Hopp til innhold

– Arctic Monkeys unndro skatt

De fire medlemmene i Arctic Monkeys er blant stjernene som skal ha brukt smutthull i skattereglene for å unndra til sammen 13 milliarder kroner i skatt, ifølge avisen The Times.

Arctic Monkeys på Brit Awards

KREATIV BOKFØRING: Arctic Monkeys skal ifølge The Times' dokumenter ha unngått betydelige summer i skatt ved å investere kreativt.

Foto: Joel Ryan / Ap

Sheffield-bandet er blant artistene og kulturpersonlighetene som navngis i forbindelse med avisen The Times opprulling av den såkalte Liberty-skatteplanen (krever innlogging).

De fire medlemmene i bandet skal alle ha betalt mellom 330.000 og 735.000 kroner til forvalterne. Til gjengjeld håpet de å unngå skatt på mellom 4,9 og 9,6 millioner kroner.

Les: – Dette krever artistene for liveopptredener

Boyband-stjerner og norgesvenner på lista

Avisen har fått tilgang til dokumenter som knytter flere kjente skuespillere, artister og toppidrettsutøvere, så vel som en rekke mindre profilerte samfunnsstøtter, til et organisert initiativ for å unngå å betale inntektsskatt i hjemlandet.

Ved å investere i selskap i skatteparadis, og sørge for at selskapene regnskapsteknisk går med tap, sikret en rekke skuespillere og artister seg enorme fratrekk på inntektsskatten.

Blant dem som har unndratt skatt på denne måten, er nevnte Arctic Monkeys, George Michael, tidligere Take That-medlem Gary Barlow og norgesvenn Katie Melua.

Les også: Hun er verdens mektigste artist

Kimser av kreativ bokføring

Også skuespilleren Michael Caine og Tottenham-spiller Darren Anderton skal ha investert i den kreative skatteplanen.

Selv om praksisen ikke er ulovlig i Storbritannia, har både statsminister David Cameron og finansminister George Osborne gått ut og kritisert lignende initiativer.

Skatteunndragelser, lovlige eller ikke, er svært upopulært i Storbritannia, som er sterkt gjeldsrammet og har gjennomført smertefulle kutt i offentlig sektor.

Les også: Vil tvinge skatteparadiser til mer åpenhet

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober