NRK Meny
Normal

60 år er ingen alder...

...i alle fall ikke hvis du er et kjøleskap. 

Kjøleskap
Foto: ScandinavianStockPhoto

På tross av at teknologien til stadighet byr på nye avanserte hvitevarer, finnes fortsatt de som sverger til det gamle og trygge.

99-åringen Leif Johansen er en av dem som ikke haster med å få bytta ut det gamle kjøleskapet. Han har hatt sitt Westinghouse-kjøleskap stående helt siden 1945.

- Jeg har aldri hatt noen problemer med kjøleskapet bortsett fra at jeg måtte skifte en gummilist en gang, sier Johansen som fyller 100 år i september.

Kom fra Amerika etter krigen

Westinghouse-kjøleskap

99-åringen Leif Johansen sitt 63 år gamle kjøleskap.

Foto: MMS-foto: Simen Sveen / NRK

HØR: 99-åring med 60 år gammelt kjøleskap

Kjøleskapet kjøpte han for 63 år siden av en nordmann som hadde vært i USA under krigen. Han tok med seg kjøleskapet over dammen, men da han kom hjem til gamlelandet viste det seg at hvitevaren var for stor for mannens leilighet.

- Jeg leste i rubrikken "Ting til salgs" i Aftenposten om en mann som ville selge et amerikansk kjøleskap, og jeg slo til på flekken. Og siden har det stått her, forteller 99-åringen.

Se de innsendte bildene her

Vært godt behandla

- Et kjøleskap er jo ikke utsatt for så mye slitasje, men jeg har behandlet det pent i alle år. Det er kanskje derfor det har holdt seg så godt, undres Johansen.

- Amerikanerne var jo tidlig ute med å lage god kjøleskap, og mitt er et av de.

Svært spesielt

Han har med årene også skaffet seg et nyere kjøleskap, men den gamle Westinghousen er fortsatt i full bruk. For det er noe spesielt med et 63 år gammelt kjøleskap. Og det er særlig tre ting Johansen setter ekstra stor pris på:

- Det er solid, veldig pent å se på og så er det alltid pålitelig.

Mange gamle hvitervarer blant lytterne

Etter at Nitimen var på besøk hos 99-åringen, ba de lytterne fortelle om deres gamle hvitevarer. Her er noen av svarene som ble sendt inn:

  • Har et gammelt kjøleskap innkjøpt i 1977 av merket "Indesit Super deluxe" Made in Italy. Dette var det første kjøleskapet min kone og jeg kjøpte etter at vi flyttet inn i leid leilighet. Det var absolutt det billigste som var å få på den tiden. Det står nå i kjelleren som kjøleskap nummer to for oppbevaring av grønnsaker, brus og øl.
  • Jeg har et ”Tempurskap” som er laget av Tempurskåp-bolaget i Stockholm. Det ble laget antagelig før det var vanlig med strøm, for man må legge i isblokker på toppen for at det skal bli kaldt. Jeg tror det er fra 1923. Skapet står i garasjen nå etter som vi har fått strøm i Sarpsborg også.
  • Vi har både kjøleskap og komfyr, kjøpt hos Aktuell elektriske i Oslo i 1967. Fram til nå er både kjøleskapet og komfyren vært brukt på kjøkkenet vårt. Kjøleskapet er av typen Zanussi, komfyren er en Beha. I løpet av disse 41 årene har vi byttet flere vaskemaskiner, men ikke kjøleskap og komfyr, og begge hvitevarene er fortsatt på kjøkkenet vårt.

Kulturstrøm