40 år siden Sex Pistols kom til Norge

For nøyaktig 40 år siden stod det legendariske punkbandet Sex Pistols på scenen i Oslo, og besøket ble omtalt som den viktigste hendelsen i norsk konserthistorie.

HISTORISKEBILDER

PUNKBAND: Sex Pistols skapte store overskrifter etter konserten de holdt i Oslo i juli 1977.

Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

20. juli 1977 spilte Sex Pistols på Pingvin Club i Oslo. Bare 200 personer fikk plass i puben, men mange fler har i senere tid skrytt på seg at de har vært på konserten. Dagen etter stod bandet på scenen i samfundet i Trondheim.

Det britiske punkbandet skapte store overskrifter med sin fremtreden fra scenen i Oslo.

– Brukte bassgitaren som øks mot publikum

Musikkjournalist Tom Skjeklesæther var til stedet under konserten i 1977 og sier at det var farlig å være til stedet på konserten.

Tom Skjeklesæther - Cowboy & Indianer

MUSIKKJOURNALIST: Tom Skjeklesæther sier at Sex Pistols konserten i Oslo var farlig.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

– Det var rett og slett farlig for både bandet og for publikum. Det sjokkerte meg virkelig.

– På hvordan måte?

– Man var redd for hvordan dette ville ende, og det hadde man aldri opplevd på konsert før, sier han.

Det var én spesiell hendelse som skapte bråk på konserten. Trygve Mathiesen, som har skrevet en bok om konserten, forteller at kaoset startet når en fra publikum kastet et askebeger på scenen.

Forfatter og punk-konsulent, Trygve Mathiesen.

SKREVET BOK: Forfatter Trygve Mathiesen har skrevet en bok om Sex Pistols konserten i Norge.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Da ble det litt bråk, og bassist Sid Vicious svarte på hendelsen med å bruke bassgitaren sin som øks mot publikum, sier han.

Skjeklesæther mener at konsertene til Sex Pistols har hatt mye å si for norsk musikkliv.

– Det var et tidsskille, som definitivt har hatt mye å si for musikk utviklingen i Norge de tiårene som har fulgt, sier han.

The Sex Pistols var et populært og innflytelsesrikt punkband som ble startet i London i 1975, og som holdt på til 1978. I 1996 dro de på en gjenforeningsturne, og i 2002 og 2003 dro de igjen på nye turneer.

Kulturstrøm

 • Dommedagslagring av kunst

  Nasjonalmuseet deponerte i dag kunst til digital langtidslagring i Arktis verdensarkiv på Svalbard, sier museet i en pressemelding. Blant annet ble alle arbeider av maleren Harald Sohlberg, (kjent for «Vinternatt i Rondane», bildet) digitalisert og lagt på plastfilmruller med garantert levetid på 500 år. Filmrullene lagres nå 300 meter inne i et kjernefysisk trygt fjell på Svalbard.

  NOR Vinternatt i Rondane, ENG Winter Night in the Mountains
  Foto: Børre Høstland / Sohlberg, Harald
 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.