NRK Meny
Normal

– De har strøket alderen fra manus

Flere av skuespillerne var bare barn da Espen Skjønberg spilte i Anton Tsjekhovs «Tre søstre» for 30 år siden. Nå er han klar for rollen igjen i en alder av 90.

Espen Skjønberg

GRAND OLD MAN: Espen Skjønberg spilte samme rolle for 30 år siden, da han faktisk var 60 år og like gammel som karakteren er ifølge Tsjekhov.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I en salig miks av kjente, kjære, unge og gamle skuespillere finner vi Espen Skjønberg midt på scenegulvet, bak en avis. Med høyest alder og mest skuespillererfaring.

– Trivelig

Han er klart til å innta Tsjekhovs univers igjen i et Russland for kanskje 50 til 100 år siden. Samtidig som det kunne vært i dag. For temaene er tidløse.

En av Norges mest markante skuespillere har ingenting imot å ta del i de unges univers.

– Jeg synes det er trivelig og jeg har gjennom hele livet oppsøkt yngre folk, forteller han.

Man sier at karrieren hans nesten var lagt på forhånd som sønn av skuespillerparet Henny og Eugen Skjønberg. Allerede som 8-åring hadde han sin filmdebut i «Fant», men det store filmgjennombruddet kom i 1989 med «En håndfull tid».

Siden den gang har han spilt fem stykker av Tsjekhov og igjen er han klar for de tre søstrene Olga, Maria og Irina, som bor i en russisk provinsby sammen med sin bror Andrej.

Skjønberg mener unge mennesker forteller mye om tiden man lever i, forklarer han.

Tre søstre

SNART PREMIERE: Tre søstre har premiere 30. oktober. I ensemble er det mange unge skuespilliere, noe Skjønberg stortrives med.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– De er mer engasjerte og opptatt av hva som skjer rundt seg, sier han videre.

– Karakteren du spiller er egentlig 60 år, men du er 90. Hva synes du om det?

– Tsjekhov sier 60 år, men de har strøket alderen fra manuskriptet, sier han humrende.

Her kan du lese NRKs artikkel fra 80-års dagen i 2004

Glade i jobben

I «Tre søstre» spiller Skjønberg Ivan Tsjebutykin. Den rollen har han spilt før. Men da som 60-åring for 30 år siden.

– Jeg husker ingenting fra da jeg spilte rollen sist, det har jo gått 30 år, så her stiller jeg på nullpunktet igjen, sier han.

30. oktober er det premiere på Tre Søstre på Nationaltheatret og på spørsmål om han gleder seg til den, svarer han følgende:

– Jeg er veldig glad i arbeidet mitt, svarer han.

– Det var et diplomatisk svar?

– Det var meningen at det skulle være diplomatisk, smiler han.

Mitt Liv

ALLSIDIG: Espen Skjønberg har et langt teaterliv bak seg, men gir seg ikke.

Foto: Ukjent/privat

– Kan ikke slappe av

«Tre søstre» spilles på Bakrommet på Nationaltheatret og scenen har blitt gjort om til et arenateater hvor publikum kommer tett på fra alle kanter. Det synes Skjønberg er ekstra moro.

– Jeg har spilt mye arenateater i mitt liv og trives godt med det. Her kan vi ikke slappe av fordi fokus er på en personer. Her er det fokus på alle og vi kan ikke slappe av men være aktive hele tiden. På en arenascene er du under observasjon hele tiden og ikke et øyeblikks sjanse til ikke å følge med.

Se Espen Skjønberg i Othello

Espen Skjønberg i Othello

«Tre søstre» er både en nådeløs og humoristisk skildring av hvordan Russlands privilegerte klasse famler rundt etter mening i en verden de er i ferd med å miste taket på. Akkurat som i et Norge der vi knapt vet hva mer vi kan ønske oss, skriver Nationaltheatret om stykket.

– Leken

Regissør og teatersjef Hanna Tømta kan ikke få fullrost Espen Skjønberg nok.

Hanne Tømta

SKRYT: Regissør og teatersjef Hanne Tømta kan ikke få rost Espen Skjønberg nok.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Det er helt fantastisk å ha han med. Han er en stor skuespiller med mye kunnskap, har et godt humør og det blir aldri kjedelig med han, sier hun.

At Skjønberg er 90 og spiller 60, er ikke noe problem.

– Vi forholder oss ikke til alderen til noen av karakterene, alder har ingen betydning, sier hun.

Å få han med på for eksempel arenateater er ikke noe problem.

Overhodet ikke vanskelig. Han er åpen og nysgjerrig, samtidig som han er leken. Han fyller rollen som de store skuespilleren han er, avslutter hun.

Kulturstrøm

 • Spilte inn film i uvær i Lofoten

  I helgen besøkte orkesteret NOSO toppen av Rytiden i Lofoten i et heftig utvær. Fjellturen var i forbindelse med filminnspillingen av Jan Vardøens dokmentar om komponisten Philip Glass sitt verk «A Decent into the Maelstrom».

 • Obama deler lesetips

  I helga delte Barack Obama seks lesetips med følgjarane sine på Facebook. Den tidlegare presidenten innrømde at desse bøkene er noko tyngre enn det han kjem til å lese i sommar.

 • Smurfer i virtuell virkeligehet

  I år feirer belgierne smurfenes 60 års jubileum ved å invitere tilhengere inn i en stor virtuell smurfeverden. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Gjennom hologrammer og virtuell virkelighetsteknologi kan besøkende på Bruxelles Expo bli like små som smurfer, og oppleve mystiske skoger og bo i smurfehus. Det er tegneserieskaperen Peyo som først tegnet smurfene som bifigurer i en annen fortelling. De små, blå skogsdvergene med hvite hatter ble raskt populære, og i 1959 fikk de sitt første eget album. Det har til dags dato kommet 26 smurfealbum og fire spillefilmer, senest i 2011.

  Laster Twitter-innhold