Hopp til innhold

– Avis bedrev utstrakt hacking av «Gazza»

Det sa hans forsvarer da saken mellom åtte briter og avisene Daily Mirror, Sunday Mirror og Sunday People startet i dag.

Paul Gascoigne

– BLE AVLYTTET: Tidligere i år innrømmet selskapet som eier Daily Mirror, Sunday Mirror og Sunday People at de i flere år avlyttet britiske kjendiser. Den tidligere fotballspilleren Paul Gascoigne er en av dem som nå ønsker kompensasjon.

Foto: SCOTT HEPPELL / Ap

Selskapet Trinity Mirror, som eier de tre avisene, la seg i februar flate og innrømmet i et åpent brev at de i flere år hadde drevet med telefonavlytting.

I dag startet en sivil rettsak mellom Trinitys eierselskap MGN og åtte profilerte briter i forbindelse med avlyttingen, skriver The Guardian.

– Bevismaterialet viser at telefonavlytting og hacking var en utstrakt metode og jevnlig brukt av et stort antall journalister i disse avisene, sa advokat David Sherborne i sin prosedyre.

Han representerer eks-fotballspiller Paul Gascoigne, BBC-profil Alan Yentob, flyvertinne Lauren Alcorn, tv-produsent Robert Ashworth og skuespillerne Sadie Frost, Lucy Taggart, Shane Richie og Shobna Gulati.

– Som å bli jaktet på av hemmelig politi

Advokaten sa at at hacking og avlytting som metode ble først tatt i bruk i Daily Mirror i midten av 1999, og var vanlig i avisene til minst 2006.

Skuespiller Sadie Frost, som var gift med skuespiller Jude Law og venn med modell Kate Moss, beskriver ifølge The Guardian følelsen av å bli avlyttet som følger:

– Å få mobilsvaren avlyttet var som å være overvåket og jaktet på av et hemmelig politi, som gravde i livene våre så mye som de klarte for å finne noe å bruke mot oss.

Ti personer har allerede fått erstatning for avlyttingen. Blant disse er den svenske fotballtreneren Sven-Göran Eriksson, som i 2014 mottok et ukjent beløp fra Trinity Mirror.

Erstatningssaken i High Court i London er ifølge The Guardian berammet til to uker.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober