– Jeg vil bruke samekofte på 17. mai

Hun har aldri sett et reinsdyr i levende live. Men etter bare noen dager på vidda digger norskindiske Sonam Paul samisk kultur.

Sonam Paul

Oslojenta Sonam Paul lot seg fascinere av Finnmark.

Foto: Namra Saleem / NRK

– Kan du norsk? Det var det første de spurte om i Kautokeino. Det er jeg ikke vant til, sier Sonam Paul.

Til daglig er hun danseinstruktør i Oslo, med Bollywooddans som spesiale.

Det var Migrapolis som utfordret byjenta Sonam til å bytte liv for noen dager med samiske Ida Ristiinná Hætta Ophaug. Resultatet blir å se på NRK1 på onsdag neste uke. Sammen med Radio Migrapolis fikk Sonam en sniktitt på programmet "Fra Bollywood til Kautokeino"

Sonam hadde sine fordommer i behold før hun satte seg på flyet nordover. – Jeg så for meg at det var kaldt og masse samer i kofter. Og så reinsdyr da. Men det er så mye mer enn det.

– Det var så fint der oppe. Jeg likte familierelasjonene og at de var så imøtekommende. De lager klær og redskaper selv. Det likte jeg.

Redd for å prøve kofta

23 år gamle Sonam fikk fange og merke reinsdyr i løpet av oppholdet i Katokeino. En rå tur med ATV på vidda ble det også. Sonam stortrivdes.

Sonam Paul

Sonam Paul fikk en førpremiere sammen med Radio Migrapolis på programmet 'Fra Kautokeino til Bollywood'.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Men jeg var litt nervøs da jeg skulle prøve samekofta. Jeg var redd for om jeg ville være ukomfortabel i den, forteller hun.

– Det minte meg litt om å ta på sarien. Det tar tid.

Sonam likte faktisk samekofta så godt at hun kunne tenke seg å ha den på på 17.mai. – Jeg vil se reaksjonene. Jeg har allerede hatt på meg bunad. Nå vil jeg at folk skal akseptere meg med kofte også.

Hør Radio Radio Migrapolis søndag kl 13.03 på P2

Kulturstrøm