Hopp til innhold

30 år siden The Wall

Et av tidenes mestselgende album fyller 30 år.

Pink Floyd The Wall

Pink Floyd The Wall, bilde hentet fra filmen med samme navn.

Foto: Promo

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyds The Wall lå 19 uker på 1. plassen til VG-lista.

Foto: Faksimile fra albumcover
Bård Ose

Bård Ose husker godt den dagen The Wall kom i platebutikkene, for han jobbet i en.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK
Pink Floyd i 1967

Pink Floyd 3. mars 1967, hoppende fra trappen utenfor hovedkvarteret til plateselskapet EMI i London, fra venstre: Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett and Richard Wright.

Foto: Scanpix/AP

Den 13. desember 1979 skulle bli en merkedag for mange musikkfans i Norge. Da kom nemlig Pink Floyd s The Wall i platebutikkene.

- Solgte kassevis

- Jeg husker veldig godt den dagen platen kom ut i Norge – jeg jobbet nemlig i plateforretningen Ole Bjerke AS i Bergen, og vi solgte kassevis av eksemplarer av The Wall, forteller rockeorakel og programleder for P.I.L.S. og Radio Rock i NRK P1, Bård Ose.

- Denne var en av storselgerne høsten/julen 1979, sammen med blant annet Bob Dylans Slow Train Coming, Art Garfunkels Fate For Breakfast (den med «Bright Eyes») og Frank Zappas Joe’s Garage. Stevie Wonders utgivelse The Secret Life Of Plants havnet helt i skyggen, forståelig nok.

The Wall var Pink Floyds niende studioalbum. Plata kom ut 30. november i Storbritannia, men altså to uker senere, den 13. desember her i Norge.

Basert på Waters' barndom

Deler av historien i The Wall er basert på Roger Waters’ egen barndom og oppvekst i et militant og kjølig Storbritannia. Waters’ far døde under andre verdenskrig, og den unge Roger hadde en tøff oppvekst i et skolesystem som gjerne brukte vold for å oppnå ønsket disiplin blant elevene. Budskapet er både dystert og realistisk: Mennesket er bare en brikke i en enorm mursteinsvegg, og det murer seg inne for å gjemme seg unna omverdenens ubehageligheter.

The Wall inneholder blant annet låtene «Comfortably Numb» og «Another Brick in the Wall Part II», som er den eneste låta Pink Floyd har gått til topps med på amerikanske singlelister.

Plata ble også til en film med Bob Geldof i hovedrollen. Filmen har gått sin seiersgang, først på kino over hele verden, så på en rekke filmklubber som stadig viser filmen igjen. I juli 1982 kom også en modifisert versjon av plata, i form av et soundtrack til filmen.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Pink Floyd: «Another brick in the wall».

Mer medieskapt enn reelt

Bob Geldof

Bob Geldof, her på besøk i Norge i 1986, spilte hovedrollen i filmen The Wall.

Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB / Scanpix
Roger Waters kommer også til Bergen.

Roger Waters, som de senere årene har turnért med Pink Floyd-musikken, mente det var ham som var mannen bak The Wall.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX
David Gilmour

David Gilmour ville også ha sin del av The Wall-kaka.

Foto: Stephen Chernin / Scanpix/AP

Plata har også fått æren for å bringe konseptalbumene tilbake til rocken.

- The Wall var albumet som fikk konseptalbumet tilbake til rocken, etter at punkerne hadde gjort sitt beste for å drepe fenomenet. Det morsomme er at de fleste platekjøperne likte både punk og prog, og at dette hatforholdet i all hovedsak var mer mediaskapt enn reelt. Dette var i hvert fall min erfaring som ekspeditør, forteller Bård Ose.

- Et godt eksempel: Det kom ut TO banebrytende dobbeltalbum i desember 1979. Det ene var The Wall, det andre var London Calling. The Clash solgte skremmende lite i forhold til Pink Floyd, men 9 av 10 som kjøpte London Calling kjøpte også The Wall.

Albumet ble på mange måter også redningen for Pink Floyd, som før utgivelsen av albumet var på randen av å bli oppløst. Flere av medlemmene holdt på med soloprosjekter og Roger Waters følte seg fremmedgjort. Under In the Flesh-turnéen, forut for The Wall, hadde han følt så stort ubehag at han endte opp med å spytte en fans i ansiktet under en av konsertene.

Flere årsaker

Nick Mason, bandets tidligere trommeslager, mener det er flere årsaker til albumets suksess.

- Det er flere temaer som veves sammen på plata, noe som gir plata noe ekstra. Det handler om sosial isolasjon og vegger mellom folk. Den har et element av abstraksjon som gjør det mulig for publikum å tolke sine egne opplevelser inn i det, sier Mason til Aol Music sitt nettsted Spinner.com .

Albumet ble den mest solgte plata i USA i 1980. Det er et av tidenes mest solgte album og et av de fem mest solgte totalt i USA, med over 23 millioner eksemplarer. The Wall gikk til topps på albumlista også her hjemme og fikk til sammen 35 uker på lista , hvorav 19 var førsteplasser.

Kranglet om opphavsrett

Det hører også med til historien at Waters og Gilmour i alle år har kranglet om hvem som komponerte hva på The Wall.

- Stridens eple er «Comfortably Numb» som Gilmour hevder er hans idé, forteller Bård Ose.

- Waters på sin side har alltid sagt at hele The Wall er hans verk, men at han lot Gilmour få kreditering på noen av låtene – deriblant «Comfortably Numb» – på grunn av gitarpartiene. Produsent Bob Ezrin skal også ha forlangt å bli kreditert på en av låtene. På toppen av dette fikk Richard Wright sparken fra Pink Floyd (av Waters) under innspillingene.

Det er i dag Roger Waters som har størst sukses med å sreise rundt og spille bandets gamle materiale. Noe han blant annet har gjort flere ganger i Norge.

Pink Floyd ble startet i 1964 og ble oppløst første gang i 1985, da Roger Waters forlot bandet. Men det fortsatte med David Gilmour som hovedperson fram til 1995. Det har fra tid til annen de siste årene gått rykter om gjenforening for Pink Floyd, uten at noe har materialisert seg .

Sist det skjedde var da bandet spilte sammen under Live 8-konserten i 2005.

Pink Floyd ved (fra venstre): Dave Gilmour, Roger Waters, Nick Mason og Rick Wright under Live 8.

Pink Floyd ved (fra venstre): Dave Gilmour, Roger Waters, Nick Mason og Rick Wright under Live 8-konserten som var deres siste konsert sammen.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS, Lefteris Pitarakis / AP

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober