Hopp til innhold

– Afterski er blitt et eget musikkmarked

Fredrik «Freddy Kalas» Aukes «Pinne for landet» har toppet VG-lista gjennom flere uker i vinter. Afterski-musikk er i ferd med å bli en egen, etablert sjanger, sier MP3-programleder Benedicte Jacobsen Hamnes.

Fredrik Aukre, alias Freddy Kalas, har lagd vinterens store afterski-hit.

SKIPOP: Fredrik Auke sang vokalen på Broilers afterski-hit i 2012. I år gjør han stor suksess med helt egen låt under aliaset Freddy Kalas.

– «Pinne for landet» er en låt som handler om afterski og Vinter-Norge. Det er en patriotisk låt som jeg håpet skulle treffe hele landet, og det har den gjort, forteller Fredrik Auke, alias Freddy Kalas.

Freddy Kalas

TAR OPP ARVEN: Fredrik Auke tar opp arven etter lillebroren Simen, som har gjort suksess med drammensduoen Broiler. Med seg som produsent har han den andre halvparten av duoen, Mikkel Christiansen.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

De siste ukene har låten toppa VG-lista, som baserer seg på nedlastinger og strømming.

Dermed tjener 24-åringen også gode penger på festene i alpinanleggene og hyttefeltene denne vinteren.

Gjentar Broiler-suksessen

Auke, som er storebroren til Broilers Simen Auke, er ikke ukjent med sjangeren fra før. I 2012 hadde han vokalen på Broilers afterski-låt fra 2012, betegnende nok kalt «Afterski», og har også bidratt på hitene «Vannski» og «Bonski».

– Hvorfor ville du lage en afterski-låt?

– Fordi jeg elsker vinteren og afterski og øl og god stemning! Jeg har jo gjort det samme før sammen med Broiler på låten Afterski, der jeg synger for dem, og det har vært fett å gjøre det en gang til.

Auke mener afterski-musikk de siste årene er blitt en egen nisje og sjanger innen norsk musikk.

Benedicte Jacobsen Hamnes

LETT OG HARRY: NRK-programleder Benedicte Jacobsen Hamnes mener afterski-musikk kjennetegnes ved at den er lett og allsangvennlig.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– Det har blitt et eget musikkmarked. Det var ikke det før, da spilte de all mulig slags musikk på afterski, mener Auke, og får støtte av NRK MP3-programleder Benedicte Jacobsen Hamnes.

– Afterski-musikk er etter hvert blitt en egen sjanger innen norsk musikk. Du har jo DJ Broiler, den gang de lagde musikk på norsk, du har Staysman og Lazz, og nå Freddy Kalas, som gjør det bra.

Lettbeint og harry

Hamnes mener det er noen få, grunnleggende ting som kjennetegner en god afterski-låt.

– Afterski-musikk har høy allsangfaktor og lettbeinte tekster som er lett å følge med på. Det er ikke tungt og trist, men kanskje litt harry?

Selv om målgruppa er ung og ofte å finne på afterski, er det ikke nødvendigvis et homogent publikum, mener Hamnes.

– Det er helt klart at de treffer unge folk, som kanskje liker at det er litt lettbeint. Jeg tenker at folk som hører på denne musikken er alt fra tiåringer til trettiåringer, fra barnebursdager til gutteturer til fjells.

Se MP3-programlederens egne afterski-favoritter i faktaboksen til høyre, eller sjekk ut spillelista i Spotify eller Wimp.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.