40 år siden Sex Pistols kom til Norge

For nøyaktig 40 år siden stod det legendariske punkbandet Sex Pistols på scenen i Oslo, og besøket ble omtalt som den viktigste hendelsen i norsk konserthistorie.

HISTORISKEBILDER

PUNKBAND: Sex Pistols skapte store overskrifter etter konserten de holdt i Oslo i juli 1977.

Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

20. juli 1977 spilte Sex Pistols på Pingvin Club i Oslo. Bare 200 personer fikk plass i puben, men mange fler har i senere tid skrytt på seg at de har vært på konserten. Dagen etter stod bandet på scenen i samfundet i Trondheim.

Det britiske punkbandet skapte store overskrifter med sin fremtreden fra scenen i Oslo.

– Brukte bassgitaren som øks mot publikum

Musikkjournalist Tom Skjeklesæther var til stedet under konserten i 1977 og sier at det var farlig å være til stedet på konserten.

Tom Skjeklesæther - Cowboy & Indianer

MUSIKKJOURNALIST: Tom Skjeklesæther sier at Sex Pistols konserten i Oslo var farlig.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

– Det var rett og slett farlig for både bandet og for publikum. Det sjokkerte meg virkelig.

– På hvordan måte?

– Man var redd for hvordan dette ville ende, og det hadde man aldri opplevd på konsert før, sier han.

Det var én spesiell hendelse som skapte bråk på konserten. Trygve Mathiesen, som har skrevet en bok om konserten, forteller at kaoset startet når en fra publikum kastet et askebeger på scenen.

Forfatter og punk-konsulent, Trygve Mathiesen.

SKREVET BOK: Forfatter Trygve Mathiesen har skrevet en bok om Sex Pistols konserten i Norge.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Da ble det litt bråk, og bassist Sid Vicious svarte på hendelsen med å bruke bassgitaren sin som øks mot publikum, sier han.

Skjeklesæther mener at konsertene til Sex Pistols har hatt mye å si for norsk musikkliv.

– Det var et tidsskille, som definitivt har hatt mye å si for musikk utviklingen i Norge de tiårene som har fulgt, sier han.

The Sex Pistols var et populært og innflytelsesrikt punkband som ble startet i London i 1975, og som holdt på til 1978. I 1996 dro de på en gjenforeningsturne, og i 2002 og 2003 dro de igjen på nye turneer.

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha pådratt seg livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP