Hopp til innhold

35 år uten mat

Therese Neumann skal i perioden 1927, til sin død i 1962, ikke ha spist annet enn nattverdsoblaten en gang i uken. Kristen faste i Norge handler mest om å kutte ut kaffe eller snop.

Jente spiser
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hør: Faste

Faste i middelalderen var ikke noe man tok lett på. I Frostatingsloven under "Kjøteting i fastetida og søndagsarbeid" står det at dersom du i løpet av fasten spiser kjøtt tre fredager på rad, kan biskopen ta alt du eier. Og ble du tatt i å drive trolldomskunster, kunne du bli ilagt faste to hundre dager i året resten av livet, slik som Ragnhild Tregagås fra Bergen.

Skjørbuk og løse tenner

Den strengeste formen for faste var den der man bare kunne ta til seg vann, salt og brød, forteller Audun Dybdahl professor i middelalderhistorie ved NTNU. Og de som tilhørte denne strenge kategorien kristne kunne heller ikke ha sex i fastetiden. Dette gjaldt blant annet i ni uker før påske, derfor var det vanskelig for prestene å være gift, og sølibat ble en god løsning for å klare å holde fastebestemmelsene.

Dersom man ikke var overvektig og frisk ved starten av en slik diett, ville man lide av c-vitaminmangel som førte til skjørbuk, tennene ville falle ut og man fikk munnsår og ble svært slapp.

Dette forteller ernæringsfysiolog og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet Helle Margrethe Meltzer.

Fiskelykke

For de fleste betydde faste at man ikke hadde lov å spise kjøtt. Dette førte til at fiskere på de mest avsidesliggende øyer ved kysten i Finnmark var to til tre ganger mer velstående enn bønder i Trøndelag. Og fisk ble en svært populær eksportvare til det katolske Europa.

35 år uten mat

Det mest ekstreme tilfellet av faste i våre dager finner vi i Tyskland. Therese Neumann skal i perioden 1927, til sin død i 1962, ikke ha spist annet enn nattverdsoblaten en gang i uken. Denne historien er aldri blitt motbevist, til tross for at hun blant annet ble overvåket dag og natt i en periode på fjorten dager av ulike forskere og den norske biskopen Christian Scheldrup.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)