- Jeg blir straffet

Spillefilmdebutant Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen må innse at "5 løgner" er blitt en gedigen kinoflopp. Bare 15.000 besøkende har hittil fått med seg de fem sammenflettede hverdagshistoriene, inkludert Pia Tjelta som ukrainsk postordrebrud.

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Med bare noen få hundre besøkende på landsbasis sist helg, er "5 løgner" en av de siste årenes dårligst besøkte norske spillefilmer på kino. En skuffet regissør gir det norske kinopublikummet skylden.

 Potetbønder

- Hvorfor skal man ikke kunne kjefte på publikum? Hvis store deler av Norges befolkning består av bønder som har stukket hodet nedi potetåkeren så er det sånn det er, da må man som kunstner kunne si fra om sannheten.

Også dårlige anmeldelser må ta sin del av skylden for de katastrofale besøkstallene, mener Jacobsen. Dagbladet ga terningkast 3 og sendte tanker til Wam og Vennerøds univers, mens VG rullet en toer under overskriften "ambisiøs nedtur".

Kim Sørensen og Ingvild Lien Sunde i 5 løgner

Kim Sørensen og Ingvild Lien Sunde

Foto: Filmweb

Myrdet barn

- VG og Dagbladet forsøkte å myrde barnet i fødselsøyeblikket. Så sterkt vil jeg si det. Og det klarte de også på veldig mange måter.

Bare to filmer har vært dårligere besøkt de siste årene. Den nærmest uslåelige bunnoteringen står den kritikerslaktede thrilleren Andreaskorset med Trond Fausa Aurvåg for, sett av 4.152. Stort bedre gikk det ikke med Norges garantert billigste spillefilm Sinus, laget for 38.000 kroner og sett av 11590 kinopublikummere.

Men med et budsjett på 14 millioner kroner og en regissør både kjent for å ha brakt trash-filmen til Norge og lovpriset nasjonalt og internasjonalt for sine kortfilmer, var forventningene til "5 løgner" langt høyere. Og Regissør Jacobsen legger ikke skjul på at han er svært skuffet.

- Det er jo katastrofalt dårlig, og på mange måter uforståelig. Jeg klarer ikke forstå at filmen har gått så dårlig rundt omkring i Norge.

Har blitt straffet

Jacobsen mener han er blitt straffet fordi han har prøvd å lage en underholdende film som samtidig har noe på hjertet

- I dag virker det som om du enten må lage mer elitistiske filmer som Reprise - en aldeles utmerket film som er om og for den øvre middelklassen, eller så må man lage Lange flate ballær som går rett inn i en populistisk folketype. Men det virker som om det er umulig å lage disse mikstypene som både har substans og er underholdende.

Pia Tjelta i "5 løgner"

Pia Tjelta som ukrainsk prostituert

Foto: Filmweb

- Går over grensen

Lene Løken er direktør i organisasjonen Film&Kino. Hun er delvis enig i at det er utfordrende å få innpass for en film med noe på hjertet og samtidig kunstneriske ambisjoner, men mener fortsatt at det lar seg gjøre.

- Denne filmen har en vanskelig struktur. Den består i flere historier som er flettet i hverandre, den har svart humor og er ganske spesiell. Den er rett og slett ikke beregnet for det store, brede publikummet. Men det finnes filmer med lignende struktur som gjør det bra. Hawaii, Oslo ble sett av 180 000, så man skal ikke si at dette er en type film man ikke får lage, eller som ikke blir sett i Norge.

- Det er heller ikke riktig å si at hvis publikum ikke finner en film interessant nok, er de idioter. Det er å gå over grensen 

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen er ikke spesielt motivert til å sette i gang med nye langfilmer.

- Jeg må ærlig innrømme at det er fryktelig tungt å jobbe med filmprosjekter videre. Det virker som om store deler av befolkningen er idioter, og da får de bare være det. Min tillit til dem er borte. 

Dårlig gjennomføringsevne

Lene Løken mener Jacobsen burde gå i seg selv i stedet for å kritisere anmeldere og publikum

- Dette er en film hvor regissøren har hatt store kunstneriske ambisjoner, forventinger og drømmer, men kanskje ikke like stor gjennomføringsevne. Det er kanskje det vi kan høre når han går ut og angriper publikum, i stedet for å tenke over hvorfor filmen ikke oppnår kontakt med publikum.

Kulturstrøm

  • Festivalsjef etterlyser korona-svar

    Filmfestivalsjef Tonje Hardersen i Haugesund venter fortsatt på svar om hvordan koronaregelen om én meters avstand, skal tolkes helt konkret. Hun sier til Dagsavisen at hun har ventet på svar i tre uker. Festivalen starter 14. august.

  • Larsson bryt med Huawei

    Den svenske artisten Zara Larsson bryt samarbeidet med det kinesiske telekommunikasjonsselskapet Huawei, ifølge svenske medium. Huawei blir kopla til kinesisk etterretning, noko dei tilbakeviser. Larsson vil gi bort det ho har tent på kampanjen.

  • Nye kinofilmar tidlegare på nett

    Ein historiske avtale i USA gjer det mogleg for filmstudioet Universal å sleppe storfilmar til leige på nett berre 17 dagar etter kinopremiere. Vanlegvis tar det fleire månader før nye filmar vert slopne på nett.