Hopp til innhold

– Avlysningen av Top Gears norgesbesøk var ikke lensmannens feil

Lensmannen i Rauma ble gjort til syndebukk etter at «Top Gear» avlyste en innspilling på norske veier. Nå sier BBC at det ikke var lensmannens feil.

Matt LeBlanc, Chris Evans og The Stig

KOMMER TILBAKE: Ifølge BBC Brit kommer Matt LeBlanc, Chris Evans og The Stig i «Top Gear» tilbake til Norge.

Foto: BBC

Lensmann Andreas Hustad i Rauma

– Jeg fikk en epost med takk for raskt svar. Og så skrev de at det ikke ble filming. Hva som var årsaken til avlysinga, har ikke jeg noen formening om, uttalte lensmannen i Rauma, Andreas Hustad, til NRK i helga.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Det populære TV-programmet Top Gear hadde fraktet biler til Norge og skulle bruke spektakulære Trollstigen og Atlanterhavsvegen som kulisser under en innspilling i slutten av mai.

Men Rauma-lensmannen sa nei til at Top Gear-gutta kunne bryte fartsgrensene, og fikk dermed skylden for at filmteamet droppet innspillingen på norske veier.

Lensmannen nektet å ta skylda for den kansellerte innspillingen, og mandag ettermiddag får han støtte fra TV-kanalen som sender programmet.

I en pressemelding forteller BBC Brit forteller at det var timing gjorde at filmingen i Norge ble avlyst. TV-kanalen forteller videre at avlysningen ikke hadde noe som helst med den lokale lensmannen å gjøre.

– Den lokale lensmannen har ikke vært noe annet en hjelpsom og gjestfri overfor BBC og Top Gear. Det samme kan bli sagt om Vegvesenet som tillot oss å kjøre på delvis stengte veier under filmingen, sier en talsperson for BBC, ifølge en pressemelding sendt av selskapet PR-operatørene.

Les også: Blandet mottakelse for nye «Top Gear»

Planlegger nytt Norgesbesøk

– Jeg ser at jeg er den store syndebukken, uttalte Rauma-lensmann Andreas Hustad til NRK søndag.

Han hadde sagt ja til veistenging og filming, men satt foten ned for at TV-programmet kunne bryte fartsgrensene. Frilansjournalisten Erik Hattrem skrev at lensmannen «stoppet festen før en gang vorspielet fikk starte».

Senere ble saken omtalt av NRK Møre og Romsdal og andre medier.

BBC Brit sier i pressemeldingen at de har registrert medieomtalen i norske medier, og at de ønsker å tydeliggjøre at lensmannen ikke har noe som helst med avlysningen å gjøre. De forteller også at Top Gear planlegger et nytt Norgesbesøk.

Ifølge den britiske tabloidavisen The Sun brukte BBC flere uker på å frakte en Ferrari og Lamborghini til Norge, og prosjektet skal ha hatt en prislapp på over tre millioner kroner.

Les også: «Friends»-stjerne blir «Top Gear»-programleder

Espen Aas møtte som vanlig opp i dress på jobb i England. Men dette ble ikke en vanlig dag på jobben. Og Top Gear kommer til Norge i helgen.

SE VIDEO: NRKs Espen Aas ruller med «Top Gear».

Kulturstrøm

 • Også Nederland sier nei til TikTok

  Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

  TikTok
 • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

  Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

  Hun mottok NSMs vurdering mandag.

  Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

  TikTok
  Foto: LOIC VENANCE / AFP