NRK Meny
Normal

50 døde hvert år

- Hvert år dør 50 nordmenn i trafikkulykker i utlandet, sier Trygg Trafikk. I fjor omkom nesten 40 000 mennesker i trafikken i EU.

Autobahn
Foto: A2588 Wolfgang Eilmes/dpa / Scanpix

Hør hele reportasjen: Trafikkulykker i utlandet

Mange drømmer om bilferie i Europa. Men Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk, anbefaler oss å ta med oss de gode kjørevanene fra Norge når vi reiser ut på tur.

Femti døde hvert år

Mange land i Europa har en helt annen trafikkultur enn vår. Nordmenn opplever trafikken i mange andre land som kaotisk og uoversiktlig, sier hun.

Og dette kan være livsfarlig.

I følge Europeiske reiseforsikring dør i snitt femti nordmenn i trafikken i utlandet hvert år.

Dropper bilbelte

Mange land har både høyere fartsgrense og høyere promillegrense enn det vi har i Norge. I noen land er promillegrensen så høy som 0,8 prosent. Og nordmenn adopterer også mange av trafikkvanene når vi er ute.

Vi blir dårligere til å bruke bilbelte i utlandet. Og mange leier MC og moped på ferie, kanskje uten å bruke hjelm, forteller Sandberg.

Forsiktig fotgjenger

Også fotgjengere må være forsiktig i utlandet.

I Norge er vi vant til at biler stopper ved fotgjengerfeltet. Slik er det ikke i alle andre land, så der kan du ikke bare strene ut i veien, sier Kari Sandberg.

Hun advarer også mot å drikke alkohol før man kjører - selv i land der det er lov.

Når man har en promille på 0,8, svekkes konsentrasjonsevnen betraktelig, minner Trygg Trafikk-direktøren oss om, før hun kommer med en siste beskjed:

Jeg håper også alle får en riktig god sommerferie!