Hopp til innhold

Kaia fra «Hjem»: – Absurd hvor mye jeg trente

I «Hjem» spiller Kaia Varjord rollen som Trine Rønningsbakken, en langrennsløper i verdensklasse. Det krevde mange treningstimer under forberedelsene.

Kaia Varjord

Kaia Varjord gikk inn i rollen som eliteutøver i langrenn som Trine Rønningsbakken i Hjem. Det krevde mye trening.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

I første episode av «Hjem» ser vi Trine Rønningsbakken, rollefiguren til Kaia Varjord, gå skikkelig på trynet i «hennes livs viktigste renn».

For å spille en langrennsløper i verdensklasse, måtte hun gjennom svært mange timer med hardtrening før opptakene startet.

– Det var skikkelige hardtrening. Vi begynte på rulleski fordi det ikke var noe snø da vi startet, og fortsatte utover høsten på vanlige ski da snøen kom, sier Varjord til NRK.no.

Nordmenn er som kjent født med ski på bena, men de fleste av oss klarer ss lenge med skigåing på hobbynivå og egenlært teknikk. Varjord måtte derfor andre det hun kunne fra før.

– Jeg måtte jobbe med å avlære den måten jeg gikk på ski, fordi jeg gikk helt feil rytmisk. Jeg bare flyttet den ene skien foran den andre, og så fulgte stavene etter litt vilkårlig, ler hun.

  • Les også:

Viktig research

For å ble en bedre skiløper fikk skuespilleren hjelp av tidligere eliteutøver og trener Trude Svartedal. Hun hjalp til med teknikken, og fraspark og diagonalgang ble hverdagskost. Det ble en tøff tid.

– Jeg syntes jeg trente helt vanvittig mye. For jeg må ærlig innrømme at jeg tidligere ikke har trent altfor mye.

Som en del av forberedelsene begynte Varjord også å se mye på ski på TV, og hun leste om skirenn i avisa.

– Vanligvis blar jeg veldig fort forbi sportssidene, men plutselig satt jeg og leste mye om det. Det handler om å forme rollen man skal spille, så det er viktig med all researchen, sier hun.

Mye trening for lite TV

Da Varjord var midt i det hardeste treningsregimet tok hun seg selv i å tenke at «NÅ har jeg blitt god».

– Men så innså jeg at jeg fortsatt hadde lang vei igjen. De jentene og guttene som holder på med dette trener vanvittig mye. DEt jeg holdt på med var bare en liten forsmak , sier hun med en humoristisk oppgitthet.

Selv med ukelange forberedelser og finpussing av langrennsteknikken, er det ikke altfor mye av det publikum får se i de åtte episodene av Hjem.

– Når du ser sluttresultatet med hvor få sekunder det er med skigåing, er det jo helt absurd å tenke på hvor mye jeg faktisk trente. Men det er jo klart at det var nødvendig. For selv de få sekundene jeg gjør hadde jeg ikke fått til uten all treningen

– Eller, det hadde i hvert fall ikke sett troverdig ut. Hadde jeg bare skulle spilt en jente som går på ski i ny ne hadde det vært annerledes. Men når verdenstoppen er målet, har man virkelig en lang vei å gå for å overbevise, sier Varjord.

Gleder seg til vinteren



Nå som vinteren, snøen og skisesongen nærmer seg faretruende fort, gleder Varjord seg til spenne skiene på bena igjen.

– Nå gleder jeg meg til å gå på ski i vinter, jeg synes det har blitt veldig gøy, sier hun.

Rulleski deriomot, som hun tilbrakte mye tid sammen med i fjor høst, blir neppe noen nye favoritthobby.

– Jeg synes det er kjempevanskelig å gå på rulleski, og det er egentlig litt skummelt. Jeg har alltid vært litt engstelig for rulleski, men etter at jeg prøvde selv har jeg faktisk blitt enda mer engstelig.

– Det gjør vel litt mer vondt hvis du faller?

– Det er veldig mye verre å falle på asfalt enn å falle på snø. Jeg anbefaler det ikke, for det har jeg prøvd.

  • «Hjem» vises hver søndag på NRK1 klokken 20.45.
Kaia Varjord og Gisken Armand

Som skiløper på elitenivå er et støtteapparat og pressekonferanser en del av hverdagen for Trine Rønningsbakken. Mamma og manager spilles av Gisken Armand, og landslagstreneren spilles av Jonathan Espolin-Johnsen.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober