Hopp til innhold

– Alle var forelsket i Jonas

Vigdis Hjort avslører sin hemmelige forelskelse i Jonas Gahr Støre, på videregående skole, lenge før han ble AP-leder.

Jonas Gahr Støre og Vigdis Hjort i studio i Brenner og bøkene

Jonas Gahr Støre og Vigdis Hjorth møtes i Brenner & bøkene. Der kan Hjorth avsløre en hemmelig ungdomsforelskelse.

Foto: NRK

Vigdis Hjorth og Jonas Gahr Støre er begge bokaktuelle, og møttes under opptak til denne ukens Brenner & bøkene.

Ett år skiller forfatteren og politikeren, og begge to gikk på Berg videregående skole i Norde Aker bydel i Oslo på slutten av 70-tallet.

Lange frakker og bustete hår

Husker du Jonas, spør programleder Hans Olav Brenner Vigdis Hjorth.

– Ja, er du gæærn. Jeg husker Jonas Gahr Støre veldig godt, sier hun.

Hjorth minnes tiden på videregående som da hun møtte det hun beskriver som «veldig kule folk».

– Jeg er vokst opp på Tåsen like ved Voldsløkka, hvor klasseforskjellen var mot det vi kalte Spikerverket-ungene, som bodde i arbeidsboliger. Jeg visste at jeg var litt finere fordi jeg bodde i hus. Jeg begynte på Berg rett og slett fordi det var det nærmeste, men da jeg kom dit var jo alle sånne veldig kule folk, som valgte Berg fordi det var reformgymnas, og hadde tanker i hodet om hvorfor de valgte det.

Blant dem var ett år yngre Jonas Gahr Støre, og forfatter Vetle Lid Larsen. Hjorth forteller at de utmerket seg allerede da.

– Jeg husker veldig godt deg og Vetle Lid Larsen. Med lange frakker og litt sånn langt bustete hår, men samtidig litt verdensvante på et eller annet vis. Og Vetle, med pipe og sånn, forteller hun.

Jonas på topp

Jo eldre man blir, jo mindre betydelig blir aldersforskjeller på noen år. Men som barn og tenåring, teller hvert eneste år.

– Jeg husker vi alle var forelsket i dere, men vi kunne jo ikke tillate oss det siden vi var ett år eldre, sier Hjorth.

– Men en av mine veldig gode venninner gikk i klassen din, og hun med hele resten av bøtteballetten, hadde Jonas som på topp. Med Vetle på en god plass nummer to.

Også Støre husker forfatter Vigdis Hjorth fra den tiden.

– Jeg var en klasse under, og det var ikke ubetydelig å gå under en av de flotte jentene på skolen, sier han, før programleder Hans Olav Brenner skyter inn:

Hun var fin, liksom?

– Ja, hun var det.

Typisk norsk

Vigdis Hjorths siste roman, «Et norsk hus», har fått gode kritikker, både i NRKs anmeldelse, og i andre medier. Jonas Gahr Støre har skrevet sin første bok, og også den har fått mye oppmerksomhet.

De møttes i programmet for å snakke om det «typisk norske», og Støre trekker blant annet frem hovedpersonen i Hjorths bok som litt typisk norsk.

– Vi får en fortelling om denne kvinnens liv, men også gjennom denne kvinnen et ganske skarpt portrett på deler av vår norske samtid, sier han.

 • Se også:
  Vigdis Hjorth hadde sin politiske oppvåkning da hun som 12-åring så Bertolt Brechts "Det gode mennesket fra Sichuan". Stykket gjorde så inntrykk at hun ble liggende søvnløs om nettene. Dette ble starten på et politisk og samfunnsbevisst forfatterskap.
Programleder: Hans Olav Brenner

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP