50 år siden The Beatles offisielt ble oppløst

Fredag er det 50 år siden Paul McCartney offentliggjorde at han ville forlate The Beatles.

Beatles

10. april 1970 ble det offentliggjort at Paul McCartney ønsket å forlate The Beatles.

Foto: AP

– Nå i disse koronatider er det alltid en sang med The Beatles som man kan sette på eller tenke på, for eksempel Let it be, sier Beatles-ekspert Linda Engebråten.

For musikkens historie er datoen 10.04 spesiell, på denne dagen i 1970 skjedde det mange vil kalle den mest berømte bandoppløsningen. Paul McCartney offentliggjorde at hans tid i The Beatles var over.

En av tidenes største popgruppe gikk i oppløsning.

– De var vel egentlig mer eller mindre oppløst for en tid tilbake, men det var ingen som hadde sagt det høyt. Det gjorde Paul McCartney i 1970, legger Engebråten til.

Bandet hadde ikke vært samlet i studio siden august 1969, i forbindelse med arbeidet med «Abbey Road»-albumet.

– Det var på et bandmøte 20. september 1969, der John Lennon, Paul McCartney og Ringo Starr var til stede, at Lennon sa ordene «I want a divorce». Dette er bekreftet i en rekke intervjuer senere, sier musikkviter Audun Molde til NTB.

Han legger til at managementet til Beatles var i ferd med å reforhandle en kontrakt i USA og lot være å si det av forretningsmessige årsaker.

Sorg og fortvilelse blant fans

Selv om han hadde et sterkt ønske om å holde The Beatles sammen, endret det seg for Paul McCartney da han startet arbeidet med sitt soloalbum, McCartney. Først da torde han å tenke tanken på et liv utenfor The Beatles.

Engebråten beskriver hvordan bruddet ble mottatt med sorg og fortvilelse og førte til store avisskriverier.

– Folk ble sjokkert. De andre medlemmene i The Beatles ble sure, spesielt John Lennon fordi han mente at Paul ikke hadde rett til å oppløse The Beatles. At McCartney skulle få æren og at han skulle oppløse bandet på den måten.

Avsløringen kom i form av et presseskriv i forbindelse med sitt nye soloalbum.

– Det ble det store avisskriverier, presiserer Beatles-eksperten.

60-tallsdrømmen

Musikken er fra en spesiell tid der det skjedde mye kulturelt og historisk. Det var ikke bare Beatles som «døde» den aprildagen: Det var hele 60-tallsdrømmen.

– Oppløsningen av bandet ble som den endelige spikeren i kisten for 60-tallets uskyld. Sannheten om overdosedødsfallene til Brian Jones, Jimi Hendrix og Janis Joplin begynte å komme fram i lyset, så vel som forretningskranglene som Beatles var et tidlig eksempel på, sier musikkviter Audun Molde til NTB.

Kulturstrøm

  • Ny redaktør i Sogn Avis

    Arve Uglum blir ny redaktør og dagleg leiar i Sogn Avis. Han tek over etter Jan Inge Fardal. Uglum kjem frå jobben som prosjektleiar og programleiar for «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i NRK.

    Arve Uglum ny programleiar for Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
    Foto: Christian Blom
  • Selger Morgenbladet

    NHST selger Morgenbladet til Dagsavisen-eier, Mentor Medier, melder Dagens Næringsliv. Selskapet kjøper alle NHSTs aksjer, og eier i tillegg Vårt Land. Mentor Medier betaler 40 millioner kroner for avisen.