artig, sier Nordin.

– Artig for deg personlig også, kanskje?

– Jada. Jeg har fått meldinger fra folk i USA som har sett meg på TV, det har ikke skjedd siden Elling. Når det er sagt har jeg ikke store forhåpninger om at det blir noen breakthrough i USA, jeg er fornøyd med hjemmemarkedet mitt. Alt mulig annet blir en bonus i så fall, sier han.

Alt avhenger av van Zandt

Det har vært mange rykter og spekulasjoner om flere sesonger av Lilyhammer. Netflix har sagt de vil ha flere, men uten å spesifisere.

– Flere av kollegene mine ønsker seg mer. Det gjør Rubicon også, og kanskje NRK? Spør han.

– Da ser jeg for meg at Julius Backe kanskje blir nærmere tilknyttet forretningsimperiet til Johnny. Han har litt sans for den måten å drive forretninger på. Han er litt i gråsonen i det rent juridiske, så det er absolutt mulig de to kunne blitt gode partnere i fremtiden, sier han.

Først etter at dette intervjuet var over, bekreftet innkjøpssjef Petter Wallace at de gjerne ser en ny sesong av serien på NRK1.

– Vi er veldig fornøyd med resultatene fra sesong 1, både innholdsmessig og i oppslutning, så dette er en serie som egner seg for fortsettelse, sier han.

Men alt avhenger av van Zandt.

– Får håpe at han har anledning, men det avhenger kanskje mer av Bruce Springsteen enn av oss. Steven har vært klar for sesong to hele veien, men en sendrektighet i systemet har gjort at det tar tid. I mellomtida har Steven sagt ja til en verdensturné med Springsteen, sier Nordin til slutt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.