Hopp til innhold

Nytt fysisk videoformat mot strømmen

Da DVD- og Blu-ray-formatene ble lansert med ti års mellomrom skjedde det med store markedskampanjer. Men har du fått med deg at det nå er lansert nytt fysisk videoformat?

4K Ultra HD Blu-ray

Joachim Rinnaas, fungerende butikksjef hos Hi-Fi Klubben, avd. Grensen i Oslo, demonstrerer daglig det nye UHD-formatet på en tilsvarende UHD-TV.

Foto: Per Mork, VIDEOMAGASINET.no

Formatet har det noe knotete navnet 4K Ultra HD Blu-ray, som entusiastene og bransjen for enkelhets skyld har kalt UHD.

Det betyr i praksis fire ganger høyere oppløsning enn den ordinære Full HD-skjermen mange har hjemme i stuen. 4K henviser til at det er rundt 4.000 piksler, mens UHD står for Ultra High Definition – og er et annet begrep for det samme.

Fra kino til hjemmekino

Begrepet har fra før av vært brukt i kinobransjen, men er nå altså i ferd med å bli kjent for folk flest.

Stadig flere av nye TV-skjermer fra prisklassen 8.000 kroner og oppover som selges i Norge er nemlig UHD-TV-er, men innholdet er det verre med.

Og det er akkurat der UHD-platene kommer inn i bildet. Med unntak av Netflix, som har noen få serier og filmer med UHD-kvalitet, er det nye videoformatet foreløpig det eneste alternativet for å få se ekte 4K/UHD-innhold. Ingen kringkastere i Norden sender foreløpig 4K/UHD-innhold.

Nisje- eller masseprodukt?

Våren 2016 lanserte Hollywood sine første filmer i formatet 4K Ultra HD Blu-ray. Alle storstudioene støtter formatet. Det eneste studioet som så langt ikke har annonsert titler er The Walt Disney Company.

– Det blir spennende å se om folk er interessert i det nye fysiske formatet. Om det blir et nisjeprodukt eller favner bredere, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo hos Elektronikkbransjen.

Hun mener at flere kjenner til begrepene 4K og UHD, og viser til at salget av disse nye TV-ene så langt i år er økende, anført av Europamesterskapet i fotball i Frankrike.

Ved utgangen av april 2016 utgjorde 4K-TV-salget 16 % av totalsalget. Ottemo sier bransjen ligger godt an til å nå årsprognosen på i alt 400.000 solgte TV-er totalt.

Marte Ottemo

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo hos Elektronikkbransjen er spent på om det nye fysiske videoformatet vil slå an.

Foto: Elektronikkbransjen

– 4K, UHD, HDR. Det er mange nye begreper i bruk. Forvirrer dette ikke mer enn det forklarer?

– Vi har definitivt en jobb å gjøre med å få formidlet hva begrepene betyr og hvorfor de er viktige. 4K har etablert seg som «må ha» for dem som skal kjøpe TV-er i de dyrere prisklassene. Forbrukerne vil gjerne ha noe som er fremtidssikret og de kjøper stadig større TV-er. For bare to år siden var de mest populære størrelsene mellom 44 og 54", mens det i 2015 var 55-65". Nordmenn er glad i store TV-er.

4 K Ultra HD-filmer

Her er noen av de første utgivelsene på 4 K Ultra HD-formatet.

Foto: JOHN BERGE

– Må oppleves

Ottemo forklarer at 4K / UHD handler om oppløsningen, mens HDR (High Dynamic Range) sier noe om kontrastrommet og fargemetningen, og at dette kan ha mer å si enn den høyere oppløsningen.

– Når man ser det i bruk, så forstår man hvorfor. I dette tilfellet er «seeing is believing» for folk.

– Men trenger vi et nytt videoformat?

– Det er nok en utfordring å kommunisere hvorfor man skal kjøpe fysisk plater i forhold til å strømme. Men innholdsbransjen har lyst til å satse og har ventet lenge på en standard.

Få har fått det med seg

Anders Nordstrøm, salgs- og produkttrener hos Hi-Fi Klubben, forteller at kundene er opptatt av om skjermene støtter 4K.

– Det er litt som perioden da det var 720 p (HD Ready) og 1080p (Full HD), sier han.

Joachim Rinnaas, fungerende butikksjef hos Hi-Fi Klubben, avd. Grensen i Oslo, demonstrerer daglig det nye UHD-formatet på en tilsvarende UHD-TV.

– Vi viser UHD-formatet frem når vi selger skjermer som støtter High Dynamic Range (HDR). Det utgjør den største forskjellen med formatet. HDR er veldig synlig. Vi viser samme scene med Blu-ray og UHD, på TV-er ved siden av hverandre, og det er markant forskjell, hevder Rinnaas.

– Er folk klar over det nye videoformatet?

– Nei, det er ikke så mange som har fått med seg. Om folk vil bry seg er vanskelig å si. Det er et entusiastformat.

Ultra HD Blu-ray

Den offisielle logoen for Ultra HD Blu-ray.

Foto: Montasje: Per Mork, VIDEOMAGASINET

Vil vokse sent

De første filmene ble lansert i vår og er å få hos utvalgte nettbutikker og noen få kjedebutikker. Men det finnes bare to spillere så langt, fra Samsung og Panasonic, og tilgangen er begrenset.

– 4K vil være et format som vil vokse sent, men det vil komme mer og mer filmer, sentrert rundt de store titlene, forklarer Håvard Erga, som leder Warners nordiske avdeling fra Stockholm og Oslo.

– Hvem vil formatet appellere til?

– Til de som er veldig interessert i dette med lyd og bilde.

Erga forteller at det foreløpig er få UHD-spillere å få tak i og at det derfor ikke er noen større markedsføringskampanje på gang. Han sier seg fornøyd med at kjeder som Platekompaniet og Elkjøp presenterer formatet for kundene.

– I starten er det også begrenset produksjonskapasitet. Det er kun en fabrikk i USA som produserer platene.

Utvalget så langt

Et pluss for det nye formatet er at platene for første gang er sonefrie. Det betyr i praksis at man kan kjøpe en film fra hvor som helst og få den avspilt på de nye spillerne. UHD-spillerne avspiller også CD, DVD og Blu-ray Disc, og leveres med applikasjon for Netflix.

I tillegg støttes de nye lydsystemene, DTS: X og Dolby Atmos. Sistnevnte er nå et av de nye trekkplastrene for en lang rekke kinoer landet rundt, med et mye mer vidtomfavnende lydbilde, blant annet fra taket. Å installere takhøyttalere i hjemmekino er fortsatt ikke for hvermannsen.

Filmene som er utgitt på UHD-formatet per sommeren 2016 er noen nyere storfilmer som «The Revenant», «The Martian» og «Mad Max: Fury Road», og videre utover kommer titler som «Batman v Superman: Dawn of Justice» og «Deadpool». Klassikere som «Ghostbusters» (1984) og «Labyrinth» (1986) er også blitt restaurerte og relanseres i den høyeste oppløsningen noensinne.

Ghostbusters 4K Ultra HD Blu-ray

Gamle filmer blir som nye med høyere oppløsning. Ghostbusters er en av filmene som relanseres på video i det nye 4K Ultra HD Blu-ray-formatet.

Foto: SONY PICTURES

USA-mottakelsen

En aldri så liten indikasjon på hvordan formatet mottas finner man i USA, hvor det ble lansert i februar-mars 2016.

Det ble solgt dobbelt så mange Ultra HD Blu-ray enn det ble solgt Blu-ray i den første sammenlignbare salgsperioden i USA. Det fremgår av første kvartalsstatistikken fra DEG: The Digital Entertainment Group i USA.

Det ble lansert 26 Ultra HD Blu-ray-titler i USA i denne perioden (januar – mars 2016) og de solgte i mer enn 80.000 eksemplarer. Dette er dobbelt så mange som det ble solgt Blu-ray i første salgskvartal for det forrige formatet, for ti år siden, i 2006.

Som bare kan bety én ting: dette nye, fysiske formatene ønskes av mange kvalitetsbevisste forbrukere.

I samme periode ble det solgt 1,5 millioner 4K UHD-TV-er i USA, som er en økning på 210 prosent fra samme periode i fjor. Det er nå solgt ca. sju millioner 4K UHD TV-er i USA.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober