Hopp til innhold

71 grader nord

Norge Rundt har vært med programleder Liss Jacobsen til hjemstedet og Måsøy kommune i Finnmark, på 71 grader nord.

Havøysund i Måsøy kommune
Foto: NRK

Nasjonal turistveg

På den minste øya i kommunen ligger kommunesenteret Havøysund. Det bor i underkant av 1400 mennesker i hele kommunen, og litt over 1100 på Havøya. I 1988 fikk kommunen bro og veiforbindelse.

Havøysund i Måsøy kommune
Foto: NRK

Veien til Havøysund har fått status som nasjonal turistveg. Den fremtidige turistvegen er vegen mot det ytterste nord. Det er befolkningen stolt av, og kystkorpset Die Gavelknaben har laget en egen sang om det.

Die Gavelknaben fra Havøysund
Foto: NRK

Noen folk e ganske korka - tenk dem reise til Mallorca
andre kjøre bilkø - helt til Paris.
Vi har her et supplemang - en kosli` biltur - ikke lang
ut til Kystens perle - med flott natur. Sånn begynner sangen som handler om hvor fint det er i  kommunen.

Havøysund i Måsøy kommune
Foto: NRK

I Havøysund står meridianen som markerer at akkurat her, er vi 71 grader nord.  

Liss med 71 grader nord meredianen i Havøysund
Foto: NRK

På Gavlen ca 2,5 km fra tettbebyggelsen ligger Artic view, en utkikspost med kafé hvor du kan nyte synet av Nordishavet og øyene rundt. En vindmøllepark på rundt 20 møller har også fått plass på fjellet, som er et yndet turområde.

Liss på Gavelen med Arctic View og vindmøller i bakgrunnen
Foto: NRK

Rolvsøy

Rolvsøya er den største av øyene i kommunen. Øya har verdens nordligste forekomst av orkideen rødflangre. I 1992 ble en helt ny art for vitenskapen, en parasittveps, funnet på øya. Denne fikk navnet synacra ocularis. Bier lever også godt på øya som har en rik blomsterflora. 

Kai på Gunnarnes, Rolvsøy i Måsøy kommune
Foto: NRK

Birøkteri 71 grader nord

Verdens nordligste birøkteri finner du på Rolvsøya. Birøkter Siss Heidi Hansen var arbeidsledig da hun kom over en annonse i avisa, om birøkterkurs i Alta, og meldte seg på. Etter endt kurs dro hun hjem med en birøkterdrakt og to bikuber. 

Birøkter Siss Heidi Hansen på Rolvsøy
Foto: NRK

- Jeg var ikke særlig høy i hatten på den turen, det summet og brummet i baksetet, forteller Siss Heidi Hansen. Det var heller ikke mange som hadde troa på at det skulle gå bra. Men på første slyngekurs, var jeg den som hadde mest honning. 

Biener 71 grader nord
Foto: NRK

- Når naturen fortsatt er kledd i vinterdrakt, så må vi ha litt vår til biene. Siss Heidi Hansen har malt bier og blomster på kubene, slik at de frisker opp i terrenget. 

Bikube, Rolvsøy
Foto: NRK

I Bie- bua er det blant annet honning, sukkertøy, glassbier, bie- lester og andre bie-produkter å få kjøpt.  

I Biebua til Siss Heidi
Foto: NRK

Slegge kastende rektor

Ungene på Gunnarnes skole har en rektor som ikke er som andre rektorer. På fritiden er han ofte å se i kilt, kastende på tunge ting. Sveinung Tangstad er verdensmester i grenen Highland Games og kan ta en ny tittel i år. 

Liss og Sveinung Tangstad
Foto: NRK

Denne sporten har han drevet med siden tidlig på 90-tallet. I mai skal han delta på et internasjonalt mesterskap i Düsseldorf i Tyskland. I juni deltar han i Mo i Rana. Han selv arrangerer disse lekene. I juli blir det Highland Games i Snefjord. Det er internasjonal deltakelse på alle disse lekene.

Sveinung Tangstad trener i stiv kuling på Rolvsøy
Foto: NRK

I august går turen videre til Skottland og Royal League. Formen skal være på topp i september. Turen fortsetter til verdensmesterskapet i Kansas i USA. 

Sveinung Tangstad løfter stein på 150 kg
Foto: NRK

Tangstad er president i Norwegian Highland Association, Som president er Sveinung Tangstad selvskreven medlem av den internasjonale sammenslutningen for Highland Games. Han har også vært offisielt medlem av dronningsmorens tautrekkingslag i England.

Norge Rundt fredag 20.april klokken 19.30 på NRK1.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)