Hopp til innhold

28 kunstverk stjålet i Madrid

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Verker av blant andre Pablo Picasso er stjålet fra et lager i den spanske byen.

Eduardo Chillida/Papel Alquitranado

Bildet Papel Alquitranado av kunstneren Eduardo Chillida er et av kunstverkene som er stjålet.

Foto: JUAN GRIS GALLERY / HO / Epa
Oxido (Oxide), by Spanish artist Eduardo Chillida

Også dette kunstverket, Oxido av Eduardo Chillida, er stjålet.

Foto: JUAN GRIS GALLERY / HO / Epa

Spansk politi opplyser at maskerte menn har tatt seg inn i lageret i forstaden Getafe og kjørt av gårde med en lastebil full av kostbare kunstverk .

Kunsten skal ha en samlet verdi på rundt 40 millioner norske kroner, og var nettopp levert tilbake etter en utstilling i Tyskland.

De tre mennene ble fanget opp av overvåkningskamera da de kjørte av gårde med lastebilen, skriver El Mundo i dag.

Kunsten tilhører gallerier i Madrid, Barcelona og Köln.

Selve tyveriet skjedde lørdag. Tirsdag ble den tomme lastebilen funnet forlatt, og torsdag slapp politiet nyheten om kunsttyveriet.

– De må ha folk på innsiden

Verkene som er stjålet er skulpturer, malerier og litografier av blant andre kunstneren Pablo Picasso, den spanske billedhuggeren Eduardo Chillida, billedkunstneren Antonio Saura og den columbianske illustratøren og billedkunstneren Fernando Botero.

Flere av kunstverkene var ikke forsikret.

– Noe slikt har aldri skjedd oss før. Vi er svært opprørte fordi dette er viktige verker av disse kunstnerne, og de er uerstattelige, sier gallerieier David Fernandez til BBC.

Ordfører i Gentafe, Sara Hernandez, tror tyveriet må ha vært organisert av folk med nær kjennskap til galleriene.

– De visste når kunstverkene kom til lageret, når det skulle kjøres videre og hvor lastebilen var, sier hun.

Også politiet mistenker at tyveriet er en insidejobb, ettersom nøklene til lastebilen sto i tenningen da de maskerte mennene kom til lageret.

Les også:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober