Dette handler ikke om Sandra Lyng Haugen

Lana del Rey og Sandra Lyng Haugen er blant dem som flagrer forbi når Audun Mortensen inviterer leseren til å boltre seg i hans nye diktsamling «27519 tegn med mellomrom».

Audun Mortensen

Audun Mortensen.

Foto: Flamme forlag

Det raslet sånn i postforsendelsen. Jeg trodde noen hadde kommet på å sende meg en CD, men nei. Audun Mortensens nye diktsamling er 190 mm høy, 133 cm bred. 222 gram tung. Trykket på munken premium cream. Alt dette og mer til står på baksiden.

27519 tegn med mellomrom

Bokomslaget til «27519 tegn med mellomrom» er rett og slett helt hvitt.

Foto: Flamme Forlag

Bare baksiden i seg selv er et argument nok for å skaffe seg boken. Der får du vite alt det Kulturnytt, undertegnede inkludert, har forsøkt å forklare deg om norsk bokbransje. Denne boken er allerede solgt i 1000 eksemplarer til Norsk kulturråd. Hva dette innebærer av royalty og forskudd til forfatteren - alt står på baksiden.

Audun Mortensen skriver såkalt konseptuell poesi. Hva det innebærer har jeg ikke plass til å forklare her. Du får google det.

Lana del rey wears genser

Kritikk av den institusjonen den er en del av - la oss si at det er en av konseptkunstens fremst kjennetegn. Diktene må fungere «nå nå nå nå», for å sitere et dikt i samlingen. Hvor er det diktet "Lana del rey wears genser i angoramix 199,-" befinner seg? Rullende i loop på veggen på t-banen? Eller hva med: "Start et band som utelukkende covrer weird al jankovic". Tok du den? Ikke? Synes du det var innforstått? Javel, hva er alternativet? Vil du at litteraturen skal være folkekjær? Her er et stykke sanglitteratur jeg tror du tar: «Kan du ringe meg opp/når du får tid/jeg vet du ikke har glemt at jeg var din favoritt». Tok du ikke den heller? Sandra Lyng Haugen. Hva skjer med henne og hennes sang «Sommerflørt» når den havner innenfor Mortensens diktsamling, og nå på radio i NRK P2? Det er slike spørsmål som denne diktsamlingen baler med.

Handlingsorienterte dikt

Nesten alle diktene forlanger handling av leseren. Som for eks. Selvportrett med katt: "La deg/av og til/bli heftet/av andre/gjøremål". Tilfellet vil ha det til at nettopp det skjer når jeg leser det diktet. Jeg begynner å tekste navnet på en snekker til min mor. Og så tilbake til diktene. Mortensen tar tak i den rastløse ikke-konsentrasjonen som preger mye av det vi gjør, men uten å moralisere over det.

Ingen andre bøker som utkommer i år overlater så mye plass til leserens egen refleksjon. Det eneste som mangler her er vel at Mortensen dikter om forlaget han utkommer på. Flamme forlag er et såkalt imprint forlag med indie-image plassert i storforlaget Cappelen Damms trygge, økonomiske favn. Ikke verdt omtale? Men kanskje er det også blitt en del av verket når jeg nå nevner det? I så fall vil jeg også nevne at utsalgsprisen minus rabatt er 235 kroner. Det er litt i overkant, gitt all offentlig støtte, men det er ikke helt krise. Ideelt sett skulle jeg gjerne ha sett den priset på samme nivå som en CD.

Kulturstrøm

  • Musikklinja i Nord-Østerdal reddet

    Styringspartiene i Innlandet fylkeskommune, Sp og Ap, har snudd i avgjørelsen om å legge ned tre av linjene ved Nord-Østerdal videregående skole fra høsten. Dette gjelder bl a musikk, dans og drama, som hadde én søker for lite til at det formelle kravet skulle møtes. Mange har engasjert seg i saken, og nå er tilbudet reddet, skriver avisa Alvdal midt i væla.

  • Faithfull om koronasykdommen

    Artisten Marianne Faithfull (74) sier til New York Times at hennes kamp mot covid-19 og langvarige ettervirkninger har vært den tøffeste kampen hun har hatt. Tidligere har hun bl.a. overlevd en overdose med sovemedisin og vært avhengig av heroin.

  • Færre digitale kulturopplevelser

    Digital kulturbruk er nesten halvert i år, sammenlignet med i fjor. Det viser en undersøkelse fra Opinion som gjennom pandemien har spurt over 20.700 nordmenn om deltagelse på digitale kulturopplevelser, og i hvilke grad man betaler for disse. – Viljen til å betale for digitale kulturopplevelser er stabil i pandemien. Det tyder på at nedgangen i digital kulturbruk heller skyldes mangel på tilbud enn etterspørsel, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.