Hopp til innhold

40 år siden Sex Pistols kom til Norge

For nøyaktig 40 år siden stod det legendariske punkbandet Sex Pistols på scenen i Oslo, og besøket ble omtalt som den viktigste hendelsen i norsk konserthistorie.

HISTORISKEBILDER

PUNKBAND: Sex Pistols skapte store overskrifter etter konserten de holdt i Oslo i juli 1977.

Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

20. juli 1977 spilte Sex Pistols på Pingvin Club i Oslo. Bare 200 personer fikk plass i puben, men mange fler har i senere tid skrytt på seg at de har vært på konserten. Dagen etter stod bandet på scenen i samfundet i Trondheim.

Det britiske punkbandet skapte store overskrifter med sin fremtreden fra scenen i Oslo.

– Brukte bassgitaren som øks mot publikum

Musikkjournalist Tom Skjeklesæther var til stedet under konserten i 1977 og sier at det var farlig å være til stedet på konserten.

Tom Skjeklesæther - Cowboy & Indianer

MUSIKKJOURNALIST: Tom Skjeklesæther sier at Sex Pistols konserten i Oslo var farlig.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

– Det var rett og slett farlig for både bandet og for publikum. Det sjokkerte meg virkelig.

– På hvordan måte?

– Man var redd for hvordan dette ville ende, og det hadde man aldri opplevd på konsert før, sier han.

Det var én spesiell hendelse som skapte bråk på konserten. Trygve Mathiesen, som har skrevet en bok om konserten, forteller at kaoset startet når en fra publikum kastet et askebeger på scenen.

Forfatter og punk-konsulent, Trygve Mathiesen.

SKREVET BOK: Forfatter Trygve Mathiesen har skrevet en bok om Sex Pistols konserten i Norge.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Da ble det litt bråk, og bassist Sid Vicious svarte på hendelsen med å bruke bassgitaren sin som øks mot publikum, sier han.

Skjeklesæther mener at konsertene til Sex Pistols har hatt mye å si for norsk musikkliv.

– Det var et tidsskille, som definitivt har hatt mye å si for musikk utviklingen i Norge de tiårene som har fulgt, sier han.

The Sex Pistols var et populært og innflytelsesrikt punkband som ble startet i London i 1975, og som holdt på til 1978. I 1996 dro de på en gjenforeningsturne, og i 2002 og 2003 dro de igjen på nye turneer.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK