Hopp til innhold

5 rusa komponister

Mange av musikkhistoriens mesterverk er skrevet i tung rus. Her er historiene om noen av de verdenskjente komponistene.

Modest Musorgskij

DRAKK SEG I HJEL. Ilya Repins maleri av Modest Musorgskij tre uker før han døde, 42 år gammel.

Rus har spilt en viktig rolle for kunstnere til alle tider. For å søke inspirasjon eller for å drukne sorger.

Mye stor kunst er skapt av rusbrukere og -misbrukere. Grenseoppgangen kan være uklar, og rus virker ulikt på folk.

Hvordan kunne Curt Cobain og Miles Davis prestere bra i sterk rus? Hvordan er det mulig å komponere en opera i fylla? Det er vel vanskelig nok når man er edru?

Her får du et utvalg klassiske komponister som alle levde et liv med rus, en rus som for noen av dem ble fatal.

1. Hector Berlioz (1803–1869)

Komponist Hector Berlioz

HEKTA PÅ DOP: Hector Berlioz

Den franske komponisten er kanskje mest kjent for sin «Symphonie Fantastique», som etter sigende beskriver opiumsrusens ulike stadier. Berlioz levde i en tid da laudanum, som er opium utblandet i alkohol, ble brukt som patentmedisin mot de fleste plager.

Laudanum var billigere enn alkohol fordi det ble skattlagt som medisin, men førte definitivt til rus og narkomani. Ofte med hallusinasjoner og vrangforestillinger som resultat. Mange av romantikkens kunstnere brukte opium og mange gikk det dårlig med.

Hector Berlioz var i utgangspunktet utstyrt med en svært livlig fantasi og hadde sans for det groteske. Med opium på toppen ble livet hans preget av drama, ikke minst i forhold til kvinner. I «Symphonie Fantastique» (1830) tar han ut alle følelsesmessige varianter gjennom musikken. Det absurde, det groteske og det surrealistiske er med, og skal beskrive opiumsrusens ulike stadier. Et i hver sats.

Komponisten og dirigenten Leonard Bernstein har kalt «Symphonie Fantastique» den første psykedeliske symfonien i historien og den første musikalske beskrivelsen av en tripp. Publikum hadde aldri hørt maken og noen av komponistkollegene som hørte uroppføringen i desember 1830 klaget over at de ikke fikk sove etterpå.

– Men heldigvis er det ikke musikk, sa den store operakomponisten Gioachino Rossini.

Heksedans i «Symphonie Fantastique»'s femte og siste sats beskriver opiumrusens siste stadium:

2. Ludwig van Beethoven (1770–1827)

Ludvig van Beethoven

RØDVINSDRANKER: Ludwig van Beethoven

De lærde strides om Beethovens skrumplever skyldes alkoholisme eller andre ting, men drakk, det gjorde han. Det gjorde for så vidt de fleste på hans tid, alkohol var renere enn vann. Beethovens musikk spenner fra det dypt tragiske til det lyse og livsbejaende. Hans ettermæle gir likevel inntrykk av en morsk og innesluttet alkoholiker.

Det var alkoholisme i familien og Beethoven inntok sine daglige doser rødvin på den lokale kneipa. Og han kunne ha gode grunner til å drikke. Til å døyve sine sorger. Vi vet at han var en plaget mann hele livet.

En vanskelig barndom med en alkoholisert far som mistet jobben på grunn av fyll, et ustyrlig temperament og ikke minst døvheten som rammet ham tidlig i livet og gjorde ham til en bitter mann. Men om Beethoven var alkoholiker, var han i hvert fall en høyt fungerende sådan. Han arbeidet disiplinert og holdt seg faktisk i form gjennom daglige gymnastiske øvelser.

For mange framstår det underlig at en bitter og humørsyk rødvinsdranker som Beethoven kunne skrive så mye vakker musikk. Men i et brev til sine brødre skriver han at han er misforstått, han er ikke så dyster som alle tror. Han har en menneskekjær person et sted inne i seg, skriver han.

Her hører du en munter Beethoven:

3. Alexander Glazunov (1865–1936)

Alexander Glazunov

FULL DIRIGENT: Alexander Glazunov

Russiske Alexander Glazunov var komponist, musikkprofessor og dirigent. Han skrev mye fin musikk som fortsatt spilles, men er nok mest kjent for sin rolle som dirigent i en skandale i St. Petersburg i mars 1897.

Den unge lovende pianist og komponist Sergei Rachmaninoffs «1. symfoni» skulle uroppføres. Dirigenten var full og hele greia gikk skeis. Anmelderne var nådeløse og Rachmaninoff fikk hard medfart. Han ble deprimert og måtte i terapi etterpå. Karrieren holdt på å ryke.

Fylla til Glazunov ga ham også et dårlig rykte blant studentene han underviste. De så ham drikke brennevin med sugerør ved skrivebordet og elevene snakket stygt om ham bak hans rygg. Hele hans liv og karriere er heftet med triste historier om en respektabel og hardtarbeidende komponist som lot alkoholen ødelegge liv og karriere.

Da han døde i 1936 ble mange overrasket. Ingen hadde hørt om han på mange år og alle trodde han hadde vært død lenge.

Men musikken hans lever, og «Fiolinkonserten» hans regnes som en av de aller fineste i sin sjanger:

4. Modest Mussorgskij (1839–1881)

Modest Musorgskij

ØDELAGT AV FYLL: Modest Mussorgskij

Den russiske komponisten Modest Mussorgskij var alkoholiker og drakk seg i hjel bare 42 år gammel. Hele hans voksne liv var preget av alkoholisme. Han drakk seg rett og slett fra sans og samling. Og forstanden.

Han kunne sitte på en bar i dagevis i strekk og drikke uten stans. Men innimellom komponerte han fine ting etter beste evne. Han var en original komponist og skrev mye fin vokalmusikk. Men mye av det han begynte på ble aldri ferdig på grunn av fylla.

Han begynte på 11 operaer, men bare «Boris Godunov» ble fullført. Den spilles til gjengjeld ofte i vår tid. Han er også kjent for klaverstykket «Bilder fra en utstilling». Mussorgskij fikk hjelp av noen av sine komponistvenner, blant dem Nikolaj Rimskij-Korsakov, til å fullføre noen av verkene han ikke selv maktet å gjøre ferdig. Mot slutten av hans korte liv var han svært redusert.

De siste han skrev var en sangsyklus som het «Dødens Sanger og Danser». Triste saker. Men før alkoholen tok overhånd skrev han også muntre toner.

Som i den uferdige operaen «Khovanstjina» der han beskriver en vakker soloppgang.

5. Jean Sibelius (1865–1957)

Jean Sibelius

MÅTTE DRIKKE FOR Å LEVE: Jean Sibelius

Foto: Ukjent fotograf, Wikimedia Commons

Jean Sibelius er ikke bare kjent som en stor komponist, han var også en av musikkhistoriens mest berømte drankere. I dagboken skrev den finske komponisten at «for å leve, må jeg drikke».

I yngre dager levde han et bohemliv i Helsingfors sammen med likesinnede fra den finske kultureliten.

Mye alkohol var en del av dette livet. Senere flyttet han på landet for å komme vekk fra barene i byen, men det gjorde også vennene og festingen fortsatte der.

Sibelius drakk og måtte drikke for å leve. Og for ham var rus nødvendig for skaperkraften. Han trengte alkohol for å komponere. Da det var forbudstid i Finland, fikk han alkohol på resept av legen.

Likevel var han en oppegående dranker. Han skrev mye og han skrev fantastisk musikk. Han drakk mest i de mest produktive periodene. Ofte reflekteres komponistens tunge tanker og indre personlige strider i musikken. Det er angstfylt, mørkt og dystert, som om verden betraktes gjennom bunnen av en tom vodkaflaske.

Sibelius ble en gammel mann. De siste 30 årene av sitt liv skrev han ingenting.

Da drakk han heller ikke så mye. Men det er mye vemod i Sibelius' musikk:

  • Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter