50 år siden første Beatles-konsert

I dag er det 50 år siden Beatles hadde sin aller første konsert på det legendariske konsertstedet Cavern Club i Liverpool.

The Beatles

Flere av bandmedlemmene hadde tidligere spilt på klubben som 'The Quarrymen', men dette var første konsert med alle fire sammen.

Foto: SCANPIX - arkivfoto - fotograf ukjent / SCANPIX

Cavern Club var opprinnelig en jazzklubb, men eieren skjønte tidlig at det var i ferd med å skje et skifte i musikken. Dette banet vei for fire unge gutter fra Liverpool.
John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr tok sine første steg på musikkscenen med en lunsjkonsert, tirsdag niende februar 1961.

Nektet inngang til egen konsert

Beatles må sies å ha hatt en trang fødsel på scenen. Konserten ble ikke promotert og kjelleren var derfor på langt nær full. 17 år gamle George Harrison fikk i tillegg problemer med å komme inn ettersom han hadde på seg jeans.

De som var i lokalet var etter sigende mer opptatte av å spise enn å legge oppmerksomheten mot det som et par år senere skulle bli et musikkfenomen uten sidestykke.

De fire unge Liverpool-guttene hade heller ingen spesielt lukrativ start på karrieren. For den første konserten ble de betalt fem pund til sammen.

– Likte ikke jeans

The Beatles

The Beatles fikk bare fem pund for sin første konsert i 1961.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Ray McFall som eide Cavern Club, beskrev senere kvelden på følgende måte:

– The Beatles var annerledes enn andre band. De var også veldig godt forbredt ettersom de akkurat var tilbake etter tre måneders tortur i Hamburg, har han fortalt ifølge avisa Daily Telegraph.

– Men jeg likte ikke at de brukte jeans. Dette plagget var et tabu på Cavern da jeg mente at om folk kledde seg bra, ville de også oppføre seg bra. Derfor var dørvaktene våre instruert til å nekte alle som brukte jeans inngang.

Spilte til lunsj i to år

Den første konserten med The Beatles fikk god mottagelse og bandet ble et slags husband som i løpet av uka spilte fire lunsjkonserter og konserter i helgene på Cavern. I løpet av de neste to årene skulle Beatles komme til å gjøre totalt 292 konserter på konsertstedet, helt til Beatlemania slo ned som en bombe i 1963.

Etter hvert ble konsertene så populære at klubben måtte begynne med forhåndssalg av billetter- og resten er musikkhistorie.

Video Pål Bang-Hansen intervjuer John Lennon

Pål Bang-Hansen fikk et tilfeldig intervju med John Lennon og Yoko Ono på 70-tallet.

Kulturstrøm

  • Skal stemme over nasjonalsanglov

    Den folkevalgte forsamlingen i Hongkong skal stemme over en lov som forbyr å vise manglende respekt for Kinas nasjonalsang. Det melder Reuters. Hvis loven blir vedtatt, mener kritikere det er et steg i retning av at Kina strammer grepet om Hongkong.

  • Vil fjerne statue av general Lee

    Virginas guvernør Ralph Northam skal torsdag presentere planer for å fjerne statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee fra hovedgata i delstatshovedstaden Richmond, melder AP som siterer en ikke-navngitt kilde i delstatsadministrasjonen.

    Statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee i Richmond i Virginia
    Foto: Steve Helber / AP