NRK Meny
Normal

​ – Stol ikke på noter på nettet

Youtube flommer over av musikklærevideoer, men ifølge eksperter er det ikke der du surfer om du vil bli en god musikant.

Gibsongitarister

LÆRTE IKKE Å SPILLE PÅ INTERNETT:Gitaristene Ace Frehley (Kiss) og Slash (tidl. Guns'n Roses) lærte ikke å spille gitar på Youtube, men det er det mange andre som gjør. Og de spiller ikke nødvendigvis korrekt.

Foto: AFP / AFP

Stein Medby

KRITISK TIL NETTLÆRING: Gitarlærer Stein Medby sier man bør være kritisk til hvor på nett man lærer seg å spille et instrument.

Foto: Torkil Torsvik / NRK

Vil du lære å spille gitar? Privatlærere koster penger, men på Youtube kan du lære deg (feil) grepene helt gratis.

– En av mine gitarelever viste meg veldig entusiastisk at han hadde lært seg å spille «Stairway to Heaven» på internett, sier Stein Medby, som har vært gitarlærer i over 20 år.

Han forteller at eleven hadde sittet i ti timer og klimpret på den kjente låten, men spilte den direkte feil.

– Da måtte jeg fortelle ham litt om kildekritikk og hvilken kilde han egentlig burde ha hørt på, sier Medby.

Gitarlærer og appgrunder Stein Medby viser hvor galt det kan gå når man lærer seg kjente låter via nett.

VRANGLÆRE: Gitarlærer og appgrunder Stein Medby viser hvor galt det kan gå når man lærer seg kjente låter via nett.

Selger nesten ikke notebøker

Flere bruker internett som gitarlærer. Over 25.000 har sett denne amatør-videoen av «Lisa gikk til skolen», og det florerer av slike videoer på Youtube:

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå spiller over en halv million nordmenn mellom ni og 79 år gitar på diverse nivåer. Få av dem benytter seg av gitar- eller sangbøker.

– Det markedet er nesten utradert, sier Unni Boretti i Norsk Musikforlag.

De selger færre musikkbøker enn noensinne og er bekymra over at brukerne heller bruker gratis, feilaktig og ofte ulovlige alternativer, på internett.

Unni Boretti

SELGER FÆRRE BØKER: Norsk Musikforlag er bekymra over den økende bruken av gratis, feilaktig og ofte ulovlige musikklærevideoer på nett.

Foto: Torkil Torsvik / NRKN

– Salget av sang- og gitarbøker har falt med 90 prosent de siste ti årene, sier Boretti, og fortsetter:

– Hvis man tenker i et litt lengre perspektiv så kan det være at man om noen tiår ikke lenger har kilder til det som er skrevet, sier hun.

Advarer mot internettbaserte løsninger

Norges første gitarprofessor, Sven Lundestad, advarer ferske gitarister mot kun å bruke internettbaserte løsninger i sin opplæring.

– Når det sitter en kar på et kjøkken og snekrer sammen en låt han har hørt, har han kanskje ikke sjekket om han spiller den riktig. Da blir det fort et sammensurium som andre skal prøve å lære seg. Man skal være ganske kritisk før en kjøper alt rått, sier Lundestad til NRK.

– Digital opplæring kan ikke erstatte en lærer

Kanskje må du betale for opplæring for å være på den sikre siden.

Over 400 nordmenn abonnere på tjenesten onlinegitar.no, som er en av få norske tjenester som har korrekt og lovlig opplæring på hundrevis av sanger.

Gitargründer Stein Medby har laget en app for mobil og nettbrett, der du betale for opplæring fra artisten sjøl.

Medby mener digital opplæring ikke kan erstatte en lærer, men at det åpner for nye muligheter som musikkforlagene har vært for trege med å utnytte.

– Kanskje burde vi gjort dette tidligere, men forlagene jobber veldig nå med å få digitale løsninger på plass, sier Unni Boretti i Norsk Musikforlag.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.