Hopp til innhold

– At disse menneskene er avlyttet for å skape historier, er forkastelig

Storbritannias statsminister David Cameron gikk i dag hardt ut mot både britisk presse, politi og politikere. I dag ble hans tidligere pressesjef arrestert, og sitter nå i avhør om skandalen.

Video David Cameron møtte pressen over News of the World-skandalen

David Cameron møtte pressen over News of the World-skandalen.

Avlyttingssaken i den britiske tabloiden News of the World har vokst seg til å bli en nasjonal skandale.

– I løpet av de siste dagene har hele landet blitt sjokkert over avsløringene om avlyttingen som har foregått i News of the World. At disse menneskene kan ha blitt hacket og avlyttet for at avisen skulle skape historier, er forkasterlig, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

Les: – Avlyttet telefonen til pårørende etter London-bombingen
Les også: Kate Middletons telefon trolig hacket

Full oppvask i media

Han møtte i formiddag britisk presse til en spørsmålsrunde om skandalen. Her varslet han full oppvask i media.

– Første etterforskning av denne saken vil starte allerede i sommer. Deretter vil jeg ha en andre etterforskning- av pressen i dette landet, blant annet av deres arbeidsmetoder, sier Cameron.

Han la til at pressefriheten ikke skal gå over loven.

– Det er tydelig at vi trenger et nytt system.

Politiet fikk betalt

Men Cameron gjorde det klart at det ikke bare er media som er skurkene i denne saken.

– Politiet har tatt betalt for å drive denne overvåkingen. Og politikerne har latt dem holde på, til tross for advarsler om at noe slikt kan ha pågått.

Cameron mener folket er blitt sviktet under disse avsløringene.

– For de som har sett denne skandalen utfolde seg - er det noe veldig urovekkende over det de har sett. Bare tenk på hvem disse menneskene setter sin lit til: Politiet til å beskytte dem, politikerne til å representere dem, og pressen til å informere dem - alle av dem har sviktet.

Les også: News of the World legges ned
Les mer: Skandalen er langt fra over

Media tilstede utenfor News International's hovedkvarter i London

Media flokker seg utenfor News International's hovedkvarter i London i går kveld.

Foto: Sang Tan / Ap

– Uforståelig

Cameron var likevel hard med avisa da han møtte pressen i dag.

– Hva som skjedde inne i hodene til disse menneskene, er for meg uforståelig.

Han lover en uavhengig etterforskning av alle skandalene, der alle vitner skal møte i retten, og må forklare seg under ed.

– Alt som har skjedd vil bli etterforsket. Ikke en sten vil ligge usnudd.

Press over ansettelse

Den britiske pressen la sterkt press på Cameron om hvorfor han ignorerte advarslene om at hans pressesjef Andy Coulson hadde gått av etter rykter om avlytting, men likevel ansatte ham som sin medarbeider.

Akkurat det var Cameron mindre villig til å svare på, men understreker at det var hans beslutning å ansette Coulson - fordi han ville «gi ham en ny sjanse».

Coulson ble sjefredaktør i News of the World i 2003, og satt i jobben fram til 2007 da han selv gikk etter at hoffreporter Clive Goodman og privatetterforskeren Glenn Mulcaire ble fengslet for å ha avlyttet medlemmer av det britiske kongehuset.

Andy Coulson

Andy Coulson gikk av som avisas sjefredaktør i 2007, men ble senere David Camerons pressesjef.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Like etter ble han ansatt som David Camerons presserådgiver, og senere kommunikasjonssjef for regjeringen, i 2010. Coulson forlot imidlertid jobben i januar.

Coulson ble fredag arrestert og sitter nå til avhør hos politiet i London over mistanker om at han kan ha kjent til avlyttingen i avisa under sin tid som redaktør.

Les: – Tidligere avisredaktør fengsles

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.