7 av 10 nordmenn har tillit til mediene

Tilliten til norske medier har ikke endret seg gjennom de siste ti årene. Det viser medieundersøkelsen som presenteres under Nordiske Mediedager i Bergen i dag.

Leser avis
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det norske folk har tillit til det mediene formidler gjennom aviser, tv, radio og internett. Sju av ti har noe eller delvis tillit til mediene, forteller medieprofessor Helge Østbye ved univeristetet i Bergen.

- Mønsteret er veldig stabilt; en av sju har stor tillit, sju av ti har noe eller delvis tillit, mens bare en av sju har klar mistillit, sier Østbye.

- Overraskende stabilt

Dette overrasker professoren, som i dag presenterer tallene frå medieundersøkelsen gjennom snart 10 år, under Nordiske mediedager i Bergen.

- Interessant at det ikke har skjedd større endinger i dette mønsteret i løpet av 10 år. Det har vært ti år med mye debatt om de feilene mediene gjør, men likevel har mønsteret vært utrolig stabilt.

Østbye skal i tiden framover analysere flere data fra medieundersøkelsene, som har vært gjort siden 1999. Respons står bak den årlige spørrerunden til 800 personer. Og tross betydelige endringer i medietilbudet siden slutten av 90-talet, er tilliten folk har til mediene stabil.

- Egentlig tror jeg mønsteret er stabilt fordi det har vært en underliggende stabilitet hos folk, og grunnleggende oppfatning som er vanskelig å endre. Noen endringer kan ha forekommet rundt en Tønne-sak eller en annen stor debatt om mediene, men stort sett vil det gamle mønsteret komme tilbake etter en tid, sier Østbye.

- Må ha tillit til mediene

Tillitsforholdet er viktig i det norske samfunn meiner professoren.

- Det ville vært et faresignal hvis en veldig stor del av befolkningen hadde hatt stor tillit til mediene, og det vil være et opplagt faresignal hvis tilliten til mediene blir lav. Mediene er viktige formidlere av hvordan verden utenfor oss selv ser ut, sier han.

Kulturstrøm

 • Facebook stoppar barne-app

  Facebook stoppar utviklinga av ein barneversjon av Instagram etter å ha fått kritikk for planane.

  – Vi meiner det er eit behov for ei slik teneste, men vi set likevel prosjektet på vent, seier Instagram-sjef Adam Mosseri i ei fråsegn, ifølge AFP.

 • «Moulin Rouge» tok 10 Tony Awards

  Den amerikanske teaterprisen Tony Awards ble delt ut i New York søndag. «Moulin Rouge: The Musical» ble mestvinnende med 10 priser, og vant også prisen for beste musikal. «Jagged Little Pill», en musikal inspirert av Alanis Morissettes suksessalbum fra 1995, vant også flere priser.

  Vinnere av Tony Awards Bill Damaschke og Carmen Pavlovic
  Foto: Cindy Ord / AFP