NRK Meny
Normal

30 år og fortsatt høyt oppe

Historien om Norsk Luftambulanse starter med legen Jens Moe fra Drøbak. Det er ikke sikkert Norge hadde hatt en luftambulansetjeneste som den vi har i dag, om det ikke hadde vært for ham.

Helikopter fra Norsk Luftambulanse
Foto: Lars-Erik Vollebæk / Norsk Luftambulanse

Da Norsk Luftambulanse ble stiftet i 1977/78, hadde Jens Moe markert seg som en sterk motstander av ambulansetilbudet i Norge i flere år allerede. Flere kunne reddes, dersom de ble nådd raskere, mente han. Moe mente man måtte trene opp spesialleger og spesialsykepleiere til en ambulansetjeneste som kunne komme raskere frem til skadestedet.

2. juni 1978 gikk legehelikopteret opp i lufta på sitt første oppdrag fra basen på Lørenskog. Oppdraget var en bilulykke.

Helikopter fra Norsk Luftambulanse taues inn i hangaren.

Pilot Christian Mørkve setter helikopteret i hangaren etter endt oppdrag.

Foto: Anders Nielsen / NRK

I starten var Staten svært skeptisk til virksomheten Norsk Luftambulanse la opp til, men det er et tilbakelagt kapittel. Nå har organisasjonen et tett samarbeid med Helseforetakenes nasjonale luftambulansetjeneste ANS, som tildeler operatøransvaret for og finansierer de elleve helikopterbasene rundt om i landet.

Norsk Luftambulanse opererer nå på sju av disse.

Norges største

Med sine over 800.000 medlemmer er Norsk Luftambulanse Norges største ideelle organisasjon. I tillegg støtter mer enn 3.000 bedrifter arbeidet deres.

Generalsekretær Steinar Sørlie i Norsk Luftambulanse.

Generalsekretær Steinar Sørlie i Norsk Luftambulanse.

Foto: Lars-Erik Vollebæk / Norsk Luftabulanse

Generalsekretær Steinar Sørlie sier det er en vital 30-åring han leder.

- Ja, vi er mer til stede enn noen gang. Vi har mange gode prosjekter som folk har tro på. Jeg tror det at folk ser oss, og ser at vi redder liv, er grunnen til at vi har en så sterk posisjon som vi har, sier Sørlie.

Mer enn helikopter

Selv om det er helikoptervirksomheten som har vært grunnstammen i Norsk Luftambulanses virksomhet, har organisasjonen flere satsningsområder.

* Utdanning: NLA kurser ambulansepersonell, brann- og politimannskaper, sykepleiere og leger for å styrke hele redningskjeden.

* Kursing: Medlemmene får hyppige tilbud om førstehjelpskurs.

* Forskning: Akuttmedisinsk forskning er et satsingsområde og NLA har siden 1992 finansiert et professorat ved Universitetet i Oslo, samt utdelt stipender til doktorgradsforskning.

Christian Mørkve, Bård Heradstveit og Lasse Fossedal.

Pilot Christian Mørkve, lege Bård E. Heradstveit og redningsmann Lasse Fossedal foran skjermene som viser nye oppdrag.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Utdanning, kursing, forsking samt bidrag til utvikling av luftambulansetjenesten er finansiert av bidragene fra medlemmene, akkurat som legebilene som står til disposisjon ved basene på dager hvor helikopteret kommer til kort på grunn av været.

Storsatsing på hjemmekurs

Ledende instruktør John Paulsen i NLA Bergen.

Ledende instruktør John Paulsen i NLA Bergen demonsterer hjerte- og lungeredning for Norge Rundts fotograf John Nøstdal.

Foto: Anders Nielsen / NRK

De siste årene har det også blitt satset store ressurser på å lære ungdom hjerte- og lungeredning. Alle sjuendeklassinger har fått hver sin pakke med en øvingsdukke og instruksjons-DVD. Pakken inneholder alt det man trenger av kunnskap for å kunne redde liv, sier ledende instruktør ved Norsk Luftambulanses base i Bergen, John Paulsen.

- Håpet er at sjuendeklassingene kan være gode ambassadører og spre kunnskapen videre. Hvis hver av dem som får pakken lærer opp sin familie og sine venner, har vi fått mye ut av denne investeringen, sier Paulsen.

Bli med på en redningsøvelse på Fløifjellet i Norge Rundt, fredag 1. februar 2008, klokken 19:30.

 

Kulturstrøm

 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).

 • Bourdain kritiserte Trump

  TV-personligheten og kokken Anthony Bourdain, som døde 8. juni, tok et oppgjør med den amerikanske presidenten i sitt siste intervju, melder NTB.

  The Guardian har snappet opp det som sannsynligvis var TV-stjernekokkens siste intervju, fra nettmagasinet Popula.

  – Noen på pressebrifingen i Det hvite hus må ofre jobben sin og si: «Din førsteklasses drittsekk!» formaner Bourdain, blant annet.

  Bourdain var kjent for sine mat- og reiseprogram på CNN. Han begikk selvmord, 61 år gammel.

  Anthony Bourdain
  Foto: Angela Weiss / AFP