Hopp til innhold

5 000 nordmenn bruker «bok-Spotify»

Bokstrømmetjenesten Storytel har fått 5 000 brukere på tre måneder, selv om to av landets tre største forlag ikke er med. – Ikke verst, sier ekspert.

Storytel-applikasjonen på telefonen

«BØKENES SPOTIFY»: Bokstrømmetjenesten Storytel i bruk på en smarttelefon.

Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

Tjenesten er landets første strømmetjeneste for lydbøker, og eies og drives av landets største forlag Cappelen Damm.

Katalogen etter tre måneder i drift er på omlag 2 000 norske lydbøker og e-bøker.

Cappelen Damm omtaler 5 000 brukere etter tre måneder som en suksess.

– Vi har stort sett ligget på førsteplass i App Store i kategorien bokapplikasjoner, og vi er strålende fornøyde, sier Håkon Havik, direktør for Storytel i Cappelen Damm.

Er ennå ikke lønnsom

Men 5 000 abonnenter som hver betaler 169 kroner i månedspris er ikke nok til at Cappelen Damm tjener penger på tjenesten.

Håkon Havik i Cappelen Damm

TROR DE KAN OVERLEVE UTEN NESBØ: Direktør Håkon Havik mener Storytel har livets rett uten bestselgere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst, som begge er på forlag som ikke per nå er en del av strømmetjenesten.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
Terje Colbjørnsen

STORYTEL HAR POTENSIAL: Det mener Terje Colbjørnsen, stipendiat ved Universitetet i Oslo i medievitenskap og fersk doktor om temaet digitale satsinger i bokbransjen.

Foto: Universitetet i Oslo

Vi bør i hvert fall doble, tredoble eller firedoble. Vi tjener ikke penger i Norge ennå, men vi tjener penger i andre land hvor Storytel er etablert. Den svenske tjenesten har vært lønnsom i snart fem år, sier Håkon Havik.

Landets første e-bokleser ble lansert av Aschehoug og Microsoft for over 14 år siden.

Siden den gang har forlagene prøvd en rekke forskjellige tekniske løsninger for å selge e-bøker – uten nevneverdig kommersiell suksess.

Terje Colbjørnsen, som nylig har skrevet en doktorgradsavhandling om de digitale satsingene i bokbransjen, mener det er for tidlig å si om Storytel kan bli «bøkenes Spotify».

– Sammenliknet med Spotify, Netflix og Wimp er 5 000 et «myggetall». Men Storytel har bare eksistert i noen få måneder, og da er det ikke så gærent. De 5 000 er inne i en abonnementsløsning som Cappelen Damm tjener penger på over tid, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Jørn Lier Horst og Jo Nesbø

KAN IKKE STRØMMES: Jørn Lier Horst (til venstre) tilhører Gyldendal og Jo Nesbø tilhører Aschehoug, som per i dag ikke er en del av bokstrømmetjenesten Storytel.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Må få med Aschehoug og Gyldendal

Storselgere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst er ikke å finne på Storytel.

Verken Aschehoug eller Gyldendal, landets nest største og tredje største forlag, er nemlig foreløpig med på ordningen.

Cappelen Damm er nødt til å få konkurrentene med på laget for å lykkes med strømmetjenesten, tror Terje Colbjørnsen.

– Forventningene til en tjeneste som Storytel er at de må tilby et tilnærmet fullstendig utvalg. Skal de få til en tjeneste for allmennmarkedet i Norge, må Aschehoug og Gyldendal med, sier han.

Gyldendal holder døra på gløtt

Storytel-direktør Håkon Havik er enig i at det ville gjort tjenesten bedre, men mener det er liv laga likevel for et Storytel uten Aschehoug og Gyldendal.

– Selvsagt vil både kunden og jeg at de mest populære titlene kommer inn, men det betyr ikke at kundene avviser tjenesten hvis Jo Nesbø ikke er der. Det ser ut til at det kan gå bra også uten bestselgerne, sier Havik.

Einar Ibenholt

VIL VURDERE DET: Gyldendals forlagsdirektør Einar Ibenholt sier han vil vurdere Storytel dersom forlaget tilbys en gunstig avtale.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Ingen av de to omtalte forlagene har umiddelbare planer om å bli med i Storytel. Gyldendal holder riktignok døren på gløtt.

– Dersom vi tilbys en avtale som vi tror vil være gunstig og bærekraftig for våre forfattere og oss, så vil vi gjøre det. Vi har ikke noe prinsipielt mot abonnementstjenester, tvert imot, skriver forlagsdirektør Einar Ibenholt i en e-post til NRK.

Rundt 35 små og mellomstore forlag er per i dag representert i Storytel.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Franco klar for rollen som Castro

  Den amerikanske skuespilleren James Franco skal ikle seg rollen som Cubas tidligere leder, Fidel Castro, i den kommende filmen «Alina of Cuba», skriver Variety.

  Filmen handler om Castros datter, Alina Fernandez. Den virkelige Alina Fernandez er involvert i filmprosjektet, og det var hun som kom med nyheten om at Franco skal spille faren, ifølge Variety.

  Franco har ikke vært med i en film siden 2019, da flere unge kvinner saksøkte ham og anklaget skuespilleren for trakassering av seksuell art. Sakene endte med forlik (NTB).

  James Franco under premieren av den tredje sesongen av The Deuce i 2019.
  Foto: Charles Sykes / AP/NTB
 • Elvis-smykker selges på auksjon

  Smykker og andre gaver som Elvis ga til sin manager oberst Tom Parker skal selges på auksjon i Hollywood, melder Reuters. Blant gjenstandene er diamantbesatte ringer, mansjettknapper, gullklokker, medaljonger og instrumenter. Elvis ekskone Priscilla Presley bekrefter at gjenstandene har tilhørt Elvis og er ekte.

  Priscilla Presley med Elvis-gjenstander som skal selges på auksjon
  Foto: AUDE GUERRUCCI / Reuters