Hopp til innhold

5 000 nordmenn bruker «bok-Spotify»

Bokstrømmetjenesten Storytel har fått 5 000 brukere på tre måneder, selv om to av landets tre største forlag ikke er med. – Ikke verst, sier ekspert.

Storytel-applikasjonen på telefonen

«BØKENES SPOTIFY»: Bokstrømmetjenesten Storytel i bruk på en smarttelefon.

Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

Tjenesten er landets første strømmetjeneste for lydbøker, og eies og drives av landets største forlag Cappelen Damm.

Katalogen etter tre måneder i drift er på omlag 2 000 norske lydbøker og e-bøker.

Cappelen Damm omtaler 5 000 brukere etter tre måneder som en suksess.

– Vi har stort sett ligget på førsteplass i App Store i kategorien bokapplikasjoner, og vi er strålende fornøyde, sier Håkon Havik, direktør for Storytel i Cappelen Damm.

Er ennå ikke lønnsom

Men 5 000 abonnenter som hver betaler 169 kroner i månedspris er ikke nok til at Cappelen Damm tjener penger på tjenesten.

Håkon Havik i Cappelen Damm

TROR DE KAN OVERLEVE UTEN NESBØ: Direktør Håkon Havik mener Storytel har livets rett uten bestselgere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst, som begge er på forlag som ikke per nå er en del av strømmetjenesten.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
Terje Colbjørnsen

STORYTEL HAR POTENSIAL: Det mener Terje Colbjørnsen, stipendiat ved Universitetet i Oslo i medievitenskap og fersk doktor om temaet digitale satsinger i bokbransjen.

Foto: Universitetet i Oslo

Vi bør i hvert fall doble, tredoble eller firedoble. Vi tjener ikke penger i Norge ennå, men vi tjener penger i andre land hvor Storytel er etablert. Den svenske tjenesten har vært lønnsom i snart fem år, sier Håkon Havik.

Landets første e-bokleser ble lansert av Aschehoug og Microsoft for over 14 år siden.

Siden den gang har forlagene prøvd en rekke forskjellige tekniske løsninger for å selge e-bøker – uten nevneverdig kommersiell suksess.

Terje Colbjørnsen, som nylig har skrevet en doktorgradsavhandling om de digitale satsingene i bokbransjen, mener det er for tidlig å si om Storytel kan bli «bøkenes Spotify».

– Sammenliknet med Spotify, Netflix og Wimp er 5 000 et «myggetall». Men Storytel har bare eksistert i noen få måneder, og da er det ikke så gærent. De 5 000 er inne i en abonnementsløsning som Cappelen Damm tjener penger på over tid, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Jørn Lier Horst og Jo Nesbø

KAN IKKE STRØMMES: Jørn Lier Horst (til venstre) tilhører Gyldendal og Jo Nesbø tilhører Aschehoug, som per i dag ikke er en del av bokstrømmetjenesten Storytel.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Må få med Aschehoug og Gyldendal

Storselgere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst er ikke å finne på Storytel.

Verken Aschehoug eller Gyldendal, landets nest største og tredje største forlag, er nemlig foreløpig med på ordningen.

Cappelen Damm er nødt til å få konkurrentene med på laget for å lykkes med strømmetjenesten, tror Terje Colbjørnsen.

– Forventningene til en tjeneste som Storytel er at de må tilby et tilnærmet fullstendig utvalg. Skal de få til en tjeneste for allmennmarkedet i Norge, må Aschehoug og Gyldendal med, sier han.

Gyldendal holder døra på gløtt

Storytel-direktør Håkon Havik er enig i at det ville gjort tjenesten bedre, men mener det er liv laga likevel for et Storytel uten Aschehoug og Gyldendal.

– Selvsagt vil både kunden og jeg at de mest populære titlene kommer inn, men det betyr ikke at kundene avviser tjenesten hvis Jo Nesbø ikke er der. Det ser ut til at det kan gå bra også uten bestselgerne, sier Havik.

Einar Ibenholt

VIL VURDERE DET: Gyldendals forlagsdirektør Einar Ibenholt sier han vil vurdere Storytel dersom forlaget tilbys en gunstig avtale.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Ingen av de to omtalte forlagene har umiddelbare planer om å bli med i Storytel. Gyldendal holder riktignok døren på gløtt.

– Dersom vi tilbys en avtale som vi tror vil være gunstig og bærekraftig for våre forfattere og oss, så vil vi gjøre det. Vi har ikke noe prinsipielt mot abonnementstjenester, tvert imot, skriver forlagsdirektør Einar Ibenholt i en e-post til NRK.

Rundt 35 små og mellomstore forlag er per i dag representert i Storytel.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Dokumentaren om Mats «Ibelin» Steen tatt ut til Sundance

    Benjamin Rees kinodokumentar «Ibelin» er en av tre norske filmer som er tatt ut til hovedkonkurransen i Sundance-festivalen, melder Deadline onsdag kveld. Det skriver også Norsk filminstitutt i en pressemelding.

    Dokumentaren er basert på den norske gameren Mats Steen, som døde av muskelsykdom bare 25 år gammel. Da NRK fortalte historien om hans innholdsrike digitale liv i 2019, slo den alle trafikkrekorder på nrk.no og fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Historien ble også oversatt og publisert hos BBC.

    Dokumentaren gjenskaper livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, og er produsert av Medieoperatørene og Ingvil Giske.

    Sundance Film Festival er den største uavhengige filmfestivalen i USA, og feirer 40 år i januar. Det er andre gang filmskaper Benjamin Ree har en verdenspremiere under festivalen, sist i 2020 med «Kunstneren og tyven». Han tror Sundance vil være en perfekt arena for «Ibelin».

    - Vi er superstolte av å ha verdenspremiere på Sundance filmfestival. Vi har tatt en stor sjanse med denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten før, uttaler han.

    Samtidig er også Thea Hvistendahls spillefilm «Håndtering av udøde» og Silje Evensmo Jacobsens dokumentarfilm «Ukjent» tatt ut til festivalen.

    - Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i NFI, i pressemeldingen.

  • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

    Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

    I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

    – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

    34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

    Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

    Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.