NRK Meny
Normal

600 får kunstnerlønn

Tor Åge Bringsværd er en av vel 600 kunstnere som er tildelt kunstnerstipend og garantier for over 200 millioner kroner.

Tor Åge Bringsværd
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Omkring halvparten av arbeidsstipendene går til yngre kunstnere, det vil si de som er under 35 år. Disse stipendene tildeles for en periode fra ett til tre år. Pengene skal gi kunstnere i etableringsfasen mulighet til å utvikle seg kunstnerisk og bedre mulighetene til å leve av kunsten.

Økonomisk trygghet

Garantiinntekten skal gi kunstnere økonomisk trygghet til å kunne ha kunsten som yrke. Vel 500 kunstnere dekkes av denne ordningen, og 21 av dem kom til i år, blant dem forfatter Iben Sandemose.

Et beløp resten av livet

Et stipend på 20.000 kroner går til «eldre fortjente kunstnere», et beløp de vil få hvert år resten av livet.

Denne ordningen omfatter 281 kunstnere, og årets nykommere er: billedkunstner Adolph Denis Horn, komponist John Andreas Persen, skuespiller Kari Rasmussen, dansekunstner Svenn Berglund, dramatiker Tor Åge Bringsværd, forfatter Rolf Sagen, filmkunstner Pål Gengenbach, skjønnlitterær oversetter Aleksej D. Perminow og barne- og ungdomslitterær forfatter Frøydis Alvær.

Gammel tradisjon, handler om ære

Statens kunstnerlønn var en ordning som ble opprettet i 1863. Før dette hadde vi likevel lange tradisjoner med å ære kunstene med lønn. Ordningen ble også kalt diktergasje. Dette forsvant i 1963 og ble erstattet av statens æreslønn, men ikke minst ulike typer stipender.

Hør hele historien om kunstnerlønna her: Historien om kunstnerlønn

Kulturstrøm

  • Advarer mot stuntutdanning

    Det norske stuntmiljøet mener stuntutdanninga ved International Stunt Academy (ISA) er uprofesjonell og farlig. Helén Sophie Haugen er seksjonsleder i NOKUT som har godkjent utdanninga, og hun sier til Rushprint at deres sakkyndige har vurdert utdanninga og funnet den god nok. Pedagogisk leder ved ISA John Smith Kabashi har ikke svart på Rushprints henvendelser angående påstandene fra stuntmiljøet.

    ROMANIA FILM
    Foto: RADU SIGHETI / REUTERS
  • Slutt for festival

    Det blir stopp for Arvid Hanssen-festivalen på Finnsnes, ihvertfall midlertidig. Festivalen har vært arrangert siden 2005 for å ære den avdøde forfatteren. Kulturhuset har ikke har penger og folk nok til å klare et årlig arrangement.