Hopp til innhold

– Kanskje den største kulturnyheten på de 31 årene jeg har fulgt Svenska Akademien

Det er sensasjonelt at Nobelprisen i litteratur ikke deles ut i år, mener den svenske kulturjournalisten Gunnar Bolin. Nå må Svenska Akademien gjenreise tilliten til prisen, sier Samlagets forlagsredaktør.

A general view of the old Stock Exchange Building, home of the Swedish Academy, in Stockholm

Svenska Akademien har besluttet å ikke dele ut Nobelprisen i litteratur i 2018.

Foto: Tt News Agency / Reuters

– Jeg er ekstremt overrasket, sier kulturjournalist Gunnar Bolin i Sveriges Radio.

– Det er sensasjonelt. Kanskje den største kulturnyheten på de 31 årene jeg har fulgt Svenska Akademien, fortsetter han.

Tidligere fredag opplyste Svenska Akademien, som blant annet har ansvar for å dele ut Nobelprisen i litteratur, at det ikke skal deles ut en pris for 2018. Planen er derimot å dele ut to priser neste år.

Anklager mot kulturprofil

Krisen i kulturinstitusjonen startet med anklager mot den svensk-franske teaterregissøren Jean-Claude Arnault. I november i fjor ble han anklaget for overgrep og trakassering av 18 kvinner. Arnault, som har nære bånd til Akademien, har avvist anklagene.

Han er også blitt anklaget for i flere år å ha lekket prisvinnerne til pressen før de ble offentliggjort.

Kultursverige er fredag delt etter beslutningen, og både journalister, kulturtopper og politikere har kommentert saken.

Kultursverige er delt om Svenska Akademiens beslutning om å droppe årets utdeling av Nobels litteraturpris, forteller Per Andersson i SVT.

Kultursverige er delt om Svenska Akademiens beslutning om å droppe årets utdeling av Nobels litteraturpris. Det forteller SVTs reporter Per Andersson.

Sveriges statsminister Stefan Löfven tror beskjeden fredag kan skade landets omdømme i utlandet, ifølge SVT.

– Dette er en svært prestisjetung og viktig pris, for litteraturen og kulturen, så det er ekstremt kjedelig, sier Löfven, og sier det er klart at det som har skjedd i institusjonen ikke er bra for omdømmet.

– Gjenreise tillit

De siste årene er norske Jon Fosse trukket fram som en av forhåndsfavorittene til å vinne Nobelprisen i litteratur.

Forlagsredaktør Håkon Kolmannskog i Samlaget, som er forlaget med Fosse i stallen, synes det var en klok avgjørelse av Akademien å sløyfe årets prisutdeling.

Håkon Kolmannskog

Samlagets forlagsredaktør Håkon Kolmannskog hadde håpet at Svenska Akademien skulle utsette årets Nobelpris i litteratur.

Foto: Samlaget

– Den prisen er helt avhengig av tillit, og det har den jo strengt tatt ikke nå, sier Kolmannskog til NRK.

På spørsmål om hvordan de hadde ladet opp til årets prisutdeling, svarer Kolmannskog at Fosse er en forfatteren av verdensformat, noe som gjør det naturlig for dem å være nervøse hvert år.

– Men i år har det vært spesielt, og jeg har håpet at de skulle utsette å dele ut prisen. Det hadde kanskje ikke vært så kjekt å få den i år med tanke på at tilliten er så lav, sier han.

Så dere ville ikke hatt den i år?

– Jo, det er klart det. Men det er mye morsommere å få den neste år, svarer Kolmannskog.

– Besudlet

Kulturkommentator Agnes Moxnes mener avgjørelsen om å ikke dele ut Nobelprisen i litteratur i år var det eneste riktige å gjøre.

Kulturkommentator Agnes Moxnes mener Svenska Akademien har tatt er god avgjørelse.

Også Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer synes det er riktig at det ikke deles ut en pris i år.

– Jeg skulle kanskje ønske at de droppa den helt, og ikke velge å gi to priser i 2019. Den ene av de prisene vil uansett være besudlet med det som har skjedd nå i 2018 og den krisen de er inne i, sier Steinkjer.

Han tviler på at Svenska Akademien vil være i stand til å komme seg ut av den krisen de har havnet i uten at de får hjelp utenfra. Han har også tro på at reglene skal endres for medlemmene, som etter dagens regelverk velges for livstid.

– For å hele tiden sikre nytenkning og innovasjon, også rundt en prisutdeling, må det store regleendringer til, mener han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.