Hopp til innhold

– Alle tror jeg er hos tannlegen

Du ville kanskje fortalt det til alle du kjenner om du skulle vært gjest i «Nytt på nytt». Slik er ikke Robert Burud. Han har sagt han skal til tannlegen.

Linn Skåber og Robert Burud

Mens kollegene til Robert Burud trodde han var hos tannlegen, satt han i stedet ved siden av Linn Skåber i «Nytt på nytt»-studio.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Dette er topp hemmelig. Ingen vet at jeg er her, forteller Robert Burud.

Det er torsdag kveld og Burud har akkurat ankommet NRK Marienlyst. Nå skal han i sminken for å klargjøres til opptak.

Denne ukens «Nytt på nytt»-gjester skiller seg ut fra gjestene som deltar resten av året. Det er nemlig ikke redaksjonen som har invitert dem til sendingen, de har i stedet kjøpt hver sin gjesteplass.

Som en del av årets TV-aksjon ble ukens «Nytt på nytt»-gjesteplasser lagt ut på anbud, og for den nette sum av 110.000 kunne Pondusredaktør Tormod Løkling og Kiwi-kjøpmann Robert Burud innta fredagspanelet.

Se video fra sendingen her:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video npn-281011

De har betalt for å være morsomme for deg i kveld - se et klipp fra sendinga som ikke kommer på TV her.

Kjøpte plassen med egne penger

Linn Skåber og Robert Burud

– Robert betalte mest, derfor fikk han sitte ved siden av meg, fleiper Linn Skåber.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Burud er kjøpmann og leder av 15 Kiwi-butikker, men det er ikke matkjeden som har sponset gjesteplassen hans. Den har han kjøpt for egne penger.

– Jeg så innsamlingsaksjonen på TV, og syns den gikk til et godt formål som jeg bryr meg veldig om. Derfor la jeg inn et bud på den ene «Nytt på nytt»-gjesteplassen, forteller Burud.

Han hadde ingen tro på at budet på 60.000 kroner faktisk skulle ende opp med å vinne auksjonen. Såpass sikker var han at han ikke engang fulgte med på hvordan auksjonen forløp utover kvelden.

Dermed var overraskelsen stor da han neste morgen våknet opp til en mail fra QXL med beskjed om at han hadde vunnet.

Likevel valgte han å holde det hele for seg selv, og heller overraske kjente og kjære med å dukke opp på tv-skjermen i kveld.

Nett-tv: Se tidligere episoder av «Nytt på nytt» her!

– Nå får jeg igjen for alle vitsene

Tormod Løkling og Knut Nærum

Tormod Løkling fikk være på lag med Knut Nærum under torsdagens opptak.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Hans rival på det andre laget, Pondus-redaktør Tormod Løkling, har ikke gått like stille i dørene når det gjelder tv-deltakelsen. Da Egmont Serieforlaget la inn bud under auksjonen, var det raskt klart at Løkling måtte bli deres utsendte, skulle de vinne.

– Jeg er den mest løsmunnede i kantina på Egmont, og den som er mest vittig på andres vegne. Nå får mine kolleger hevn ved at jeg driter meg ut på riksdekkende tv, forklarer Løkling.

– Jeg trodde ikke vi skulle få tilslaget under auksjonen, så da jeg ble spurt, sa jeg ja. Jeg tenkte at det var en grei deal; jeg ville være kul som turte å si ja, men heldigvis slippe fordi vi ikke betalte nok. I stedet må jeg nå på tv, og alle vil se at jeg egentlig er ganske ukul, fleiper han.

Kjeks og lakrisbåter

Jon Almaas

Programleder Jon Almaas var auksjonarius under TV-aksjonen, og er godt fornøyd med pengene han fikk inn for «Nytt på nytt»-gjesteplassene.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

80 minutter og mange latterbrøl senere er opptaket ferdig, og de to kan puste lettet ut. «Nytt på nytts» faste paneldeltakere Linn Skåber og Knut Nærum er godt fornøyd med sine «ukjente» gjester.

– Det gikk kjempebra! De hadde veldig god energi, skryter Skåber.

Også programleder Jon Almaas er fornøyd, både med pengesummen som gikk til tv-aksjonen, og med sine gjesters opptreden. Dessuten mener han gjestene bør være fornøyde med hva de selv fikk ut av pengene sine.

– Ja, de har fått både kjeks, lakrisbåter og Farris. De bør være fornøyde, smiler han.

Ekstra spennende

NRK-prosjektleder Guri Skavlan røper at man blir litt ekstra spent av å ta inn «vanlige folk» i studio.

– Men på starten av opptaket tror jeg faktisk de tre faste var mer nervøse enn de to gjestene, ler hun.

Hun er full av lovord om de to herrene.

– Robert og Tormod var på høyde med de beste vi har hatt, så dette kan folk der hjemme glede seg til. I tillegg har de jo betalt for å være med, så dette kan andre gjester lære av.

«Nytt på nytt» ser du på NRK1 i kveld klokken 20:55

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober