Hopp til innhold

60 år med skjønnhetskonkurranser

Tirsdag feirer skjønnhetskonkurransen Miss World 60 år. – Det snudde opp-ned på livet mitt, forteller Ingeborg Sørensen. – Jeg ville ikke gjort det igjen, sier Kathrine Sørland.

Miss World 1972/2011

Miss World fyller 60 år. På det venstre bildet sees norske Ingeborg Sørensen under badedrakt-konkurransen i Miss World i 1972. Til høyre den ungarske representanten til Miss World 2011, Linda Szunai (midten).

Foto: AFP/AP/fotomontasje NRK.no

China Miss World

En gråtende Alexandria Mills mottar tiaraen etter å ha vunnet Miss World 2010.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

Den har overlevd demonstrasjoner og opptøyer, og er verdens eldste skjønnhetskonkurranse. Tirsdag er det 60 år siden den aller første Miss World-konkurransen ble arrangert. Det skjedde under Festival of Britain, og det var svenske Kicki Håkansson som stakk av med seieren.

Et par år senere kom den første deltakelsen fra Norge, og siden har vi har utmerket oss to ganger i løpet av konkurransens seksti år.

Ingeborg Sørensen kapret andreplassen i 1972. Det førte til at superstjernen Bob Hope tok med seg den unge norske jenta ut i verden.

– Det var en fantastisk opplevelse som snudde opp-ned på livet mitt. Etter konkurransen fikk jeg reise til krigsrammede områder, blant annet i Vietnam. Etter hvert fikk jeg også innpass i Hollywood. Det var begynnelsen på karrieren min, sier Sørensen til NRK.no.

Senere fikk hun flere filmroller, kåret til Playmate of the month i Playboy, og blant annet møte storheter som Elvis Presley og Bill Clinton.

Hun mener det er leit at så få andre har gjort karriere av å ha vært med i konkurransen.

– Man får jo mulighetene servert på et fat, det handler bare om å gripe dem. Jeg kan se for meg at støtteapparatet kunne vært bedre for de som deltar nå, sier Sørensen.

VIDEO: Ingeborg Sørensen om Miss World

Video Ingeborg Sørensen om Miss World (1980)

Ingeborg Sørensen om Miss World (1980)

Bråk fra feminister

Konkurransen Miss World var ikke like populært i alle kretser på 1970-tallet, og det fikk Ingeborg Sørensen merke.

– Under finalen i Royal Albert Hall hadde feministene lagd et stort bål av BH-er utenfor. Jeg så både humoren og tragedien i det, sier Sørensen.

Men noe særlig mer la hun ikke vekt på det.

– Jeg respekterte deres meninger, og de respekterte mine. Folk er forskjellige, og det må man ha forståelse for. Jeg valgte å snu det negative til det positive, og det var et pluss på mange vis. Blant annet ga det oss god markedsføring, og det er vi avhengige av i min bransje.

London 1972: 24 år gamle Ingeborg Sørensen retter på skoen under fotografering i Miss World.

London 1972: 24 år gamle Ingeborg Sørensen retter på skoen under fotografering i Miss World.

Foto: AP / SCANPIX

– Hvorfor ikke?

Tretti år senere, i 2002, var det Kathrine Sørland som fikk oppdraget med å representere Norge i Miss World. Denne gangen satt Ingeborg Sørensen i juryen.

– Jeg fikk et tips om at jeg kunne melde meg på, og tenkte hvorfor ikke? Det var svært lite gjennomtenkt, men samtidig fikk jeg mye ut av det. Jeg tror ikke jeg hadde vært der jeg er i dag hvis jeg ikke hadde takket ja til å bli med, sier Kathrine Sørland til NRK.no.

Og med «i dag» sikter hun blant annet til jobben som moterådgiver for kleskjeden Lindex, flere oppdrag som programleder på TV, mange modelloppdrag og ikke minst at hun eier brudesalongen Agape i Oslo.

– Kathrine er en stå-på-jente som jeg har veldig sansen for, sier Ingeborg Sørensen.

VIDEO: Kathrine Sørland før avreise i 2002

Video Katrine Sørland før Miss World i 2002

Katrine Sørland før Miss World i 2002

Politikk og sånn

Utdelingen i 2002 fikk mye mer oppmerksomhet enn hva som er vanlig. Dette året ble Miss World arrangert i Nigeria. Den kvinnelige journalisten Isioma Daniel utløste sterke protester i den muslimske befolkningen i landet på grunn av en artikkel der hun skrev at profeten Muhammed sikkert ville ha giftet seg med noen av de unge Miss World-deltakerne dersom han hadde levd i dag.

Geir Hamnes

Geir Hamnes har fått mye kjeft i løpet av årene som norsk missegeneral siden 1986.

Foto: Knive, Per Erik / SCANPIX

I tillegg ble den 31 år gamle muslimske moren Amina Nawal dømt til døden ved steining av en lokal sharia-domstol i Nigeria, fordi hun skulle ha fått et barn med en mann hun ikke var gift med.

175 mennesker ble drept, over 1.000 såret og 12.000 mennesker ble hjemløse.

Konkurransen ble til slutt flyttet til London, og dommen mot Amina Nawal ble slettet.

– Typisk norsk å ha andre kvaliteter

Kathrine Sørland endte på fjerdeplass i finalen, og tror noe av grunnen til at hun ikke vant var at hun engasjerte seg politisk - blant annet truet hun med å trekke seg dersom Amina Nawal ikke fikk gå fri.

Og det er her dette med krig og fred og sånn kommer inn.

Ingeborg Sørensen

Ingeborg Sørensen sammen med vinneren, 20 år gamle Belinda Roma Green fra Australia. 17 år gamle Miss Israel, Chana Ordan ble nummer tre.

Foto: AP / SCANPIX

– Som miss skal man ikke uttale seg om politikk og religion. Det er mange forskjellige kulturer og religioner med i konkurransen, og man skal ikke støte noen.

Samtidig tror modellen at engasjementet førte til mer respekt blant nordmenn, som kanskje ikke ser på konkurransen som så viktig.

– Det er typisk norsk å ha andre kvaliteter enn å bare være pen; vi verdsetter ikke det i samme grad som i andre land. En må kunne noe mer. Folk ble nok bedre kjent med meg enn bare det de ser i en to timer lang TV-sending, sier hun.

Sørland er glad for at hun var med, samtidig er hun klar på at hun ikke ville gjort det igjen.

– Jeg er for gammel, for voksen og har ikke det behovet lengre. Jeg er på et helt annet plan i livet nå.

Missegeneral Geir Hamnes var ikke tilgjengelig for kommentar fordi han var på ferie i Frankrike.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober