NRK Meny
Normal

– «The Wolf of Wall Street» finansiert med stjålne penger

Den amerikanske storfilmen «The Wolf of Wall Street» ble finansiert med stjålne midler, ifølge FBI. Amerikanske myndigheter varsler nå gigantbeslag og søksmål.

Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen i "The Wolf of Wall Street"

FRA FILM TIL VIRKELIGHET: FBI mener at filmen «The Wolf of Wall Street», hvor Leonardo DiCaprio spiller hovedrollen som storsvindler, ble finansiert med stjålne midler.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

«The Wolf of Wall Street» er en biografisk storfilm basert på livet til aksjemegleren Jordan Belford, som blant annet ble dømt til fengsel for svindel og hvitvasking.

Da filmen hadde premiere i 2013 fikk den stor oppmerksomhet, ble rost av kritikerne og hovedrolleinnehaver Leonardo DiCaprio ble belønnet med en Golden Globe for sin innsats.

Nå kan det derimot se ut som at svindelen som ble spilt ut foran kamera, ikke lå langt unna virkeligheten for hva som foregikk i kulissene. Ifølge The Guardian er filmen nemlig delvis finansiert av penger stjålet fra et malaysisk fond.

– Brukt som personlig bankkonto

I 2009 opprettet malaysiske myndigheter fondet 1MDB, som skulle går til investeringer i forskjellige prosjekter verden over. ​

Overskuddet fra fondet skulle gå tilbake til den malaysiske befolkningen​, men ifølge amerikanske myndigheter har deler av overskuddet blant annet gått til innkjøp av luksuriøse eiendommer og kunstverk av navn som Von Gogh og Monet, i tillegg til finansiering av DiCaprio-filmen.

– Dessverre har flere korrupte tjenestemenn behandlet dette fondet som deres personlige bankkonto, sa Loretta Lynch, ved det amerikanske justisdepartementet under en pressekonferanse i Washington onsdag.

30 milliarder kroner

Ifølge CNN, som beskriver søksmålet som en internasjonal thriller, mener amerikanske myndigheter at svindlere har stjålet så mye som 3.5 milliarder dollar fra det malaysiske folket. I norske kroner tilsvarer det en sum på nærmere 30 milliarder.

Ifølge CNN mener det amerikanske justisdepartementet at omtrent en tredjedel av de stjålne midlene har gått gjennom amerikanske banker.

Lynch gjorde det klart på pressekonferansen at justisdepartementet ennå ikke er klar til å ta ut søksmål, men at de vil begynne å beslaglegge midler så snart som mulig.

Ifølge The New York Post skal 100 millioner dollar av de stjålne midlene ha gått til finansiering av svindlerfilmen «The Wolf of Wall Street».

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix