Hopp til innhold

– «The Stig» er vår!

«Top Gear»-produsent går til kraftig angrep på forlaget HarperCollins og anklager dem for å ødelegge hele spenningen for showets seere ved å avsløre hvem som skjuler seg bak hjelmen til «The Stig».

cameron Diaz, The Stig og Tom Cruise på Top Gear.

The Stigs identitet har vært hemmelig siden 2003. Heller ikke Tom Cruise eller Cameron Diaz fikk vite hvem som skjulte seg under hjelmen.

Foto: BBC / Ap

– BBC har rett til å beskytte «Stigs» anonymitet mot alle lykkejegerne som håper å tjene penger på ham, skriver produsent Andy Wilman i et blogginnlegg på hjemmesiden til «Top Gear».

TV-kanalen ligger for tiden i bitre rettsforhandlinger med det britiske forlaget om utgivelsen av en bok som skal avsløre den sanne identiteten til «The Stig». Ifølge BBC, som ønsker å stoppe utgivelsen, vil publiseringen også være et brudd på taushetsplikten i den anonyme sjåførens kontrakt med TV-kanalen.

Les også: Ny selvbiografi kan røpe «The Stig»s hemmelige identitet

Tillitsbrudd

– Det er et spørsmål om tillit. Alle som noensinne har jobbet med «Top Gear» har holdt «Stigs» identitet hemmelig, det samme har personen under hjelmen lovet å gjøre. Snakk gjerne om ting i ditt eget liv, men ikke om den delen du har lovet å holde tyst om, raser Wilman.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Cruise og Diaz satte ny fartsrekord hos Top Gear

Richard Hammond og Jeremy Clarkson fra «Top Gear».

I oktober starter den 15. sesongen av «Top Gear» på NRK3, først introdusert av fire best-of-programmer som sendes fra midten av september.

Foto: Justin Leighton

Forlaget HarperCollins tviholder derimot på det de mener er deres rett til å publisere boken, og sier i en uttalelse til BBC at de er «skuffet over at BBC har valgt å bruke lisenspenger på å undertrykke denne boken».

– Vi har rett til å beskytte innhold vi selv har skapt. Sannheten er at «The Stig» faktisk tilhører lisensbetalerne, og ikke en eller annen opportunist som tror han bare kan komme og ta en bit av kaken når han føler for det, svarer «Top Gear»-produsenten.

Les også: Nå kommer Top Gear USA

Kjemper videre

Wilman mener at det er nettopp mystikken rundt «The Stig» som underholder seerne, og at det er dårlig gjort overfor disse å avsløre en av TV-historiens mest harmløse hemmeligheter.

– «Top Gear» har jobbet «bloody hard» i alle år for å gjøre «The Stig» til det han er i dag, og vi kommer til å fortsette å kjempe for denne saken, avslutter produsenten.

Parallellt med at denne saken har rullet og gått i britiske medier de siste ukene, hevder avisene The Daily Mail og The Sunday Times at de har fått tilgang til interne BBC-dokumenter som avslører identiteten til den sagnomsuste testkjøreren .

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.