NRK Meny
Normal

40 år siden Sex Pistols kom til Norge

For nøyaktig 40 år siden stod det legendariske punkbandet Sex Pistols på scenen i Oslo, og besøket ble omtalt som den viktigste hendelsen i norsk konserthistorie.

HISTORISKEBILDER

PUNKBAND: Sex Pistols skapte store overskrifter etter konserten de holdt i Oslo i juli 1977.

Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

20. juli 1977 spilte Sex Pistols på Pingvin Club i Oslo. Bare 200 personer fikk plass i puben, men mange fler har i senere tid skrytt på seg at de har vært på konserten. Dagen etter stod bandet på scenen i samfundet i Trondheim.

Det britiske punkbandet skapte store overskrifter med sin fremtreden fra scenen i Oslo.

– Brukte bassgitaren som øks mot publikum

Musikkjournalist Tom Skjeklesæther var til stedet under konserten i 1977 og sier at det var farlig å være til stedet på konserten.

Tom Skjeklesæther - Cowboy & Indianer

MUSIKKJOURNALIST: Tom Skjeklesæther sier at Sex Pistols konserten i Oslo var farlig.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

– Det var rett og slett farlig for både bandet og for publikum. Det sjokkerte meg virkelig.

– På hvordan måte?

– Man var redd for hvordan dette ville ende, og det hadde man aldri opplevd på konsert før, sier han.

Det var én spesiell hendelse som skapte bråk på konserten. Trygve Mathiesen, som har skrevet en bok om konserten, forteller at kaoset startet når en fra publikum kastet et askebeger på scenen.

Forfatter og punk-konsulent, Trygve Mathiesen.

SKREVET BOK: Forfatter Trygve Mathiesen har skrevet en bok om Sex Pistols konserten i Norge.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Da ble det litt bråk, og bassist Sid Vicious svarte på hendelsen med å bruke bassgitaren sin som øks mot publikum, sier han.

Skjeklesæther mener at konsertene til Sex Pistols har hatt mye å si for norsk musikkliv.

– Det var et tidsskille, som definitivt har hatt mye å si for musikk utviklingen i Norge de tiårene som har fulgt, sier han.

The Sex Pistols var et populært og innflytelsesrikt punkband som ble startet i London i 1975, og som holdt på til 1978. I 1996 dro de på en gjenforeningsturne, og i 2002 og 2003 dro de igjen på nye turneer.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP