NRK Meny
Normal

5 000 nordmenn bruker «bok-Spotify»

Bokstrømmetjenesten Storytel har fått 5 000 brukere på tre måneder, selv om to av landets tre største forlag ikke er med. – Ikke verst, sier ekspert.

Storytel-applikasjonen på telefonen

«BØKENES SPOTIFY»: Bokstrømmetjenesten Storytel i bruk på en smarttelefon.

Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

Tjenesten er landets første strømmetjeneste for lydbøker, og eies og drives av landets største forlag Cappelen Damm.

Katalogen etter tre måneder i drift er på omlag 2 000 norske lydbøker og e-bøker.

Cappelen Damm omtaler 5 000 brukere etter tre måneder som en suksess.

– Vi har stort sett ligget på førsteplass i App Store i kategorien bokapplikasjoner, og vi er strålende fornøyde, sier Håkon Havik, direktør for Storytel i Cappelen Damm.

Er ennå ikke lønnsom

Men 5 000 abonnenter som hver betaler 169 kroner i månedspris er ikke nok til at Cappelen Damm tjener penger på tjenesten.

Håkon Havik i Cappelen Damm

TROR DE KAN OVERLEVE UTEN NESBØ: Direktør Håkon Havik mener Storytel har livets rett uten bestselgere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst, som begge er på forlag som ikke per nå er en del av strømmetjenesten.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
Terje Colbjørnsen

STORYTEL HAR POTENSIAL: Det mener Terje Colbjørnsen, stipendiat ved Universitetet i Oslo i medievitenskap og fersk doktor om temaet digitale satsinger i bokbransjen.

Foto: Universitetet i Oslo

Vi bør i hvert fall doble, tredoble eller firedoble. Vi tjener ikke penger i Norge ennå, men vi tjener penger i andre land hvor Storytel er etablert. Den svenske tjenesten har vært lønnsom i snart fem år, sier Håkon Havik.

Landets første e-bokleser ble lansert av Aschehoug og Microsoft for over 14 år siden.

Siden den gang har forlagene prøvd en rekke forskjellige tekniske løsninger for å selge e-bøker – uten nevneverdig kommersiell suksess.

Terje Colbjørnsen, som nylig har skrevet en doktorgradsavhandling om de digitale satsingene i bokbransjen, mener det er for tidlig å si om Storytel kan bli «bøkenes Spotify».

– Sammenliknet med Spotify, Netflix og Wimp er 5 000 et «myggetall». Men Storytel har bare eksistert i noen få måneder, og da er det ikke så gærent. De 5 000 er inne i en abonnementsløsning som Cappelen Damm tjener penger på over tid, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Jørn Lier Horst og Jo Nesbø

KAN IKKE STRØMMES: Jørn Lier Horst (til venstre) tilhører Gyldendal og Jo Nesbø tilhører Aschehoug, som per i dag ikke er en del av bokstrømmetjenesten Storytel.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Må få med Aschehoug og Gyldendal

Storselgere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst er ikke å finne på Storytel.

Verken Aschehoug eller Gyldendal, landets nest største og tredje største forlag, er nemlig foreløpig med på ordningen.

Cappelen Damm er nødt til å få konkurrentene med på laget for å lykkes med strømmetjenesten, tror Terje Colbjørnsen.

– Forventningene til en tjeneste som Storytel er at de må tilby et tilnærmet fullstendig utvalg. Skal de få til en tjeneste for allmennmarkedet i Norge, må Aschehoug og Gyldendal med, sier han.

Gyldendal holder døra på gløtt

Storytel-direktør Håkon Havik er enig i at det ville gjort tjenesten bedre, men mener det er liv laga likevel for et Storytel uten Aschehoug og Gyldendal.

– Selvsagt vil både kunden og jeg at de mest populære titlene kommer inn, men det betyr ikke at kundene avviser tjenesten hvis Jo Nesbø ikke er der. Det ser ut til at det kan gå bra også uten bestselgerne, sier Havik.

Einar Ibenholt

VIL VURDERE DET: Gyldendals forlagsdirektør Einar Ibenholt sier han vil vurdere Storytel dersom forlaget tilbys en gunstig avtale.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Ingen av de to omtalte forlagene har umiddelbare planer om å bli med i Storytel. Gyldendal holder riktignok døren på gløtt.

– Dersom vi tilbys en avtale som vi tror vil være gunstig og bærekraftig for våre forfattere og oss, så vil vi gjøre det. Vi har ikke noe prinsipielt mot abonnementstjenester, tvert imot, skriver forlagsdirektør Einar Ibenholt i en e-post til NRK.

Rundt 35 små og mellomstore forlag er per i dag representert i Storytel.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK