Hopp til innhold

– Avlysningen av Top Gears norgesbesøk var ikke lensmannens feil

Lensmannen i Rauma ble gjort til syndebukk etter at «Top Gear» avlyste en innspilling på norske veier. Nå sier BBC at det ikke var lensmannens feil.

Matt LeBlanc, Chris Evans og The Stig

KOMMER TILBAKE: Ifølge BBC Brit kommer Matt LeBlanc, Chris Evans og The Stig i «Top Gear» tilbake til Norge.

Foto: BBC

Lensmann Andreas Hustad i Rauma

– Jeg fikk en epost med takk for raskt svar. Og så skrev de at det ikke ble filming. Hva som var årsaken til avlysinga, har ikke jeg noen formening om, uttalte lensmannen i Rauma, Andreas Hustad, til NRK i helga.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Det populære TV-programmet Top Gear hadde fraktet biler til Norge og skulle bruke spektakulære Trollstigen og Atlanterhavsvegen som kulisser under en innspilling i slutten av mai.

Men Rauma-lensmannen sa nei til at Top Gear-gutta kunne bryte fartsgrensene, og fikk dermed skylden for at filmteamet droppet innspillingen på norske veier.

Lensmannen nektet å ta skylda for den kansellerte innspillingen, og mandag ettermiddag får han støtte fra TV-kanalen som sender programmet.

I en pressemelding forteller BBC Brit forteller at det var timing gjorde at filmingen i Norge ble avlyst. TV-kanalen forteller videre at avlysningen ikke hadde noe som helst med den lokale lensmannen å gjøre.

– Den lokale lensmannen har ikke vært noe annet en hjelpsom og gjestfri overfor BBC og Top Gear. Det samme kan bli sagt om Vegvesenet som tillot oss å kjøre på delvis stengte veier under filmingen, sier en talsperson for BBC, ifølge en pressemelding sendt av selskapet PR-operatørene.

Les også: Blandet mottakelse for nye «Top Gear»

Planlegger nytt Norgesbesøk

– Jeg ser at jeg er den store syndebukken, uttalte Rauma-lensmann Andreas Hustad til NRK søndag.

Han hadde sagt ja til veistenging og filming, men satt foten ned for at TV-programmet kunne bryte fartsgrensene. Frilansjournalisten Erik Hattrem skrev at lensmannen «stoppet festen før en gang vorspielet fikk starte».

Senere ble saken omtalt av NRK Møre og Romsdal og andre medier.

BBC Brit sier i pressemeldingen at de har registrert medieomtalen i norske medier, og at de ønsker å tydeliggjøre at lensmannen ikke har noe som helst med avlysningen å gjøre. De forteller også at Top Gear planlegger et nytt Norgesbesøk.

Ifølge den britiske tabloidavisen The Sun brukte BBC flere uker på å frakte en Ferrari og Lamborghini til Norge, og prosjektet skal ha hatt en prislapp på over tre millioner kroner.

Les også: «Friends»-stjerne blir «Top Gear»-programleder

Espen Aas møtte som vanlig opp i dress på jobb i England. Men dette ble ikke en vanlig dag på jobben. Og Top Gear kommer til Norge i helgen.

SE VIDEO: NRKs Espen Aas ruller med «Top Gear».

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober