NRK Meny
Normal

– 50 prosent fare for journaliststreik

I dag begynner lønnsforhandlingene mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening. – 50 prosent fare for streik, sier professor i journalistikk.

Mekling mellom NJ og MBL

FORHANDLINGER: NJ-leder Thomas Spence (t.v.) under fjorårets forhandlinger.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Rolv Erik Ryssdal

SCHIBSTED: Rolv Erik Ryssdal, konsernsjef i Schibsted, mener gode lederlønninger er viktige selv i motgangstider.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mandag og tirsdag møtes Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) til tarifforhandlinger.

Mediebransjen sliter kraftig i det som blir kalt tidenes mediekrise, og NJ reagerer på at lønningene til medieledere stiger.

NJ-leder Thomas Spence frykter at de beste journalistene vil forlate bransjen om de ikke får god nok lønn.

– Det er et problem at hvis journalistene blir færre og mister den redaksjonelle slagkraften og motstandskraften, sier Spence.

Vil bruke lederlønninger i forhandlingene

Det er ventet at lederlønninger kan blir et tema i forhandlingene.

Ifølge NJ har Rolv Erik Ryssdal, konsernsjef i Schibsted, fått økt sine godtgjørelser med hele 69 prosent fra 2012 til 2013.

– Jeg vet at det er mange av de Schibsted-ansatte som synes dette er veldig høyt. Det blir jo nesten grotesk når man vet hva de sannsynligvis vil tilby journalistene, sier Spence.

– Det skyldes først og fremst at Schibsted har hatt god vekst og god inntjening i det som har skjedd utenfor Norge, sier Schibsted-sjef Didrik Munch.

Konsernsjef Munch er enig i at moderasjon blir viktig i årene fremover, men tror likevel det er lurt seg å gi lederne god lønn.

– Vi er opptatt av å ha gode ledere og at de blir lønnet på en god måte, ikke minst med tanke på den tiden vi er inne i. Men alle må vise moderasjon.

– 50 prosent sjanse for streik

Rune Ottosen

Journalistprofessor Rune Ottosen mener det er like stor sjanse for streik som noe annet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Munch vet ikke om lederlønningene blir et tema i forhandlingene. Professor i journalistikk, Rune Ottosen, tror NJ gjør smart i å bruke lederlønningene som forhandlingskort.

Han tror det er 50 prosent sjanse for journaliststreik.

– De ti siste årene har journalistene kommet i bakleksa i forhold til grupper det er naturlig å sammenligne seg med. Tålmodigheten hos journalister er ikke spesielt stor i forhold til å sakke ytterligere akterut, sier Ottosen til NRK.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.