Hopp til innhold

40 år siden Sex Pistols kom til Norge

For nøyaktig 40 år siden stod det legendariske punkbandet Sex Pistols på scenen i Oslo, og besøket ble omtalt som den viktigste hendelsen i norsk konserthistorie.

HISTORISKEBILDER

PUNKBAND: Sex Pistols skapte store overskrifter etter konserten de holdt i Oslo i juli 1977.

Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

20. juli 1977 spilte Sex Pistols på Pingvin Club i Oslo. Bare 200 personer fikk plass i puben, men mange fler har i senere tid skrytt på seg at de har vært på konserten. Dagen etter stod bandet på scenen i samfundet i Trondheim.

Det britiske punkbandet skapte store overskrifter med sin fremtreden fra scenen i Oslo.

– Brukte bassgitaren som øks mot publikum

Musikkjournalist Tom Skjeklesæther var til stedet under konserten i 1977 og sier at det var farlig å være til stedet på konserten.

Tom Skjeklesæther - Cowboy & Indianer

MUSIKKJOURNALIST: Tom Skjeklesæther sier at Sex Pistols konserten i Oslo var farlig.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

– Det var rett og slett farlig for både bandet og for publikum. Det sjokkerte meg virkelig.

– På hvordan måte?

– Man var redd for hvordan dette ville ende, og det hadde man aldri opplevd på konsert før, sier han.

Det var én spesiell hendelse som skapte bråk på konserten. Trygve Mathiesen, som har skrevet en bok om konserten, forteller at kaoset startet når en fra publikum kastet et askebeger på scenen.

Forfatter og punk-konsulent, Trygve Mathiesen.

SKREVET BOK: Forfatter Trygve Mathiesen har skrevet en bok om Sex Pistols konserten i Norge.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Da ble det litt bråk, og bassist Sid Vicious svarte på hendelsen med å bruke bassgitaren sin som øks mot publikum, sier han.

Skjeklesæther mener at konsertene til Sex Pistols har hatt mye å si for norsk musikkliv.

– Det var et tidsskille, som definitivt har hatt mye å si for musikk utviklingen i Norge de tiårene som har fulgt, sier han.

The Sex Pistols var et populært og innflytelsesrikt punkband som ble startet i London i 1975, og som holdt på til 1978. I 1996 dro de på en gjenforeningsturne, og i 2002 og 2003 dro de igjen på nye turneer.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober